- Gündem
- 20.04.2025 10:07
Türkiyedeki ilk Parkinson Hastaları Derneği, tüm Parkinson hastaları ve hasta yakınlarına kapılarını açtı
EMİNE YALÇIN
Türkiyede Parkinson hastalığı için farkındalık yaratmak ve hastaların tedavisini kolaylaştırmak amacıyla kurulan Parkinson Hastaları Derneğinin, merkez binası Parkinson hastaları ve hasta yakınlarının katılımı ile açıldı. Açılış töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayarak kurdele kesme töreni ile devam etti.
ÜLKEMİZDE FARKINDALIK YARATMAYI HEDEFLİYORUZ
Açılış töreninde konuşan Parkinson Hastaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gülnur Kelçe, Türkiyede ilk kez kurulan Parkinson Hastaları Derneğinin resmi olarak 2014 yılının nisan ayında kurulduğunu belirterek, ilk zamanlarda yapılan çalışmaların evden yürütüldüğüne dikkat çekti. Kelçe, Hizmetlerimizi daha geniş bir kitleye ulaştırabilmek ve daha iyi bir şekilde gerçekleştirebilmek için nihayet kapılarımızı Parkinson ailemize açtık. Hakkettikleri yuvaya kavuşma sevincini hep birlikte yaşıyoruz. Açılış gününe kadar emek veren dostlarıma çok teşekkür ediyorum. Parkinson hastaları konusunda hizmet sunmayı amaçlayan ilk sivil toplum kuruluşu olarak toplum tarafından yeterince tanınmayan Parkinson hastalığı için ülkemizde farkındalık yaratmayı, hastalığı yaşayan birey ve aileleri için sosyal yaşamları kolaylaştırmayı ve Parkinsonlular arasında dayanışma ve bilgi paylaşımı oluşturarak yaşam kalitelerini yükseltmeyi hedefliyoruz. Adım adım hep birlikte daha güzel günlere dedi.
İNSANLARA DOKUNDUKÇA BÜYÜYECEK
Prof.Dr.Okan Doğu ise yaptığı konuşmada öncelikle kendi adına katıldığını aynı zamanda da Türkiye Parkinson Derneği adına açılış törenine katıldığını belirterek, bir hekim derneği olduklarını da sözlerine ekledi. Doğu, sözlerini şu şekilde bitirdi: Bu başlangıcın mütevazi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. İnsanlara dokundukça büyüyeceğini ve büyük bir fonksiyon göreceğini düşünüyorum. Bu hastalığa gereken özenin ve ilginin gösterilmediğini hepimiz biliyoruz. Zaman içerisinde daha da güçleneceğine inanıyorum.
PARKİNSON HASTALIĞI NEDİR?
İlk kez İngiliz Doktor James Parkinson tarafından 1817 yılında titrek felç olarak tanımlanmıştır. Beynimizde hareketlerimizi kontrol eden ve bundan sorumlu olan hücreler bulunur. Bu hücrelerden kimyasal maddeler salgılanır. Bunlardan birisi de dopamindir. Dopamin beyine gelen bilgileri bir sinir hücresinden diğerine aktarır. Böylece vücut dengesi sağlanmış olur. Fakat bu hücrelerin bir kısmı hasar gördüğünde ya da azaldığında dopamin salgılanamaz. İşte azalmış dopamin sonucu vücutta titreme, yavaş hareket etme gibi vücudun dengesinin bozulmasıyla ortaya çıkan hastalığa Parkinson hastalığı denilmektedir. Parkinson, yavaş ve sinsi seyreden bir hastalıktır. Hastalık on yıl gibi bir süre boyunca sürekli ilerler. Ne ölümcül bir hastalıktır ne de felce neden olur. Başlangıcında tek taraflı belirtiler görülürken daha sonra bu bütün vücuda yayılır. Belirtilerin şiddeti her hastada farklıdır. Hastalık genelde 40 yaşından sonra görülür ve erkeklerde görülme sıklığı biraz daha fazladır.