“Heyelan bahane rant şahane”

Kadifekale’de Antik Roma Tiyatrosu’nu gün yüzüne çıkarmak için başlatılan çalışmalar ve semtin bazı bölgelerinde heyelan tehlikesinin bulunması evlerin yıkılmasına neden olurken mağduriyetleri de beraberinde getiriyor


  • Oluşturulma Tarihi : 08.08.2018 11:24
  • Güncelleme Tarihi : 08.08.2018 11:24
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“Heyelan bahane rant şahane” haberinin görseli

SULTAN GÜMÜŞ - ÖZEL HABER
İzmir’in Kadifekale semtinde Bakanlar Kurulu kararıyla Afete Maruz Bölge ilan edilen 8 mahallede, İzmir Büyükşehir Belediyesinin başlattığı yıkımlar devam ederken, gecekondular arasına sıkışıp kalan 16 bin kişilik Antik Roma Tiyatrosu’nu gün yüzüne çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen kamulaştırma çalışmaları da bölge halkının tepkisini artırıyor. Evlerinin heyelan bölgesinde bulunmadığına dair bilirkişi raporuna rağmen yıkımların gerçekleştirildiğini vurgulayan semt sakinleri, yıkımlar sonrasında ortaya çıkan ses ve görüntü kirliliğinden de şikayetçi. Sokak aralarında oluşan toz ve çamurun dışında evlerin teras ve balkon kısımlarında da aynı görüntü hakim. Henüz ilki tamamlanmadan ikinci bir yıkımın gerçekleşmesi ve bu plansız yıkımların semtin geneline yayılması  Kadifekale’nin eski dokusunu da kaybettiriyor. Aynı zamanda kamulaştırma işlemleri süren evlerin bir kısmında hak sahipleri Büyükşehir Belediyesinin teklif ettiği parayı kabul ederken, büyük bir kısım da verilen paraların evlerinin bedeli olmadığını düşünerek istimlak davası açtı. Açılan davalar halen devam ediyor.

“BU ACELE NEDEN?”
Tarım İl Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) ve Ege Üniversitesi (EÜ) gibi kurumların, evlerinin bulunduğu bölgenin heyelan bölgesi içerisinde bulunmadığına dair bilirkişi raporları olmasına rağmen, belediyenin yıkım kararı aldığını belirten semt sakinlerinden İsa Altunsöz, yıkımın keyfi olduğunu iddia etti. Çevre kirliliğine de vurgu yapan Altunsöz, belediyenin böyle bir karar almasına anlam veremediğini kaydederek, “Semtin bir kısmı heyelandan dolayı yıkılıyor, bir kısmı da antik tiyatrodan dolayı. Kadifekale’nin haline bakar mısınız? Bir tarih yok oluyor resmen. Sokaklarımız zaten dar. Böylesine dar sokaklarda art arda yıkımlar oluyor. Birini tamamlamadan diğerini yıkıyorlar. Bu acele neden? Madem yıkıyorsunuz kimseyi rahatsız etmeden nasıl yapacağınızı düşünün. Sokaklar perişan halde, makine seslerinden dolayı evimizde duramıyoruz, balkonumuz, terasımız toz içerisinde, kapı-pencere açamıyoruz. Yarım yamalak yapıp gidiyorlar, ertesi gün tekrar yıkım. Kadifekale mültecilere kucak açan bir bölgeydi. Onların yaşadıkları evleri de yıktılar, yıkmaya devam ediyorlar. Bunu insanlara neden yapıyorsunuz? Biz 60 yıldır burada yaşıyoruz. Kardeşlerim, akrabalarımdan oluşan sekiz aile burada yaşıyoruz. Bu evleri dişimizle, tırnağımızla yaptırdık. Neden bunu reva görüyorsunuz” dedi.
“GÖÇ MÜ EDELİM?”
Bilirkişi raporu doğrultusunda eğer gerçekten heyelan bölgesi olacaksa evlerini belediyeye hibe edeceğini sözlerine ekleyen Altunsöz, istimlak davasını dahi beklemeden yıkım kararı alan belediyenin rant amaçlı bu yıkımı gerçekleştirdiğini vurguladı. Belediyenin İngiliz bir şirketle anlaşarak, Kadifekale’yi şimdiden pazarladığını iddia eden Altunsöz, şunları kaydetti: “Burada heyelan yok, asıl olan ranttır. 60 yıldır burada yaşıyoruz. İkinci nesildir burada yaşıyoruz. Şimdi ortada kaldık, benim tek gelirim emekli maaşımdır. Kiraya çıksak benim maaşım kiraya yetmez. Ne yapacağız şimdi? Kadifekale’den de mi göç edelim?”

“KÖYLERİMİZİ YAKTILAR, YIKTILAR”
“Köylerimizi yaktılar yıktılar, bizi buralara sürdüler, şimdi de canla başla yaptırdığımız evlerimizi de başımıza yıkıyorlar” diyen Rahşan Ötüken ise, “Bu zorbalıktır başka bir şey değil. Heyelandır, antik tiyatrodur, bunların hepsi bahane. Mardin’den göç ettikten sonra burada kendimize göre bir yaşam kurmuştuk, şimdi ne olacak, nereye gideceğiz? Anlayacağınız ortada kaldık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye aktardı.

MÜLTECİ EVLERİ DE YIKILIYOR
Kadifekale’de bulunan kale içi ve mültecilerin yaşamlarını idame ettirdikleri evler de yıkımlardan etkilenenler arasında. Eski dokusunu kaybeden ve şu an sadece harabe evleriyle zihinlerde yer bulan Kadifekale artık turist çekemiyor, kale içinde 16 yıldır halı dokuyan ve ekonomik özgürlüklerini bu yolla kazanan kadınlar son 4 yıldır ilgi göremedikleri için tezgah kapatıyor. Mülteci evlerinden geriye ise sadece yıkık, dökük duvarlar kaldı.
Yıkımlar, yaklaşık iki bin haneyi etkiliyor. İzmir’in Konak İlçesi’ne bağlı Kadifekale semtinde Afete Maruz Bölge ilan edilen İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova. 1. Kadriye ve Altay mahallelerinde 1968 konut için 20 Temmuz 2006 tarihinde kamulaştırma kararı alınmıştı.