- Gündem
- 15.05.2025 18:36
İzmir Ekonomi Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Burak Yanığlı geliştirdiği yazılım sayesinde sığır ölümlerini en aza indirmeyi amaçlıyor
DERYA NABİT
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Yazılım Mühendisliği Bölümü 2. sınıf öğrencisi Burak Yanığlı, geliştirdiği yazılım sayesinde, besicilerin sürü kayıplarına neden olan hastalıklar, başlamadan önlenecek.
Sığıra takılan tasma yoluyla hayvanın ateşi, nabzı, hareketlerinden oluşan veriler sensörler aracıyla toplanıp oluşturulan merkeze aktırılacak, hastalık şüphesi taşıyan hayvanlar belirlenecek ve veteriner hekimin müdahalesi hızlanacak.
EN BÜYÜK SORUN HASTALIĞIN GEÇ TEŞHİSİ
Veterinerler İçin Sensör Tabanlı Tanı Destek Yazılımı adını verdiği TÜBİTAK destekli projesi sayesinde besicilerin artık korku dolu zamanlar yaşamayacağını belirten Yanığlı, projeye nasıl başladığını ve neden ilham aldığını anlattı. Ailesinin de tarımla uğraştığını ve dolayısıyla sektörün ihtiyaçlarını bildiği için bu projeyi yapmaya karar verdiğini belirten Yanığlı, besiciler için en büyük tehlikenin hastalığın geç fark edilmesi olduğunu ifade etti. Bilgisayar teknolojisinin zirai alanda yetersiz kaldığını sözlerine ekleyen Yanığlı, Hayvancılığı yazılım ve bilgisayar teknolojileri ile buluşturdum. Böylece sığır işletmeleri ile veteriner hekim arasında verimli ve rahat bir çalışma ortamı sunmayı hedefledim diye konuştu.
MADDİ KAYIPLAR AZALACAK
Sığırda oluşan verilerin sensör yardımıyla bilgisayara aktırılacağını, herhangi bir hastalık şüphesi durumunda veteriner hekimle eş zamanlı iletişime geçileceğini belirten Yanığlı, toplanan verilerin yazılım tarafından sağlıklı ırk bilgisi ile kıyaslanacağını, böylece veteriner hekimin tanıda bulunarak hastalığın sürüye yayılmadan önlemini alacağını söyledi. Tarım ve hayvancılıkta hayvan ölümlerinin ciddi maddi kayıplara yol açtığını paylaşan Yağınlı, yazılım sayesinde maddi kayıpların en aza indirgenmiş olacağının da altını çizdi. Yazılımın modüler ve esnek yapısı sayesinde her ölçekteki işletmeye rahatlıkla uygulanabileceğini ifade eden Yanığlı, projeye ilginin beklediklerinden fazla olduğunu, üniversitenin adını en iyi şekilde duyurmak için çok çalıştıklarını da kaydetti.