- Gündem
- 13.07.2025 00:18
Sayfa Yükleniyor...
Tarımda son dönemin gözdelerinden biri haline gelen solucan gübresi hakkında bilgi veren üretici Dimitar Laskin, “Gerçek solucan gübresi her bitki için bir mucize” dedi
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Solitar Ege Solucan Organik Gübre Tarım ve Hayvancılık Ticaret Anonim Şirketi (A.Ş) Yönetim Kurulu Başkanı Dimitar Laskin, tarımda son dönemin gözdelerinden biri haline gelen solucan gübresi ile ilgili çiftçilere ve üreticilere bilgiler verdi. Asıl mesleği pilotluk olan Laskin, çocuk cerrahı olan ortağı Dr. Cezmi Saday ile Türkiye’deki en yüksek kalite solucan gübresini ürettiklerini belirterek, “Şimdilik bu gübreyi sadece Türkiye sınırları içerisinde satıyoruz ancak ihracat için de uğraşıyoruz” dedi.
SERTİFİKALI ÜRÜN
Solitar Ege Solucan Organik Gübre Tarım ve Hayvancılık Ticaret Anonim Şirketi (A.Ş) Yönetim Kurulu Başkanı ve üretici Dimitar Laskin, yaklaşık 7 yıldır bu alanda çalışmalar yapıyor. Arkadaşlarının Bulgaristan’dan solucan getirmesini isteyerek bu işe başladığını söyleyen Laskin, “Türkiye’de farklı solucan türleri satılıyor. Ben bu işi İzmir’in Menemen İlçesi’nde yapmaya başladım. Orada bizim 5 bin metrekarelik lisanlı ve tescilli bir tesisimiz var. Ayrıca hem Türkiye hem Avrupa Birliği hem de Amerika için organik sertifikalarımız var” diye konuştu. Her canlı gibi solucanların da dışkı bıraktığını anlatan Laskin, “Ama en değerli olan halkın Kırmızı California Solucanı olarak bildiği türdür. Onlar en fazla solum sıvısını üretiyorlar. Solum sıvısı solucanların üzerindeki kayganlık sağlayan kısımdır. O sıvının içerisinde milyonlarca mikroorganizma var. Aslında bu mikroorganizmalar gübre üretiyor. Yoksa bir solucan ile bir inek arasında pek fark yok. Sadece inek günde 30 kilogram dışkı bırakabilir. Solucan en fazla 1 gram bırakabilir. Fakat aralarındaki mikroorganizmaların değişikliği fark yaratıyor” ifadelerine yer verdi.
Laskin, solucan gübresinin solucanın dışkılarının toplanarak elde edildiği bilgisini vererek: “Bunların toplanması için kasalar ve leğenlerin içine koymak birçok yöntem var. Fakat bize göre bunlar zararlı ve doğaya karşı duran yöntemler. Biz en doğal yollarla üretiyoruz. Bu da yerin içerisinde mezarlık gibi açtığımız seralarla mümkün oluyor. Orada büyükbaş hayvan gübresi, mısır silajı, saman gibi organik şeylerle besliyoruz. Türkiye’de maalesef bu konuda yüzde 90 oranında yanlış ve eksik bilgiler var. Ben 10 dilden fazla dil biliyorum ve bu konuda nerede bir kitap, bilgi ya da makale varsa hepsini okuyorum. Bilimsel çalışmalarla bu işi yapmaya çalışıyorum” açıklamasında bulundu.
FAYDALARI NELER?
Gübre konusunda çok fazla merdiven altı üretici olduğuna da dikkat çeken Laskin, “Onlar da tam olarak ne sattığını bilmiyor. Bazıları solucan gübresi diye toprak ve torf satıyor. Bu yüzden çiftçi kullandığı üründen memnun kalmayınca solucan gübresi kötü diyor maalesef. Fakat inanıyoruz ki bizim gübremizi kullananlar bundan başka bir gübre kullanmak istemeyeceklerdir. Gerçek solucan gübresi her bitki için bir mucizedir. Dünyada tek yüzde yüz organik olarak kabul edilen gübre de solucan gübresidir. Her çiftçi her bitki için bunu kullanabilir” şeklinde konuştu.
Katı gübrenin sadece taban gübre olarak toprağa verilebileceğini de söyleyen Laskin, “Sıvı gübre hem damlama sulama tekniği ile toprağa verilebilir hem de yapraklarına püskürtme yöntemi ile verilebilir. İçerisinde bulunan mikroorganizmalar toprağın yapısını düzeltirken toprağın içinde bulunan patojen bakterileri de yok edere bitkinin bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Ayrıca toprağı azotofiks eden bakteriler de var bu gübre onları çözüp toprakta tekrar kullanılmasını sağlıyor. Diğer gübreler fazla kullanıldığında bitkiyi yakarken solucan gübresi biyolojik bir humus olduğu için bitkileri yakmaz” diyerek solucan gübresinin faydalarından bahsetti.
KİMYASAL GÜBRELER KALDIRILACAK
Yakın zamanda bütün çiftçilerin devlet teşviki ile en az yüzde 20 oranında organik gübre kullanmak zorunda olacağının da uyarısını yapan Laskin, “Bu uygulama bütün dünyada var fakat Türkiye bu konuda biraz geç kaldı. 15 sene içerisinde bu oran yüzde yüze çıkarak kimyasal gübreler tamamen piyasadan kaldırılacak. Bununla ilgili yasa her an yürürlüğe girebilir. Şu an Dünya’da her 3 kişiden biri kanser. Bu kanser tabi ki bizlere kimyasal ürünlerden geliyor. 30 – 40 sene evvel birisi kanser olduğunda bu büyük bir olaydı şu anda gripten daha sık rastlanan bir hastalık haline geldi. Çiftçiler o kadar çok alışmış ki kimyasal ürünler kullanmaya bunu kırmak biraz zor olacak gibi. Son olarak şuna da dikkat çekmek isterim ki; solucan gübresini ilk kullandığınızda bitkinin verimini biraz düşürebilir çünkü toprak kimyasala alışmış. Bu yüzden bu geçiş süreci yavaş yavaş yapılmalıdır. Birden şok etkisi yapılmamalıdır” diye belirtti.