Sayfa Yükleniyor...
İzmir’de Buca Kadın Girişim Kooperatifi kuruldu. Kooperatifin amacı üreticiden, tüketiciye aracısız ve sağlıklı ürünler sunmak. Kooperatifin öncüsü kadınlar, şimdi el emeği ürünlerini fuarda sergiliyor
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
İzmir Tarımsal Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği’nin bünyesinde yaklaşık 5 ay önce kurulan Buca Kadın Girişim Kooperatifi, dezavantajlı durumda olan birçok ev hanımını bir araya getirdi. Kimi kocası tarafından şiddet görüyordu, kimi çocuklarının ihtiyaçlarına karşılık veremiyordu, kiminin ise çocuğu babaları tarafından şiddet görüyordu. Yaşadıkları tüm bu olumsuzluklara rağmen yaşam mücadelesi vermekten vazgeçmeyen kadınlar, organik ve el emeği ürünlerini 88. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda tüketiciye sundu. ‘Anayasada var olan sağlıklı beslenme her bireyin doğal hakkıdır’ ilkesinden yola çıkan kadınlar, imkanlarının kısıtlı olduğunu vurgulayarak yerel yönetimlerden destek beklediklerini söyledi. “Kadın isterse her şeyi yapar. Kadının isteyip de yapamayacağı hiçbir şey yok” diyen kadınlar, cumartesi günleri Kadifekale’de kurulan Pagos Üretici Pazarı’nda da yer alıyor. Toplumda daha fazla görünür olabilmek adına üretim yapmaya devam eden güçlü kadınlar, başarılarla dolu daha nice çalışmalarla karşımıza çıkmaya hazırlanıyor.
“HEPİMİZİN HİKAYESİ VAR”
55 yaşındaki ev hanımı Özgül Temel, fuara ilk kez katıldıklarını belirterek, “Bugün ilk günümüz. Buca Kadın Girişim Kooperatifiyiz. Gördüğünüz üzere tezgahımızda ev hanımlarının ürettiği ürünler var. Burada onları standımıza koyup sergiliyoruz. Hepsi organik, hepsi el emeği” diye konuştu. Buca’da çok fazla mağdur kadının olduğunu aktaran Temel, “Çocuğunun eline harçlık veremeyecek durumda olan kadınlar var, kocasından dayak yiyen kadınlar var, hatta eşi tarafından üzerine sıcak su dökülerek yakılanı duyduk, çocuğu babası tarafından şiddet gören kadınlar var. Hepimizin çok farklı hikayesi var. Bu yüzden zaten birbirimize sığındık ve bu yola, üretmeye baş koyduk” dedi. Gittiği dokuma kursunda kooperatife girmeye karar verdiğini aktaran Temel, “Ardından arkadaşlara söyledim. ‘Benle beraber gelip, arkamda durur musunuz?’ dedim. Onlar da onay verince yaklaşık 48-50 kadın ile yola düştük” cümlelerini kullandı.
DESTEK BEKLİYORLAR
Kooperatifin 5 ay önce kurulduğunu ve henüz çok yeni olduklarını söyleyen Temel, 88. İzmir Enternasyonal Fuarı’na ilişkin de konuştu ve şunları ekledi: “Fuara durumu çok iyi olan insanlar da geliyor, orta gelirli olan da. Herkes durumuna göre hareket ediyor. Parası çok olanların 2 lirayı gözü görmüyor ama olmayan da şu ürünleri alırken ekmek parası düşünüyor. Hepimiz ev hanımıyız, hepimiz biliyoruz bu durumu. Bu yüzden fuar ne çok kazandırıyor ne de batırıyor. İyi diyelim iyi olsun.” Cumartesi günleri Kadifekale’de kurulan Pagos Üretici Pazarı’nda da tezgah açtıklarını belirten Gülderen Duran ise “Herkesi Pagos’a davet ediyoruz. Cumartesi günleri oradayız. Orada iki haftadır satışlarımız iyi. İlk hafta biraz aksilikler yaşadık, çok verim alamadık ama şu an iyiyiz. Daha da iyi olacağına inanıyoruz” dedi. “Belediyelerin desteğini bekliyoruz” ifadelerini kullanan Duran, “Yani imkanlarımız çok sınırlı. Elimizden geldiğince maddi ve manevi fedakarlık yapıyoruz. Ama sınırlı. Yerel yönetimlerin muhakkak ki bizlere destek olması gerekiyor. Benim gücüm bir dükkan açmaya, bir yere kiraya girmeye yetmeyebilir. Ancak yerel yönetimler bunu desteklerse biz daha rahat, daha kolay kendimizi ispatlarız. Kadın isterse her şeyi yapar. Kadının isteyip de yapamayacağı hiçbir şey yok” yorumunda bulundu.
Haber Merkezi