“Her gün 7 bin 300 kişi ölüyor!”

‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ kapsamında basın mensuplarına bilgi veren İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Bayrakçı, Konak Saat Kulesi’ndeki stantları ziyaret ederek, günün anlam ve önemine değindi

  • Oluşturulma Tarihi : 07.02.2020 12:13
  • Güncelleme Tarihi : 07.02.2020 12:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Her gün 7 bin 300 kişi ölüyor!” haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ
‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ kapsamında Konak Saat Kulesi yakınlarında İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından stantlar kuruldu. Sigara kullanan ancak bir an önce bırakmak isteyen vatandaşların gelip bilgilendirildiği stantlarda, yetkililer aracılığıyla polikliniklere müracaatlar yapıldı. İzmir İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Mehmet Burak Öztop’un, Valilik ziyareti dolayısıyla katılamadığı etkinliğe, İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hakan Bayrakçı öncülük etti. Basın mensuplarını günün anlam ve önemine dair bilgilendiren Bayrakçı, “2018 yılında birimlerimize 41 bin kişi müracaat etmişken, 2019 yılında bu sayı 43 binlere çıkmakta” dedi.
“SOSYAL HAYATTAN BİLE İZOLE EDİYOR”
“Sigara, özellikle damar yapısındaki endotel hasara neden oluyor” ifadelerini kullanan Dr. Hakan Bayrakçı, sigaranın doz bağımsız olarak insan vücuduna zarar verdiğini, sadece akciğerlere değil tüm organlarda hasar bıraktığını belirtti. Özellikle damar yapısındaki endotel hasara neden olduğunu açıklayan Bayrakçı, sigaranın endotel denilen hücre yoğunluğuna zarar vererek salgıladığı nitrik oksit enzimini olumsuz etkilediğini; dolayısıyla kanın akışkanlığını sağlayan nitrik oksit enziminin salınımını bozduğunu ve tutunduğu organlarda tıkanıklığa sebep olduğunu anlattı. Sigara içenlerin sosyal hayattan bile izole edildiklerini hatırlatan Bayrakçı, “Bugün çizilen çizgiler bizim sosyal hayatlarımızın çizgileri. Sigara içenlere ‘Bizim sosyal hayatımızda sigara içmeyin’, ‘Hayatımızın dışında sigara için çünkü bizim hayatımıza da zarar veriyorsunuz’ mesajı veriyoruz. Siz de çevrenizdeki sigara içenleri sigara bırakma polikliniklerine yönlendirin” dedi.
ANNE-BEBEK ÖLÜMLERİNDE ÖNEMLİ FAKTÖR
Tütün mamullerine maruz kaldığı için her gün 7 bin 300 kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Bayrakçı, “Bunun yanında bir de üçüncü el sigaraya maruz kalma olayı var. Bunda da sigaranın duvarlara, mobilyalara ve diğer ev eşyalarına yerleşmesi dolayısıyla uzun süre kalıcılığı olmakta, buraya da en fazla çocuklarımız temas etmekte. Ama sürünerek, ama elleriyle, ama ayaklarıyla. Dolayısıyla bebek ölümlerinde de önemli bir yere sahip. Anne-bebek ölümlerinde önemli bir neden olduğunu biliyoruz. Burada bizler önleyici ve koruyucu tedbirlerin yanında aynı zamanda sigarayla mücadelede bir ALO 171 Sigarayı Bırakma Danışma hattı kurduk. 7 gün, 24 saat burada hizmet alınabiliyor. Profesyonel arkadaşlar bu konuda vatandaşlarımıza bilgi vermekte” şeklinde konuştu.
2019 YILINDA MÜRACAAT SAYISI ARTTI
İzmir’de 34 tane Sigarayı Bırakma Polikliniğinin de mevcut olduğunu kaydeden Bayrakçı, son olarak, “2018 yılı ila 2019 yılını karşılaştırdığımız zaman yüzde 5 buçukluk bir müracaat artışı var. 2018 yılında birimlerimize 41 bin kişi müracaat etmişken, 2019 yılında bu sayı 43 binlere çıkmakta. Bir yıl sonrasındaki başarı oranımızda yüzde 26 civarındadır. Bugünün, tütün ve tütün ürünleriyle mücadele konusunda önemli bir gün olduğunu düşünüyorum. Vatandaşlarımızın bilgilenmesi için de çaba sarf ediyoruz. Kesinlikle kendilerinin bu konuda kararlı olmaları her şeyden önemli. Bunun dışında daha öncede belirttiğim gibi ALO 171 Danışma Hattından 7 / 24 saat faydalanabilirler. Ayrıca polikliniklerimizde bu konuda eğitim almış arkadaşlarımızdan –hekim arkadaşlarımızdan- gidip danışarak, bilgi alarak sigarayı bırakma konusunda çaba göstermelerini istiyoruz” açıklamalarında bulundu.