Sayfa Yükleniyor...
48 yaşındaki Neriman Karan’ın, Rize’de açtığı atölye 3 kadının daha umudu oldu. Kadınlar ayrıca Rize bezi dokuyarak unutulmak üzere olan dokuma sanatını da yeniden canlandırıyor
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Rize’de bir araya gelen 4 kadın girişimci, 48 yaşındaki Neriman Karan’ın açmış olduğu atölyede adeta hayat buldu. Tamamen organik üretilen ve kendir ipiyle işlenen Rize bezleri, diğer bir adıyla ‘feretiko’, şimdi ise Bostanlı Pazarı’nda düzenlenen Hamsi ve Muhlama Festivali’nde sergileniyor. “Hayallerimiz okyanus ve biz oraya ulaşacağız” diyen kadınlar, kredi desteği alarak yola çıktıkları bu işi dünyaya tanıtmak istiyor. Rize’deki Halk Eğitim Merkezi’nin açtığı kurs ile yolları kesişen girişimci arkadaşlar, açtıkları iş yeri ile yola devam etti. Dokuma sanatını kurstan öğrenen 4 arkadaş, sonrasında hayallerini gerçekleştirmek için kolları sıvadı. Neriman Karan’ın küçük bir evde açtığı ‘Karan El Dokuma Rize Bezleri’ atölyesinde üretim yapmaya başlayan kadınlar, kredi destekleri ile hayallerini gerçekleştirdi. Ayrıca yeni hayallere ulaşmak için çabalayan dokuma sanatçıları, tüm Türkiye için üretime devam etmek istiyor.
KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEK
“Burayı açtığımız 4 arkadaşımızla dokuma hayalimizdi” ifadelerini kullanan Neriman Karan, kaybolmaya yüz tutmuş el işlerini yeniden ortaya çıkarttıklarını söyledi. Rize’de bu sanatı yaşatmak için çabaladıklarını belirten Karan, “Halk Eğitim Merkezi’nin açmış olduğu yöresel bez dokuma kursuna kaydolduk. Burada 5 tane tezgahta, 12 kadın arkadaş bu işe başladık. Aramızdan zaman içerisinde yapamayacak olanlar, sağlık sorunuyla ayrılanlar oldu. Ama biz 5-6 arkadaş bu işi 2 yıl devam ettirdik. Orada öğrendik ve zaten şu anda burayı açtığımız 4 arkadaşımızla dokuma hayalimizdi. Rize’de bunu yaygınlaştırmak, yaşatmak istiyorduk. Eski ve kaybolmaya yüz tutmuş el işlerimizden ve el sanatlarımızdan birisidir dokumacılık. Çok eski zamanlarda tarih içerisinde bakıldığında yapılan bir el sanatıymış. Biz burada o 2 sene zarfında öğrendiklerimizi artık kursla yeterli bırakmayıp, daha geniş kitlelere duyurmaya ve Rize’de yaşatmaya karar verdik” dedi.
DÜNYAYA AÇILMAK İSTİYORLAR
Mikro kredi desteğiyle tezgahların Rize’den yapıldığını aktaran Karan, “Her türlü deseni çıkartabiliyoruz. Özellikle gençlerin dokuma işi çok dikkatini çekiyor. Tezgah sesini duyup dışarıdan, ‘Burada ne var’ diye gelenler oluyor. Alt ve üst katımızda kafeler var ve oraya gelenler bakıyor. İlgilerini çekiyor, geliyorlar, izliyorlar. Biz de, ‘Buyurun gelin. Gezebilirsiniz. Nasıl dokunduğunu deneyebilirsiniz’ diyoruz. Öyle bir olay ki; sevdalanıyorsunuz dokuma yapmaya. Çok güzel şeyler yapacağımıza inanıyoruz. Bizim hayallerimiz bir okyanus ve biz oraya ulaşacağız. İnşallah daha sonra açılacağız. Çok büyük hedeflerimiz var. Türkiye’den sınır dışına ihraç etmeyi düşünüyoruz ama bu kapıları açacak olan da sizlersiniz. Bize yardım edeceksiniz ki, biz de ülke sınırlarını aşalım. Gezip görenler çok fazla ama bizim el emeği olduğu için ücretlerimiz insanlara fazla geliyor. ‘Çok beğendik’ deyip geri çekiliyorlar. Umarım her şey daha iyi olduğunda, çok daha iyi satışlarımız olacak. Geri dönüşü çok güzel olacak. O dönüşler ise bizim büyümemize yarayacak” yorumunda bulundu.
“YEREL YÖNETİMDEN DESTEK BEKLİYORUZ”
Bu yıl Bostanlı Pazarı’nda düzenlenen Hamsi ve Muhlama Festivali’ne konuk olan atölye çalışanları, ilgiden memnun olduklarını aktardı. Atölye sahibi Karan, “Bizim ürünlerimizden bahsedecek olursak; gelsinler, görsünler, alsınlar ki geri dönüşümü olsun ve biz bu işi idare edelim. Kurs vermeyi de düşünüyoruz. Meraklı olanlara kursta verebiliriz. Biz bunu hemen bitirmek istemiyoruz. Çok fazla büyütmek istiyoruz. Kim merak ediyorsa, kim ilgileniyorsa gelsinler adresimiz belli. Sizlerin yardımıyla daha güzel olacak diye düşünüyoruz. Belediyelerden, yerel yönetimden destek bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi