- Gündem
- 15.05.2025 23:32
Yaklaşık 200 firmanın katıldığı İzmir Hediyelik Eşya Fuarı, vatandaşlardan yoğun ilgi görmeye davam ediyor. Yöresel ürünlerden antikalara kadar birçok alanda satışların gerçekleştiği fuarda birbirinden güzel hediyelik eşyalar sergileniyor
NİLGÜN TAZE
İzmir Hediyelik Eşya Fuarı, İzmir halkından büyük ilgi görmeye devam ediyor. Yöresel ürünlerden antikalara kadar birçok alanda ürünlerin tanıtıldığı fuarda görüşlerini aldığımız ve doğal usullerle yapılan Trabzon ekmeğinin büyük ebatı ile yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Ayhan Yıldız, ekşi maya ile yapılan Trabzon ekmeğini günümüzde artık yapan ustaların kalmadığını ifade ederek, Biz atalarımızdan bize miras kalan meşhur Trabzon ekmeğini İzmir fuarına taşıyabildiğimiz için çok mutluyuz. İnsanlar bu ebatta bir ekmek hiç görmediklerinden ilk bakışta şaşkına uğruyorlar. Ekmeklerin artık raf ömrü uzasın diye özü alınıyor ve insan vücuduna hiçbir faydası olmayan bir ürün tüketilmek zorunda kalınıyor. Bizlerde bu döngüyü kırabilmek adına tamamen doğal usullerle yapılmış olan bu ekmeğimizi Trabzondan getirdik. Trabzondaki ustam bu ekmeği yaparak otobüs ile İzmire taşıyor. Satışlarımız beklediğimiz ölçüde değil çünkü insanlar diyet beslenmeyi tercih ettikleri için kepek ekmeklere yöneliyorlar dedi.
YEMEK REVAÇTA
Satışlarının yemek sektörüne daha fazla ilgi gösterilmesinden dolayı yavaş ilerlediğini söyleyen Haluk Dörterler, Yeşilyurt Huzurevinde yaşayanlar olarak üretime katkıda bulunduklarını belirtti. Yıllardır yaşlıların toplumun üretken bir kesimi olarak kalmaya devam ettiklerini ifade eden Dörterler, 40 kişilik bir ekiple iki atölye ve iki öğretmenle üterim yapıyoruz. Hocalarımız Halk Eğitim Merkezinden gelen konularında uzman kişiler. Bizler onların gözetimi altında çok güzel ürünler ortaya koymayı başardık. Tüm bu görülenler kendi el emeğimiz ve en basit ürünümüz olan bir tepsinin yapımı bir gün sürüyor. Yapımı 2-3 gün süren çalışmalarımızda mevcut açıklamasını yaptı.
FİYATLAR YÜKSEK
Satışlarının yeni yeni açılmaya başladığını ve bekledikleri ilgiyi bulamadıklarını belirten Mennan Orhan Kızmaz, insanların sadece yiyeceğe yöneldiklerini ifade ederek, Fuar yavaş yavaş hareketlenmeye başladı ve tam bir Pazar yeri havasında. Yeni üretilen tasarımlar yok hep aynı ürünler var ve artık bu tekdüzelik insanları alışverişe yöneltmiyor. Yaratıcı, farklı eserler ortaya koyabilen sanatçılara fuar stantları ücretsiz tahsil edilebilir ya da ödeyebilecekleri çok cüzi miktarlarda para alınabilir. Bu fuara olan ilgiyi de artırır. Toplumumuzda maalesef yaratıcı insanlara önem verilmiyor. Her işe artık ticari gözle bakılıyor. Bizler bir metrekare alana 150-200 TL veriyoruz ve bu fiyatlar bizim gelirimizdeki insanlar için çok yüksek. İşlevsel ve markalı ürünlerin gelmesi fuarın müşteri kitlesini değiştirir. Müşteriler burada sadece yiyeceklerle ilgileniyor. Hediyelik eşyalarla ekonominin yetersiz olmasından dolayı kimse ilgilenemiyor şeklinde konuştu.