Hemşirelerden koronavirüs raporu: Koruyucu ekipman ve beslenme sorunu!

Türk Hemşireler Derneği’nin hazırladığı Kovid-19 Mevcut Durum Analizi Raporu’na göre; hemşireler koruyucu ekipman eksikliği nedeniyle doğrudan salgın riskiyle karşı karşıya


  • Oluşturulma Tarihi : 01.05.2020 08:18
  • Güncelleme Tarihi : 01.05.2020 08:18
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hemşirelerden koronavirüs raporu:  Koruyucu ekipman ve  beslenme sorunu!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Türk Hemşireler Derneği, Kovid-19 Mevcut Durum Analiz Raporu’nu kamuoyu ile paylaştı. Hemşirelerin talepleri, şikayetleri ve dernek tarafından yapılan online anket verileri dikkate alınarak hazırlanan rapor çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Hemşirelerin koronavirüs ile mücadele sürecinde yaşadıklarına ilişkin raporda hastalara bakan hemşirelerin koruyucu ekipman sorunu yaşadığının dile getirilmesi dikkat çekti. Ayrıca beslenme ihtiyacının eksikliği de hemşireleri zor durumda bırakıyor. Farklı kliniklerde çalışan hemşirelerin hasta yoğunluğu nedeniyle pandemi kliniklerinde görevlendirilmelerine rağmen oryantasyonlarının sağlanmadığı vurgulanan raporda, “Derneğimiz tarafından yürütülen çalışmada Kovid-19 tanılı hastaya bakım verirken hemşirelerin yüzde 24’ü eldiven, yüzde 39.3’ü tıbbi maske, yüzde 79.7’si N95 maske, yüzde 43.9’u siperlik veya gözlük ve yüzde 60.9’u tek kullanımlık tuluma ulaşmada zorluk yaşadığını belirtmiştir. Hemşirelerin sadece yüzde 26’sı kurumunda kişisel koruyucu ekipman eksikliği olmadığını ifade etmiştir. Bazı kurumlarda, kişisel koruyucu ekipman tesliminde ya da Kovid-19 testi yaptırılmak istendiğinde ‘kişisel koruyucu ekipmanın uygunsuz kullanımından doğabilecek yükümlülükleri kabul ettiğimi beyan ederim’ ifadesinin yer aldığı bir formun imzalatılmak istendiği bildirilmiştir. Derneğimiz tarafından yürütülen çalışmada meslektaşlarımızın yüzde 5.2’si böyle bir taahhütname imzaladıklarını söylemiştir” ifadelerine yer verildi.



BESLENME SORUNU YAŞANIYOR
Raporda yer alan başka bir sonuca göre ise uzun mesailerde çalışılmasına rağmen hemşirelere yeterli dinlenme zamanı verilmiyor. Hatta bazı kurumlarda dinlenme alanları yetersiz ya da uygunsuz... Dernek tarafından yürütülen çalışmada hemşirelerin yüzde 21.2’si çalışma süresince hiç mola vermediklerini belirtildi. Ayrıca hemşirelerin yüzde 50.1’i kurumunda yeterli ve dengeli beslenme için gerekli yemek sunumunun yapılmadığını, yüzde 30.1’i ise kısmen yapıldığını ifade etti. Konuya ilişkin önerilerin de yer aldığı raporda, “Yoğun bakım ünitesi gibi alanlarda 8 saatten fazla çalışmaya müsaade edilmemelidir. Hem kurum hem de meslektaşlarımızın kalmakta oldukları misafirhanelerde yemekhane hizmetlerinin yeterli ve dengeli beslenmeyi sürdürecek nitelikte olmalıdır. COVID-19 tanısı almış, iyileşmiş, evde, klinikte ve yoğun bakım ünitesinde tedavi alan ve entübe olan sağlık çalışanların, güncel sayısı ve mesleklere göre oranları açıklanmalıdır” denildi.
HEMŞİRELER DE YER ALSIN
Raporun son kısmında hemşirelik hizmetlerinin nitelikli ve güvenli sunulmasına yönelik şu öneriler sıralandı: “Kovid-19 pandemi sürecini, ülke olarak en az zararla atlatmak ve bu kriz durumundan güçlenerek çıkmak için sağlık bakım sistemi ve halk sağlığının korunması ve güçlendirilmesinde hemşirelerin kritik öneminin bakanlığımız tarafından da fark edileceğini umuyoruz. Bilim kurumlarında hemşirelerin de temsil edilmesinin önemini bir kez daha hatırlatıyor, tüm kurumlarda nitelikli ve güvenli hemşirelik bakımı verilebilmesi için Türk Hemşireler Derneği ile bazı üniversite ve hemşirelikte özel dal dernekleri işbirliğinde hazırlanmış olan ve tarafınıza iletilen COVID-19 Hemşirelik Eğitim Rehberi ve Bakım Algoritmaları başlıklı rehberin ve Kişisel Koruyucu Ekipman Kullanımı ve El Hijyeni videolarının bakanlığınız hastanelerinde kullanılmasını arz ediyoruz.”



 

Haber Merkezi