Herkesin Mardin için bir dikili ağacı olsun

Doğu ve Güneydoğu Kültür Sanat Derneği 23 İli Temsilen Bölge Başkanı Halil Arslan ve Derneğin Mardin İl Temsilcisi Şeyhmus Savat ile ilçe temsilcileri, Mardin’in kalkınması için önemli toplantılara imza attı


  • Oluşturulma Tarihi : 27.12.2020 11:17
  • Güncelleme Tarihi : 27.12.2020 11:17
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Herkesin Mardin için  bir dikili ağacı olsun haberinin görseli

ADNAN AVUKA/MARDİN

İLKSES, İLKHABER ve Güney HAKİMİYET Gazeteleri imtiyaz Sahibi, Doğu ve Güneydoğu Kültür Sanat derneği 23 ili Temsilen Bölge Başkanı ve İş insanı Halil Arslan, Gazetemizin Mardin Temsilcisi Adnan Avuka ile birlikte Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Demirtaş’ı Büyükşehir Belediyesi makamında ziyaret ederek bilgi alışverişlerinde bulundu. Mardin’e tıp fakültesi açılması konusunda yaptığı değerli çalışmalardan ötürü Vali Demirtaş’a teşekkürlerini sunan Halil Arslan, “Göreve geldiğiniz günden bu yana Mardin için canla başla yaptığınız değerli çalışmalarınıza tanık olduk. Bu çalışmalarınızdan dolayı Tüm Mardinliler adına size teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi. Mardin’de tıp fakültesi açılması konusunda çalışmaların ürün vermeye başladığını dile getiren Mardin Valisi Mahmut Demirtaş, “İnşallah yakın bir zamanda 2021 yılında Mardin ve Mardin halkına tıp fakültesi müjdesini vermiş olacağız. Herkes bu konuda çalışmalar yapıyor. Özellikle milletvekillerimiz ve STK temsilcileri çok çalışıyor. Mardin için güzel projeler hazırlıyoruz” dedi.

REKTÖR ÖZCOŞAR’A ZİYARET

Doğu ve Güneydoğu Kültür Sanat Derneği Bölge Başkanı Halil Arslan, Derneğin Mardin İl Temsilcisi Şeyhmus Savat, Derneğin Diyarbakır temsilcisi ve MAÜ idari ve Mali İşleri Daire Başkanı Eyyüp Birkan ve Adnan Avuka’dan oluşan heyet daha sonra Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özçoşar’ı makamında ziyaret etti. Mardin’e tıp fakültesi kurulması ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Rektör Özcoşar, konuyla ilgili herkesin çok çalıştığını söyledi. Fakülte için arsanın hazır olduğunu belirten Prof. Özcoşar, konuyla ilgili YÖK’ten müjdeli haberi beklediklerini söyledi. Görüşmenin ardından Rektör Özcoşar son yazdığı “Artuklu” kitabını Arslan ve Savat’a hediye etti. Doğu ve Güneydoğu Kültür ve Sanat Derneği temsilcileri toplu olarak bir araya gelerek bazı kararlar aldı.

Tanışma toplantısının derneğin çalışmaları ve hedefleri şöyle açıklandı:

1- Mardin Artuklu Üniversitesine bağlı bir TIP FAKÜLTESİ kurulması için gerekli çalışmaların ve bu konuyla ilgili olarak Sayın Valimizi ve Rektörümüzü ziyaret ettik.

2- Derneğimizin 48 il ve ilçelerde büyüyen ailesinin birlik ve beraberce gönül köprüleri oluşturmak

3- Turizm ve tarih kenti olan kadim şehrimize kültür, sanat alanlarında projeler yapıp hayata geçirmek.

a)- Kalenin turizme açılması için girişimlerde bulunmak.

b)- Özellikle kültür, tarih ve inanç turizmiyle başlayan Mardin turizmin ve özellikle medeniyetin başkenti ve müze şehir ilimizi dünyaya daha çok tanıtmak için çalışmalarda bulunmak.

d)- Mardin’e özgü el sanatları, mahalli müzikler, mahalli yemekler ve ölmeye mahkum mesleklerin yeniden topluma kazandırılması için üniversite, DİKA ve halk eğitim merkezleri iş birliğiyle kurslar ve eğitimler düzenleyerek yeni ustalar yetiştirmek.

4- Mardin’in 10 ilçesinde sosyal ve kültürel alanlarda kadınlara ve gençlere yönelik projeler üretmek.

5- Dargeçit ilçemizde yapılacak projelerle artık bölgenin terör yerine güven, huzur ve turizm ile anılması için çalışmalar yapmak. Şu anda Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy çok güzel ve örnekli adımları atmış bulunmaktadır. Biz de onu desteklemeye devam edeceğiz.

a)- Dargeçit’i çevreleyen dağların kademe kademe yeşillendirilerek Millet Bahçesi, mesire ve halka açık piknik alanları oluşturmak. (Dargeçit Belediyesiyle ortak çalışmayla )

b)- Ilısu Barajı üzerinde su sporları ve Hasankeyf’e kadar tekne turları düzenlemek.

c)- Dargeçit Akbelen ve Umutlu köyleri arasındaki dere kenarlarının ıslah edilip turizme ve köylülere istihdam yaratacak su kenarı taht ve piknik alanı haline getirerek cazibe kazandırmak.

6- Mezopotamya gibi verimli ve bakir topraklara sahip olan ilimizde Tarımsal projeler yapmak.

a)- GAP Projesi’nin bir an önce bitirilmesi için ilgili birimlerle görüşüp çalışmalar yapmak. GAP Projesi’nin bitirilmesiyle ilimizde ve bölgemizde tarımsal istihdam oluşacak işsizlik sorunu çözülecek. Tarımsal Sanayi ihtiyacı doğacak sanayi alanında yatırımlar artacak (Traktör fabrikası, Biçer-döver fabrikası) vb. fabrika ihtiyacı doğacak. Tarımda çiftçilerimizin yaşadığı enerji ve elektrik sorunu çözülecek. Tarımsal ürün çeşitliliği artacak. seracılık artacak ve yılın 12 ayı ekim yapılabilecek. Şu anda 1 milyar doları bulan ihracat oranımız büyük ölçüde artacak ülke ekonomisine de katkıda bulunacak.

b)- Ziraat fakültesi kurulma ihtiyacı doğacak. Bilirkişi ve tarımsal uzman sayısı artacak. Bilinçli ve teknolojiye uyumlu tarım imkanı olacak. Ürün kalitesi ve kar marjı artacak. Kısacası bölgemize ve ilimize bereket yağacak.

7- Eskiden ticaretin merkezi ve İpek Yolu üzerinde olan ilimizin tekrar sanayi ve ticaret alanlarında önem kazanmasını sağlayacak projeler ve çalışmalar yapmak.

a)- Irak ve Suriye’ye sınır olan ilimizin ticaretinin yeniden açılması ve ekonomik alanında ülkemize, bölgemize ve ilimize büyük katkı sağlayıcı projeler ve çalışmalar yapmak. Yeni ve güvenli sınır kapıları açarak ihracatı artırmak.

b)- 1. OSB’nin dolmasıyla 2. OSB kurulduğu ilimizde dışarıdaki iş insanlarını davet ederek burada yatırım yapmalarını sağlamak

a)- 6. kalkınma bölgesinde bulunan ilimizde yeni ve katma değeri yüksek ürünlerin üretiminin sağlanması için alt yapı ve lojistik imkanları sağlamak.

b)- Dışarıdan gelip ilimizde yatırım yapacak iş adamlarına ve girişimcilere güven ve destek çıkacak çağrılarda bulunmak.

c)- Özellikle yurt içinde ve yurt dışında bulunan İş adamı ve yatırımcı hemşerilerimize bir çağrı yaparak ilimize yatırım yapmalarını sağlamak. Memleketine ve Hemşerilerinize Bir Aş Kapısı Aç v.b sloganlarla teşvik etmek.

8- Küresel krize neden olan Kovid-19 salgın hastalığını ekonomik olarak daha hızlı ve rahat atlatıp krizi kara dönüştürecek sağlık alanlarında projeler üretmek

a)- Şehrimize sağlık alanlarında yatırımlar yapılması için çalışmalar başlatmak. Sağlık İstihdamını oluşturmak

b)- İlimizde özel hastanelerin açılması için çalışmalar yapmak.

c)- İlimizi sağlık alanında cazibe merkezi haline getirmek. Irak ve Suriye’ye sınır olmamızdan dolayı sağlık potansiyelimiz yaklaşık olarak 3 milyondur.

Ve son olarak çağrımızı şöyle sonlandırmak istiyoruz:

“Her Mardinli Mardin için bir taş koysun. Bir dikili ağacı olsun” AA