- Gündem
- 04.05.2025 16:39
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Türk, yıkım kararlarına rağmen satılık ve kiralık hobi bahçesi ilanlarının internette dolaşmasından dolayı vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtti
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Tarım arazilerinin bölünmesini önlemek amacıyla 4 Kasım 2020 tarihli Resmi Gazete’de bazı düzenlemeler yapıldı. “Torba Yasa” olarak adlandırılan 7255 Sayılı Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun’a göre tarım arazilerini hobi bahçelerine çevirenlere de 2 aylık süre verilerek bu alanları eski haline, yani bölünmemiş tarım arazisi haline getirmeleri istendi. Bunu yapmayanların hobi bahçeleri ise yıkılacak.
YASANIN ARKASINDAN DOLAŞILIYOR
Fakat satılık ilanlarının yer aldığı herhangi bir internet sitesine bakıldığında İzmir’de satılık hobi bahçesi ilanı görmeniz mümkün. Yasağın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdiği 4 Kasım’dan bu yana ülke genelinde satılığa çıkarılan 2 bin 869 ilanın 221’i ise İzmir’de yer alıyor. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi Başkanı Tevfik Türk ise hobi bahçeleri ile ilgili herhangi bir yaptırımı olmadıklarını belirterek “Bizim karşı çıktığımız nokta şudur; tarım arazileri tarım dışında başka hiçbir amaç için kullanılamaz. Bu yasada da net olarak açıktır. Tarım arazileri bölünemez, parçalanamaz ve birden fazla kişiye satılamaz. Burada yapılan olay halkı kandırmaktır. Noter satışı ve kooperatif alınıp, kooperatif ya da şirketin üzerinden araziler alınıyor. Bu şirkete insanlar ortak ediyorlar ya da kooperatif üzerinden hisselendirilmeye çalışılıyor. Yani yasanın arkasından dolaşılıyor. Bu konuda kesinlikle vatandaşların bunlara pabuç bırakmaması gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken vatandaşların aldıkları arazi, arsa ya da parçanın tapusu var mıdır? Alınan yerle ilgili üzerlerine tapu alabiliyorlar mı onu kontrol etmeliler. Kendi üzerlerine para ödeyen kişinin bir ruhsat ve tapu alması gerekiyor” dedi.
ÜZERİNİZE ALAMIYORSANIZ UZAK DURUN
Örneklendirme yaparak imar planında alınan yerin 250 metrekare arsa olması halinde o yeri vatandaşların istedikleri gibi alabileceğine dikkat çeken Başkan Türk, “Ama İzmir’de de böyle bir alan yok. 250 metrekare bir arsa alabilirsiniz. Bu arsa içinde imar planında gösterildiği şekliyle bir yapı varsa bu yapıyı yapabilir. Yoksa Toprak Koruma Kanununa göre eğer boş bir tarla ise bu tarlanın büyüklüğünün en az 20 dönüm olması gerekir. 20 dönüme bir tane bağ evi yapılabilir. Eğer dikili arazisi meyve bahçesi ise en az 5 dönüm olmalıdır. 5 dönüme bir tane ev yapabilir. Tapu arsa ise 5403 ile bir alakası yoktur. İmar Kanunun verdiği ölçüde oraya yapı yapabilir. Burada vatandaşların aldıkları alanın arsa olması ve kendi üzerlerine alabiliyorlar mı ona bakılmalıdır. Eğer kendi üzerlerinde değilse bu alan bundan tamamen uzak durulması gerekir. Vatandaşlar bu konuda çok dikkat etmelidir” diye konuştu.
YAPANLAR SUÇ İŞLİYOR
İnternetten hala hobi bahçesi satışlarının devam etmesi ile ilgili olarak yapanların suç işlediğini ve vatandaşların kandırıldığını ifade eden Başkan Türk, “Hobi bahçesi diye satılan yerler kaçak yerlerdir. Bununla ilgili bizim yasal süreci başlatmamız gerekiyor. Bununla ilgili Oda olarak yasal süreçleri başlatacağız. Hukuksal olarak dayandırmamız gereken noktaları inceliyoruz. İnsanların bu tür ilanlar vermesinde sıkıntı yok. Ama bu evlerin ruhsatlı olup olmadığını ya da yasal olup olmadığını alanın incelemelidir. Verilen ilanlar çoğu zaman ruhsatsız ve kaçak alanlar üzerinde yapılıyor. Burada vatandaşlar ciddi mağduriyet yaşayacaklar ve de yaşıyorlar” şeklinde konuştu.
ALINAN YIKIM KARARLARI VAR
Şu andaki mevcut hobi bahçelerinin bir ay içinde eski haline getirilmezse ikinci defa ceza alacaklarını eğer yine yıkılmayıp eski haline getirilmezse belediye tarafından değil bakanlık tarafından yıkılacağını hatırlatan Başkan Türk, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Bu durumda insanlar her şekilde mağdur olacaklar. Kanun 2005 yılından beri geçerli ve kanunda cezalar artırıldı. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün almış olduğu yıkım kararlar var. Bu yıkım kararlarını belediyelerin gerçekleştirmesi gerekiyor. Eğer belediyeler bu yıkımları bir ay içinde gerçekleştirmezse, belediyenin nam ve hesabına Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu alanlar yıkılacak ve yıkım işlemlerinin masrafı belediyeden tahsil edilecek. Eğer belediye yapmazsa bu işi Tarım ve Orman Bakanlığı yapacak ve yıkım masraflarından harcadığı bedelden daha fazlasını ödeyecek. Belediyelerin de bu yıkım kararlarını yerine getirmesi gerekiyor.”