- Gündem
- 08.05.2025 21:18
SES, İzmir DEÜ Tıp Fakültesinde hemşirelerin yaşadığı sıkıntılar hakkında bir basın açıklaması düzenledi. Hemşirelerin taleplerini kamuoyuna ileten SES, bu talepler için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti
NEŞE YAVUZ
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde hemşirelerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili bir basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasını okuyan SES İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır, hemşirelerin özlük haklarına ilişkin ciddi sorunlar yaşadığını belirtti ve, Hastanede hemşire sayısının yetersiz olması nedeni ile, hemşirelerimizin nöbet sayıları ve çalışma saatleri fazla oluyor. Bir hemşireye kapasitesini aşar şekilde hasta düşüyor ve hemşireler izin günlerinde bile nöbete çağrılıyor. Bu durum, arkadaşlarımızı hem fiziksel hem de zihinsel olarak yıprattığı için hastanedeki hizmet kalitesi de düşüyor dedi.
HEMŞİRE AÇIĞI SAPTANMALI
Çakır, belirtilen bu sorunların hepsini yaşayan hemşirelerin olduğunu söyleyerek, bu kişilerin ev ve sosyal hayattaki rollerini de istendik düzeyde yerine getiremediklerini ifade etti. Çakır, Anayasamızda yer alan Zorla Çalıştırma Yasağı maddesi gereğince zorla çalıştırılma ve angarya yaptırılması yasaklanmıştır. Ama kurumumuzda hemşirelerin sorunlarına bakıldığında hepsinin görevleri dışında, istekleri dışında zorla ve fazla çalıştırdıkları görülmektedir. Bütün bunlara çözüm olarak ise hemşire açığını saptamak ve gerekli olan hemşireler için 657 4-A kadro açılmalıdır dedi.
Tüm bu hemşire sorunları ve talepleri için çeşitli eylem ve etkinliklerin başlatıldığını söyleyen Çakır, Hemşirelerin acil beklentilerinin yerine getirilmesi için, kıdeme göre eşit ve adil çalışma sağlanmalı, gece, haftasonu ve resmi tatil nöbetleri farklı ücretlendirilmeli, hemşirelerin iş yükü azaltılmalı, başka servislere çekilmek rutin olmaktan çıkmalı, yemek saatleri yeniden planlanmalı ve kreş sorunu çözülmeli ifadelerinde bulundu.
SES Yönetim Kurulu Üyesi Gülistan Kılıç ise, yetersiz istihdam ile çok iş yapıldığını belirterek, Hemşirelerimiz çok işten ötürü yıpranıyor. Tükenmişlik Sendromu yaşıyorlar. Bu yüzden onlara destek olma amacıyla tüm taleplerinin arkasındayız. Mücadeleye sonuna kadar devam edeceğiz şeklinde konuştu.