Her okula bir kütüphane

Çeşme’de ikamet eden Gül Özerdekli ve grubu Çeşme Gönüllüleri ilçede bulunan her okula bir kütüphane kurmak için harekete geçti. Grup ilk kütüphanesini 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokuluna kurdu


  • Oluşturulma Tarihi : 17.10.2018 07:42
  • Güncelleme Tarihi : 17.10.2018 07:42
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Her okula  bir kütüphane haberinin görseli

YUSUF ÇAĞIRTEKİN-ÖZEL HABER
Yaklaşık bir yıldır Çeşme’de ikamet eden Gül Özerdekli, bir tesadüf eseri Çeşme’de kütüphane eksikliği olduğunu fark etti. Sonraki günlerde ilçedeki okulların da kütüphane ihtiyacı olduğunu öğrenen Özerdekli ve arkadaşları kurdukları Çeşme Gönüllüleri Topluluğu ile Çeşme’de ‘Her Okula Bir Kütüphane’ projesini başlattı. Projelerini sosyal medyaya taşıyan topluluk, buradan kitap desteği çağrısında bulunarak kütüphane kurmak için takipçilerinden destek istedi. Destek çağrısı oldukça fazla karşılık bulunca grup, biriken kitaplarla ilçede ilk kütüphanesini 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokuluna kurdu.



Çeşme Gönüllüleri Topluluğu adına kütüphane kurma fikrinin çıkış noktasını anlatan Gül Özerdekli, Çeşme’nin fark edilmese de bir kütüphaneye çok ihtiyacı olduğunu ifade etti. Özerdekli, “Geçen sene Alaçatı’ya taşındığım da bir grup ile tanıştım. Çeşme’ye bir kütüphane kurmak istiyorlardı. Bir toplantı yaptık. Köy ve kasabalarda ‘Atatürk Çocuk Kütüphaneleri’ni’ kuran Mesut Tim adında bir bey efendi bize halk kütüphanelerinin nasıl kurulacağı hakkında bilgiler verdi. Daha sonra belediyeden yer talebinde bulunduk fakat talep ettiğimiz yerlerin uygun olmadığını öğrendik. Bir bekleyişe girerken aynı zamanda ‘Çeşme Gönüllüleri’ adında bir sosyal medya hesabı açtık. Bu hesaptan da kütüphane kurmak istediğimizi ve kitap beklediğimizi paylaştık. Mevsim yaz olunca baktık ki belediyeden bize herhangi bir yer verilmiyor. 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokulu Müdürü Ali Can beyefendi ile yolumuz kesişti. Okullarında bir kütüphane olmadığını ve ihtiyaç olduğunu öğrendim. Elimizde de sosyal medyadan biriken çok fazla kitap olmuştu. Ot Festivali’nden sonra 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokulunun Okul Aile Birliği bir traktör tutarak kitapları okula götürdü. O okulu pilot okul olarak belirledik ve her okula bir kütüphane kurmak istiyoruz” dedi.



HEPSİNE YAPMAK İSTİYORUZ
Projelerinin ilk aşamasını tamamladıklarını ifade eden Gül Özerdekli, bundan sonraki süreçte yapmayı düşündükleri şeyleri anlattı. Özerdekli, “Kitap desteği devam ediyor. Her yerden kitap geliyor. Biz de bir kütüphane kurmaya çalışıyoruz. Şu an kurduğumuz kütüphanede 2 bine yakın Türkçe-İngilizce kaynak var. İngilizce kaynaklarımız İngilizce sınıflarında kullanılıyor, fazla olan ve ilkokul seviyesinden yüksek kitaplar ise liseler veya ortaokullara paylaştırılacak. Çeşme yarımadasında 41 tane okul olduğunu gördüm. İmkanlarımız geliştikçe hepsine bir kütüphane yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu.



ÇEŞME KIŞIN BİR KASABA
Çeşme’de kütüphane kurma fikirlerinin insanlara başta tuhaf geldiğini ifade eden Gül Özerdekli, Çeşme’nin kış mevsiminde küçük bir kasabaya dönüştüğünü ve aslında birçok eksiği olduğunu dile getirdi. Özerdekli, “Bir şeylerin küçük yaşta düzelebileceğini düşünüyorum. Bu tarz şeyler gerçekten çok gerekli. Bir de Alaçatı’da yaşarken şunu gözlemledim. Burası yazın 1 milyon insanı ağırlayan çok güzel bir yer gibi görünmesine rağmen kışın insanlar gidince buranın bir kasaba olduğunu görüyorsunuz. Çeşme aslında büyük bir kasaba ve insanlarımızın imkanları kısıtlı illerimiz olan Van’da ya da Kars’ta olduğu gibi bu tarz desteklere ihtiyacı var. Sosyal medyadan bu projemizi paylaştığımızda bu tarz tepkiler almıştık. Daha önce başka dernekler bünyesinde başka yerlere de destek olmuştum fakat şu an Çeşme’de oturduğum için, burada böyle bir eksikliği fark ettiğim için bu tarz bir eylemin içine girdim” ifadelerini kullandı.



OLUMLU TEPKİLER ALDIK
Projelerinin çok fazla olumlu tepki aldığını da dile getiren Gül Özerdekli, “Çeşme Gönülleri sayfamızda ve kendi hesabımda yaptığım paylaşımlarla insanlara sesimizi duyuruyoruz. Biz paylaştıkça ağızdan ağıza yayılarak daha da büyüdü projemiz. Çok da olumlu tepkiler aldık. Zaten Çeşme’de bir kütüphane eksikliği olduğunun farkındaymış burada yaşayanlar. Bunun için de ne yapılabileceğini hep düşünmüşler. Onlar da hep halk kütüphanesi kurmak istemişler ancak yer sorunu vb. gibi nedenlerden dolayı bir türlü kütüphaneyi kuramamışlar. Biz okul kütüphanesi kurunca onlar da böyle bir şey yapılabileceğinden haberdar oldular ve bize destek verdiler” şeklinde konuştu.
PROJE ÇEŞME GÖNÜLLÜLERİNİN
Çeşme Gönüllüleri Topluluğu olarak ilçede her okula bir kütüphane kazandırmak istediklerini söyleyen Özerdekli, “Bu proje sadece benim projem değil. Gönüllüler olmasa bir kitap bile toplayamazdım. Okul Müdürümüz Ali Can Beyefendi olmasa evrak işlerini toparlayamazdık. Prof.Dr. Meral Korzay kütüphanemizin raflarını yaptırdı. Çocuk kitapları yazarı Defne Ongun Müminoğlu kitaplarını bağışlayıp bizi sosyal medyadan destekledi. Alaçatı Turizm Derneği’nden Zeynep Boneval ve değerli dernek üyeleri desteklerini esirgemedi. Aslı Kaştaş sosyal medya platformumuzu yöneterek çok fazla kişiye ulaşmamızı sağladı. Bu insanların yanında kitap gönderen, afişimizi paylaşan yüzlerce insanın desteği olmasa bu proje başarıya ulaşamazdı. Dolayısıyla bu projenin bana ait olduğunu söylemek yanlış olur” ifadelerini kullandı.



“ÇOCUK GÖZLE EĞİTİLİR”
Okullarında bir kütüphane açmanın kendilerine mutluluk verdiğini dile getiren 15 Eylül Mustafa Çapkan İlkokulunun Müdürü Ali Can, kütüphanenin öğrencileri için birçok kazanım sağlayacağını ifade etti. Can, “Geçtiğimiz yıllarda öğrencilerimizin okuma alışkanlığını pekiştirmek için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzün, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzün hatta Bakanlığımızın kitap okuma alışkanlığı ile ilgili projelelerini fırsat bilerek, çeşitli etkinlikler yaptık. Zaman zaman Alaçatı’nın farklı yerlerinde toplu olarak kitap okuma etkinlikleri gerçekleştirdik. Bizler şunun farkındayız çocukları eğitmenin yolu aileden geçmektedir. Önce anne baba okuyacak ki çocuklar da kitap okuma alışkanlığı kazansınlar. Bu amaçla kütüphanemizin bir bölümünü anne babalara ayırdık. Okulumuzda kütüphane açmamızın bir diğer amacı kütüphanenin okulumuz kadar yakınımızda olduğunu hissetmelerini sağlamaktır. Çocuk kulakla değil gözle eğitilir. Bu düşüncelerle Çeşme’ye kütüphane kurmak isteyen Gül Özerdekli ile yollarımız kesişince okulumuza kütüphane kurma fikri eyleme dönüştü. Raflarımız Prof. Dr. Meral Korzay tarafından yaptırıldı. Kütüphanemizin kitapları Gül Hanım’ın desteği, özverili çalışmaları neticesinde eğitim gönüllülerinden toplanmaya başlandı” dedi.



“VELİLERDE FAYDALANABİLİR”
Yeni kurulan kütüphane ile öğrencilerinin ders kitabı dışında farklı kitaplarla tanıştığına da dikkat çeken Ali Can, “Öğrencilerimiz kitaba dokunarak, kahramanların yerine kendini koyarak hayal güçlerini geliştirecekleri için şimdiden heyecanlanıyoruz. Kütüphanemiz, eğitim temellerinin ilk basamaklarında kitap okuma alışkanlığını kazanmalarında etkili olacaktır. Sadece öğrencilerimize değil, velilerimizin de faydalanacağı kütüphanemiz haftanın yedi günü kitapseverlere hizmet verecektir. Katkısı olan tüm eğitim gönüllülerimize saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Foto altı: Gül Özerdekli, “Çeşme Gönülleri sayfamızda ve kendi hesabımda yaptığım paylaşımlarla insanlara sesimizi duyuruyoruz” dedi.