Hekimler emekli olmak istemiyor!

Ciddi bir gelir kaybı yaşayan emekli hekimler, çalışmaya devam ediyor. Ancak bu kez kesintili maaşlarla karşılaşıyorlar. Çalıştıkları için cezalandırıldıklarını söyleyen emekli hekimler, “Başka bir meslekte bu sorunu göremezsiniz” diyor


  • Oluşturulma Tarihi : 18.01.2024 14:09
  • Güncelleme Tarihi : 18.01.2024 11:29
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
Hekimler emekli olmak istemiyor!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA / ÖZEL HABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yıl en düşük emekli maaşının 10 bin TL olacağını açıkladı. Erdoğan, bu konudaki düzenlemeyi en kısa sürede Meclis’ten geçirmeyi hedeflediklerini de duyurdu. Fakat söz konusu kararın açıklanmasının hemen ardından tepkiler de yükselmeye başladı. 2024’ü ‘zulüm yılı’ olarak değerlendiren emekliler, alanlarda seslerini gür bir şekilde çıkarmaya devam ederken, ‘emekli hekimlerin’ varlığı da gündeme geldi.

Sağlık sektöründe yaşanan sorunlar gün geçtikçe derinleşiyor, buna bir de emekli hekimlerin sıkıntıları eklenince sektör iyiden iyiye alarm vermeye başladı! Görüşlerine yer verdiğimiz Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Tuğrul Şahbaz aynı zamanda emekli bir hekim… Emeklilik sürecinde yaşanan sorunlarla mücadele etmek adına çalışmaya devam eden hekimlerin ‘kesintili maaşlarla’ cezalandırıldığını söyleyen Şahbaz, “Başka bir meslekte bu sorunu göremezsiniz” dedi. Türk Tabipleri Birliği ise aynı konu üzerinden “Tüm emekli hekim aylıklarının yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması için gerekli düzenlemelerle emekli hekimlere yapılan haksızlık bir an önce sonlandırılmalıdır” çağrısında bulundu.

HEKİM EMEKLİ OLDUĞUNDA CİDDİ BİR GELİR KAYBI YAŞIYOR

Şahbaz, sözlerine şöyle başladı: “Emekli hekimlerin aldıkları maaş, çalışan bir hekime göre devlet memuru olsa dahi daha az. İkiye ya da üçe ayrılıyor emekli hekimler… Ben mesela SSK emeklisiyim. Devlet memuru emeklileri var. Ve de Bağ-Kur emeklileri söz konusu. Aralarında ise ciddi maaş farklılıkları mevcut. Mesela geçen yılın maaş farklılarını söyleyeyim… Bağ-Kur emeklisi bir doktora büyüğüm vardı, tahminen 10 ya da 12 bin TL arasında emekli aylığı alıyordu. Ben ise bir SSK emeklisi olarak 15 bin TL alıyordum. Öte yandan devlet memuru emeklileri ise 30 bin TL civarı alıyordu. Düşünün ki biri öbürünün üçte biri ya da yarısı kadar alıyor. Ki bir devlet memuru emeklisi de çalışan bir hekime göre hemen hemen onun aldığının yüzde 70’i, yüzde 60’ı civarında alıyordu. Kısacası hekim emekli olduğunda ciddi bir gelir kaybı yaşıyor. Bu çok büyük bir sorun. O yüzden hekimler emekli olmak istemiyor!”  

EMEKLİ HEKİM ÇALIŞTIĞI İÇİN CEZALANDIRILIYOR!

“Diğer bir sıkıntı ise emekli olan hekim tüm bu sorunlarla mücadele edince çalışmaya devam etmek istiyor” diyen Şahbaz, şöyle devam etti: “Fakat çalışınca da bu kez çalıştığı için maaşından hemen hemen 15 bin TL civarında kesinti yapılıyor. Dolayısıyla zaten 15 bin TL kaybetmiş olarak başlıyor. Başka bir meslekte bu sorunu göremezsiniz. Resmen çalışıyor olmak emekli hekim için bir cezalandırma nedenine dönüşüyor. Emekli hekim, çalıştığı için para kesintisi yaşatılarak cezalandırılıyor… İşin hukuki bir yönü olmalı. Emekli hekimler tabip odalarının bünyesinde örgütlenmeli. Emekli hekimlerin diğer hekimler kadar hatta belki onlardan daha fazla desteğe ihtiyacı var. Bu hem maddi hem de moral desteği. Bunu da sağlamak tabip odalarının görevi. Gerekeni devlet ve belediyeler kadar tabip odalarından da bekliyorum.”

EMEKLİ HEKİMLERDEN SOSYAL ALAN TALEBİ

Emekli hekimlerin sağlığa erişememe sorunu olduğunu da kaydeden Şahbaz, “Diyelim ki özel ya da devlet fark etmeksizin hastaneye gittiler. Hiçbir avantajları yok. Halbuki özel kurumlarla anlaşılabilir. Bir süre önce çalıştığınız hastaneye gidiyorsunuz ama hiçbir ayrıcalığınız kalmıyor. Olması gerektiğini düşünenlerdenim. Yıllarca o hastanelerde hizmet vermişiz. Sıra beklememek hakkımız değil mi?” talebinde bulundu.

Şahbaz, son olarak ise “Hekimlerin yaşlılık dönemlerinde bakıma ihtiyaçları oluyor. Bununla alakalı bir çalışmada yok. Başka illerde bu kapsamda çalışmalar yeni yeni yapılmaya başladı. İzmir’de ise bizzat yapmasalar dahi belki tabip odaları öncülük edebilirler. Hekimlerin zamanını geçirebileceği, sağlıklı yaşlanabilecekleri mekanizmalar kurabilirler. Bahsettiğim durum daha sosyal bir alan yaratabilmek” çağrısına yer verdi.

YAPILAN HAKSIZLIKLIK BİR AN ÖNCE SONLANDIRILMALI!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıp, “SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına yapılan düşük oranda zam, emekli hekimlerin de en önemli gündemlerinden biridir. Mevcut hayat pahalılığı koşullarında, emek-meslek örgütlerinin görüşlerini yok sayarak verilecek ek zammın da aylıkları açlık sınırında olan emekliler için yeterli olmayacağı açıktır. Tüm emekli hekim aylıklarının yoksulluk sınırı üzerine çıkarılması için gerekli düzenlemelerle emekli hekimlere yapılan haksızlık bir an önce sonlandırılmalıdır” mesajını verdi.

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA