Sayfa Yükleniyor...
Ege Denizi'nde son iki gündür devam eden sarsıntılar etkisini sürdürüyor. Yaşanan bu yer hareketliliği sonrasında Helen Yayı yeniden merak konusu oldu. Vatandaşlar, tarihteki Helen Yayı depremlerini araştırmaya başladılar.
Ege Denizi'nde 1 Şubat 2025'ten itibaren 4 büyüklüğü ve üzerindeki depremler devam ediyor. Yaşanan bu sarsıntıların ardından, bölgedeki büyük fay hattı olan Helen Yayı yeniden gündeme geldi. Peki, Helen yayı nedir? Helen yayı Türkiye’de hangi illerden geçiyor?
Helen Yayı, ya da diğer adıyla Girit Yayı, Afrika Levhası'nın Ege Denizi'ne doğru daldığı bölgedeki aktif deprem ve volkanizma üreten bir tektonik hattır. Bu büyük fay hattı, Yunanistan'ın güneybatısındaki İyon Denizi'nden başlayıp, Girit Adası'nın güneyinden geçerek Fethiye-Burdur fayına bağlanır. Ege ve Akdeniz kıyıları için büyük tehdit oluşturan bu fay, çok sayıda depremin meydana gelmesine neden olur. Aynı zamanda Helen Yayı tarafından üretilen depremler, tsunami gibi büyük felaketlere yol açabilir.
Helen Yayı'nda meydana gelen deprem, Türkiye'nin batısındaki İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya illerinde hasarlara yol açabilir.
Helen Yayı, Yunanistan'ın güneybatısında bulunan İyon Denizi'nden başlayarak Girit ve Rodos'un güneyinden geçip, Fethiye Körfezi'ne kadar uzanıyor.
Helen Yayı'nda tarih boyunca birçok büyük deprem kaydedilmiştir. Bilinen büyük depremlerden bazıları şunlardır:
• 365 Girip Depremi - Büyüklüğünün 8.5 veya daha fazla olduğu tahmin ediliyor,
• 1303 Girit Depremi - Büyüklüğü 8 ile 9 arasında olduğu tahmin ediliyor.
• 1481 Rodos Depremi
• 1856 Girit Depremi - Büyüklüğü 7.7 ile 8.3 Mw arasında olduğu öngörülüyor,
• 1999 Atina Depremi - 6.0 ML büyüklüğünde meydana geldi.
(Alındığı Kaynak: TGRT HABER)
HABER MERKEZİ