Her şey engelliler için

Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Prof.Dr. Hatice Şahin, 2008'de yoğun bir çaba sarf ederek kurduğu birimde tek başına yola çıkarak şu anda 133 kişi ile engellilere eğitim hizmeti veriyor, onların ihtiyaçlarını karşılıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 09.07.2016 09:04
  • Güncelleme Tarihi : 09.07.2016 09:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Her şey engelliler için

ONURHAN ALPAGUT

Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Prof.Dr. Hatice Şahin, 2002'de hazırlıklarına başlayarak 2008'de kurduğu birimde engellilere eğitim desteği sağlıyor, engellilerin ihtiyaçlarını belirleyerek onlara her konuda yardımcı oluyor.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ülkü Bayındır döneminde kurulan birim, 73 bölümü kapsayan bir değerlendirme yapılarak engellilere en uygun hale getirildi. Tek başına çıktığı yolda şu anda 133 kişilik bir ekibe sahip olan Engelsiz Ege Birimi, 30 engelli öğrenciye direkt temas halinde destek veriyor.

YOĞUN BİR ÇABA SARF EDİLDİ

2002 yılında birimin kurulması için yola çıktığını ifade eden Ege Üniversitesi Engelsiz Ege Birimi Koordinatörü Prof.Dr. Hatice Şahin, birimin ancak 2008 yılında kurulabildiğini söyledi. Şahin, “Birimi 2008 yılında kurdum.2000'li yılların başında tıp fakültesinin eğitim programında bir güncelleme yapıldı. Yapılan güncellemede başlıkların içerisinde, sosyal konular ve hekimlikle ilgili konular tarandı.Taranan konuların içerisinde de engelliliğin tıbbi yönünün öğretildiği ama sosyal yönünün öğretilmediğiyle ilgili bir saptama oldu. ‘Engellilikle ilgili bir ders hazırla ve bize teklif olarak sun’ dediler. Uzunca bir süre bu dersin hazırlanması için çaba sarf ettim. Tıp fakültesi birimine bir ders yerleştirmek o kadar kolay değil” dedi.

KULLANILAN İFADELER BENİ ÇOK ETKİLEDİ

Engelliliğin sağlık çalışanlarının en çok karşılaştığı birim olduğunu kaydeden Şahin, “Engellilik sağlık çalışanlarının en sık karşılaştığı konulardan bir tanesi. Engelli bireyler ile sağlık çalışanları arasındaki iletişimi inceleyen çalışmalarda engelli bireyler en çok şu cümleleri kullanmışlar: ‘Tıp öğrencileri benim bedenimle ilgili bir şeyi öğrenmek için benim soyunmamı istediklerinde farkına varsınlar ki saygınlığımı da soyuyorum. Bana ona göre nezaketle davransınlar’ gibi kullanılan ifadeler beni çok etkiledi. Bunun üzerine tıp fakültesi birimine bu ders yerleştirildi” diye konuştu.

ENGELLİLER TESPİT EDİLİYOR

Her yıl üniversitelere kayıt için başvuran 11 bin kişiden bin tanesinin engelli olduğunun birim tarafından tespit edildiğini ifade eden Şahin, “Üniversitemizi tercih edecek olan öğrencilerin de engeline uygun olarak hangi programları nasıl tercih etmeli ya da o engel türü var ama istediği eğitim programları ona uyum sağlamada ne gibi ipuçlarına sahip onları tespit ettik. Fiziksel yapı ve eğitim yapısı envanteri ile 2009 ve 2010 yıllarında ciddi bir çalışmamız oldu. 11 bin yeni kayıt var. Bunların içerisinde kaç tane engelli öğrenci var ve ne gibi ihtiyaçları var bunu bilmemiz gerekiyordu” dedi.

YÜZDE 2'LİK DİLİM ÖĞRENİMİNİ TAMAMLAYABİYOR

Engellilerin okullaşma oranın düşük bir oranda kaldığını ifade eden Şahin, bunu da engellilerin okul içerisinde karşılaştıkları sorunlara bağladı. Şahin, “Ülkemizdeki engellilerin yaklaşık yüzde 44'ü okuma yazma bilmiyor. Geri kalanların ise pek az bir kısmı yükseköğrenime kadar yükselebilmiş durumda. Okuyan engellilerin sadece yüzde 2'si yükseköğrenime ulaşabiliyor ya da tamamlayabiliyor. Bu kişilerden kaç tanesi Ege Üniversitesi’ne kayıt oluyor. Burada bir engelli tuvaleti olmadığı için veya rampaların olmamasından dolayı okulu bırakabiliyorlar. Ya da bir öğretim üyesinin davranışı yüzünden ayrılıklar yaşanabiliyor. Bu da yakalanmış bir fırsatın değerlendirilememesi demek. O yüzden bu noktada önemli bir işlevimiz var” açıklamasında bulundu.

HİZMETİ ALABİLMEK İÇİN RAPOR ŞART

Yılda yaklaşık 11 bin kişinin üniversiteye kayıt için başvurduğunu ifade eden Şahin, “Online sistemde herhangi bir engel türü olduğunu bildiren sayısı bin civarında. Onda birlik bir yayılım görüyoruz. Bu sene sayımız bin 76’ydı. Birim tarafından hizmet verilen aktif öğrenci sayısı yıllık 30'u geçmez. Herhangi bir engelim var diyen ile hizmet alan arasında fark var. 2014'ün Aralık ayından itibaren engelli öğrencilerle ilgili eğitim öğretim yönergesi hazırladık. Engel türüne göre sınavların nasıl düzenleneceği ile ilgili bir düzenlemeleri kapsıyor. Öğrencinin engelinden dolayı ekstra bir zamana ihtiyacı var ya da yazamadığı için sözlü bir sınava ihtiyacı var.Bunun için yasal dayanak da arıyoruz. Bildiren öğrencileri doğruluyoruz. Yalan beyanlar da ortaya çıktı. Başka kazanç olsun diye engelli olarak işaretlediklerini söyleyenler oluyor. Bu hizmeti alabilmesi için rapor getirmesi gerekiyor” dedi.

Haber Merkezi