- Gündem
- 05.05.2025 00:30
Hidromek, elektrikli araçlar kategorisinde de uzmanlaşma hedefi ile dünyada ilk olan yüzde yüz elektrikli lastikli ekskavatörü geliştirdi
NURETTİN BAKİ
Türk iş ve inşaat makineleri sektörünün öncü kuruluşu Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER), İzmir’deki üye firmalarını ziyaret etti. İMDER üyesi Hidromek ve Betonstar’ın ev sahipliğinde, üretim tesislerine düzenlenen teknik geziyle İzmir’in iş makineleri sektöründeki gücü ele alındı. Teknik geziye İMDER Yönetim Kurulu Başkanı Merih Özgen, üye firmaların temsilcileri ve ekonomi gazetecileri katıldı. Gezide, İzmir’in iş makineleri sektörünün gelişimindeki önemi anlatıldı. İzmir’de Betonstar, Hidromek ve Mecalac olarak İMDER’in 3 üyesi bulunduğunu ifade eden İMDER Başkanı Merih Özgen, “İzmir’den yapılan iş ve inşaat makineleri ihracatı 2018 yılında 2017 yılına göre yüzde 45 artarak 117.5 milyon dolar civarında oldu. Bu yılın ilk 10 ayında ise İzmir’den 100 milyon USD’ye yakın bir ihracat gerçekleşti. Bu rakam da Türkiye iş ve inşaat makineleri sektörünün ihracatının yüzde 10’un İzmir’den yapıldığını gösteriyor. İzmir sektörel büyüklük açısından ise 3’üncü sırada yer alıyor” bilgisini verdi. Öte yandan Hidromek yetkililerden elde ettiğimiz bilgilere göre, Hidromek, elektrikli araçlar kategorisinde de uzmanlaşma hedefi ile dünyada ilk olan yüzde yüz elektrikli lastikli ekskavatörü geliştirdi. Hidromek tarafından geliştirilen yeni MG230-5 motor greyder ise Japonya’ya ihraç edilen ilk iş makinesi oldu.
ÜRETİM KAPASİTEMİZ 10 BİN
Bu yıl kuruluşunun 41’inci yıldönümünü kutlayan Hidromek, Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği tarafından açıklanan verilere göre Türkiye’de son 10 yıldır kazıcı yükleyici, son 7 yıldır hidrolik ekskavatör ve ilk kez motor greyder satışlarında pazar lideri konumunda. Dünyada 100’ün üzerinde ülkede yaklaşık 45 bin Hidromek iş makinesinin çalıştığını vurgulayan Hidromek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Ahmet Bozkurt, yaklaşık 1800 kişiye istihdam sağladıklarını, bu sayının yaklaşık yüzde 15’inin ise Hidromek’in yurt dışı firmalarında çalıştığını ifade etti. Hidromek’in yıllık üretim kapasitesinin yaklaşık 10 bin adet olduğunu açıklayan Bozkurt, “Hidromek yurt dışında 80’in üzerinde sahip olduğu bayi ağı ve doğrudan gerçekleştirdiği faaliyetler ile var olduğu tüm pazarlara daha yakın olmayı, rakipleri ve pazar dinamiklerini takip ederek, gerekli aksiyonları almayı hedefliyor. Bu hedefler doğrultusunda yurt dışındaki yetkili bayi yönetimi, satış ve satış sonrası hizmetlerini yürütmek üzere İspanya’da Hidromek WEST, Rusya’da Hidromek Rus ve Japonya’da Hidromek Japan satış ve satış sonrası hizmetler merkezimiz var. Ayrıca 2014 yılında Tayland’da bulunan Mitsubishi firmasından motor greyder iş kolunun satın alınması sayesinde uzak doğu pazarlarında önemli dağıtım kanallarına da sahip olduk. Bu şekilde, bu pazarları daha yakından tanıyarak, Hidromek’i de bu pazarlarda tanıtma şansını yakaladık” diye konuştu. Bozkurt, Hidromek’in yurt içinde 12 adet bölge yöneticiliği, 8 adet Bölge Servis Merkezi ve 57 adet yetkili servis aracılığı ile hızlı ve yaygın satış sonrası hizmet sunduğunu bildirdi.
AMAÇ YÜZDE YÜZ YERLİ ÜRETİM
Büyüme hedefleri doğrultusunda Hidromek’in, Ankara Sanayi Odası 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde Hidromek Üretim Üssü kurmak amacıyla 1.4 milyon metrekareyi aşkın sanayi parseli satın aldıklarını söyleyen Bozkurt, üretim üssünde ilk olarak komponent fabrikasını faaliyete geçirdiklerini, hemen ardından da ekskavatör üretim tesisinin inşaatına başladıklarını dile getirdi. Bozkurt, “Böylece yeni komponent fabrikasında, daha önce ithal ettiğimiz şanzıman, aks ve hidrolik redüktör gibi ana komponentlerin üretimini artık büyük ölçüde kendi bünyemizde yapıyoruz. Hidromek’in yüzde 100 öz sermayesi ile finanse edilen yeni üretim üssünde; mevcut ürün gamının genişletilmesi, istihdamın artması ve yüksek teknoloji içeren, mevcutta ithal etmekte olduğu üretim girdisi olan malzeme üretimlerini kendi bünyemizde gerçekleştirmeyi planlıyoruz” ifadelerine yer verdi.
İÇ PAZARIN DARALMASINI TELAFİ ETTİK
Bozkurt, Hidromek adına 2019 ve 2020 yılına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: “Bu yıl, yurt içi iş ve inşaat makineleri pazarının önemli ölçüde daraldığı bir yıl olarak kayıtlara geçerken Hidromek, ihracat tarafında hem organizasyonunu güçlendirmesi hem de faaliyetlerini artırması ile iç pazarın daralmasını önemli ölçüde telafi etti. 2019 yılı sonunda satışlardaki ihracat payının yüzde 70’e yaklaşacağını ön görüyoruz. 2020 hedeflerimiz ise, en büyük pazarımız olan Türkiye’deki konumumuzu pekiştirmek ve güçlendirerek sürdürmektir. Ayrıca ürün grubunda müşteri ihtiyaçlarını bir bütün olarak karşılayabilmek adına yeni ürün modellerini üretmeyi planlıyoruz. Global ölçekte ise; hedef pazarlarımızda pazar payını artırarak Hidromek markasının tüm hedef pazarlarda bilinirliğini ve mevcudiyetini güçlendirmek istiyoruz.”
JAPONYA’YA İHRAÇ EDİLEN İLK İŞ MAKİNESİ
Dördü Ankara’da, biri İzmir’de, biri de Tayland’da olmak üzere altı üretim tesisinde kazıcı yükleyici, hidrolik ekskavatör, lastikli yükleyici, motor greyder ve toprak silindiri üretimi yapan Hidromek, elektrikli araçlar kategorisinde de uzmanlaşma hedefi ile dünyada ilk olan yüzde yüz elektrikli lastikli ekskavatörü geliştirdi. Hidromek tarafından geliştirilen yeni MG230-5 motor greyder ise Japonya’ya ihraç edilen ilk iş makinesi oldu. 2018 yılında 2’inci Ar-Ge merkezini de kuran Hidromek’in, toplam 17 adet uluslararası prestije sahip tasarım ödülü bulunuyor.