Hobi bahçeleri sakinleri: Yıkım değil, çözüm istiyoruz!

Hobi bahçelerinin yıkılmaya başlaması kararı karşısında Hobi Bahçeleri Yardımlaşama ve Dayanışma Derneği çatısı altında birleşen bahçe sakinleri, “Yıkım değil, çözüm istiyoruz” diyerek yetkilere seslendi


  • Oluşturulma Tarihi : 05.04.2021 07:28
  • Güncelleme Tarihi : 05.04.2021 07:28
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hobi bahçeleri sakinleri:  Yıkım değil, çözüm istiyoruz!

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Büyük bir umutla, etinden-tırnağından biriktirdiklerini hobi bahçelerine yatıranlar mağdur olmak istemiyor. İzmir’in Menderes ilçesinde 200 ile 500 metrekare arasında parsellere bölünerek kurulan kooperatiflere üye olanlara noter satışıyla verilen hobi bahçelerinde inşa edilen yapılar için yıkım kararı alındı. ‘Hobi bahçelerine’ yönelik kanun teklifinin yasalaşması üzerine İzmir Valiliği, belediyelere ‘gerekenin’ yapılması için tebligat gönderdi. Menderes Belediyesi de ilçelerindeki hobi bahçelerinin sahiplerine ceza kesti. Ardından da yıkım kararı aldı. Menderes’teki yıkımdan sonra sıranın kendilerine de geleceğini söyleyen ve yıkım kararına karşı çıkan, “Yıkım değil, çözüm istiyoruz” diyen hobi bahçeleri sakinleri, Hobi Bahçeleri Yardımlaşama ve Dayanışma Derneği çatısı altında birleşerek yetkililere seslendi.

ÇÖZÜM YIKIM OLMASIN!

"Yıkım değil çözüm istiyoruz" diyen aynı zamanda hobi bahçesi de olan, İzmir Hobi Bahçeleri Yardımlaşama ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Yılmaz, “Derneğimizin kuruluş amacı; hobi bahçelerinden doğan mağduriyetin dernek çatısı altında bir araya gelerek, burada birlik olup sesimizi tüm Türkiye’ye, yetkililere ve yöneticilere duyurmak. Biz hobi bahçeleri sakinleri olarak, yıkım değil çözüm istiyoruz. Bizim şu anda Menderes bölgesinde 5 bine yakın mevcut hobi bahçelerimiz var. Bu hobi bahçelerinin sakinleri derneğimizin de üyesi. 5 bin hobi bahçesi içerisinde insanlar ihtiyacı gereği, barınmak için ufak tefek kulübeler, evler yaptı. Bu evlerin yıkılması konusunda şu anda üzerimizde inanılmaz bir baskı var. Biz bu evlerin kalmasını, bununla ilgili kesin ve kalıcı bir çözüm üretilmesini istiyoruz. Bugüne kadar henüz yıkılan ev yok ama yıkım kararı çıkartılan evlerimiz var. Hatta 6 Nisan’da birkaç evimize yıkılacağı ilanı asıldı. Evlerimiz yıkılmasın, yapıcı bir çözüm olsun istiyoruz” diye konuştu.

AMACIMIZ ZARAR VERMEK DEĞİL!

Yıllardır şehir hayatında beton yığınları arasında yaşamaktan boğulduklarını belirten Yılmaz, amaçlarının tarım arazilerine zarar vermek olmadığını vurguladı. Çocukların tarımı öğrenerek büyümelerinin çok önemli olduğuna da dikkat çeken Yılmaz, “Biz buralara niye geldik? Yıllarca beton yığınları arasında yaşamaktan bıktık. Çocuklarımıza daha temiz bir hava, kendi tarımımızı yapacağımız bir alan yaratmak için kendimizi kırsala attık. Amacımız kesinlikle tarım arazilerine zarar vermek değil tam tersine terk edilen bu tarım arazilerine tarımı geri kazandırmak. Toprağa bizim de ihtiyacımız var. Maddi durumu çok çok iyi olanlar 5-10 bin dönüm toprak alıp çiftlik kurduğunda sorun olmuyor ama maalesef bizler asgari ücretle geçinenler çok küçük bir arsa alıp kendi tarımımızı yapmak istediğimizde bu şekilde sorunlar çıkartılıyor. Çocuklarımızın da toprağı bilerek büyümesi lazım. Burada tarımı öğrenen çocuklarımız ileride çiftçi olabilir. Onun dışında şehirde yaşayan hiçbir şekilde toprak görmeyen çocuklar nasıl çiftçi olabilir. Toprağı zengin çiftçisi olmayan bir konuma doğru gidiyoruz zaten. Toprakla içli dışlı olmak istiyoruz. Burada hem organik, hem ucuz tarım yapabiliyoruz. Ayrıca aile bütçemize de katkı sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.

SADECE İZMİR’DE YIKILIYOR!

Türkiye’nin her bölgesinde hobi bahçelerinin olduğunu ancak sadece İzmir’deki bahçelerin sorun olarak görüldüğünü dile getiren Yılmaz, bu duruma anlam veremediklerini söyledi. Yılmaz, “Türkiye’nin her yerinde hobi bahçeleri var. İstanbul, Antalya, Çorum, Ankara gibi kentlerde bir sürü hobi bahçesi mevcut. Ancak buralarda bir problem yok. Bir tek İzmir’deki hobi bahçeleri problem olarak görülüyor. Özellikle Menderes’teki hobi bahçeleri ciddi bir problem olarak lanse ediliyor. Bu bizim için çok büyük bir dezavantaj. Neden sadece İzmir’deki hobi bahçeleri problemli? Bunun cevabını veren de yok. Ankara’daki hobi bahçeleri ile bizim hobi bahçeleri arasındaki farkımız ne? Hatta şunu da ilave etmek istiyorum. İstanbul, Antalya ve Kayseri’deki hobi bahçelerini belediye yapıyor. Bizim burada hobi bahçelerini özel sektör yaptı ama sonuçta aynı niteliği taşıyor, içinde aynı yapılar var. En büyük mağduriyetimiz buradan doğuyor. Ayrımcılık söz konusu. Sadece İzmir’deki hobi bahçeleri gündemde ve yıkılıyor” şeklinde konuştu.

MAHALLE KÜLTÜRÜ GERİ GELDİ!

Hobi bahçelerinin kaybolan mahalle kültürünü geri getirdiğini dile getiren bir diğer hobi bahçesi sakini 65 yaşındaki Sedat Karakurt, çocuklarının daha sağlıklı bir ortamda büyüme fırsatı yakaladığını ve bu fırsatın ellerinden alınmaması gerektiğini söyledi. Karakurt, şunları dile getirdi: “Normalde evim Gaziemir’de, 5 katlı bir binada oturuyorum. Hiçbir komşumu tanımıyorum. Hiçbir alışverişim, sabahım selamım olmuyor. Burada o kadar güzel bir sosyal hayat, cana yakın bir komşuluk ilişkisi var ki. Herkes bir birine yardımcı oluyor. Birinin evinde olan eksiklik hemen bir komşusu tarafından gideriliyor. Çocuklarımız sokak hayvanlarıyla, tavuklarla, horozlarla, civcivlerle, börtü böcekle tanıştı, bu hayvanlarla büyümeyi öğreniyor. Şehirde yaşayan çocuklar kediden korkuyor. Burada çok güzel bir mahalle kültürü oluştu. Burada kenetleniyoruz. Eski köy hayatına döndük. Bunlar toplumun geleceği açısından çok değerli. Burada büyüyen çocuklar daha sağlıklı büyür. Ruhsal açıdan da insanlar kendilerini bulmuş durumda.”

KAPI NUMARAMIZI BELEDİYE VERDİ!

İzmir Hobi Bahçeleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda hobi bahçesi sakini Tuğba Tekin ise, “Geçtiğimiz kasım ayında belediye tarafından bizlere kapı numaraları verildi. Bu imkanı bize belediye sağladı. Bize dediler ki ‘Sizler ikametgahlarınızı bu adreslere taşıyabilirsiniz.’ Adresi taşırken oluşan cezayı ödedik. Aynı normal evlerimiz gibi vergi beyannamesini yatırdık. Burada bu imkanlar sunuluyor sonra gelip yıkım kararı çıkarılıyor. Ciddi bir çelişki var. Hem seni sahiplendim hem de yapınızı yıkacağım diyorsunuz. Dediğim gibi bu çok yaman bir çelişki. Bizim için bir düzenleme yapılsın istiyoruz. Yapılan yapılarımız yıkılmasın ama bundan sonra da yeni yapıların yapılmasına izin verilmesin. Çıkarılan yasanın içine bizleri de eklesinler yoksa ciddi mağduriyetler ortaya çıkacak” diye konuştu.

BİR BİLİNMEZLİK VAR!

Ciddi bir bilinmezliğin içinde yüzdüklerini belirten bir başka hobi bahçesi sakini Ünal Ünver de mevcut yapının korunmasının isabetli karar olacağını ifade etti. Ünver, “Şu anda kimse ne yaptığını ya da ne yapacağını bilmiyor. Bizim önerimiz mevcut haliyle insanlar buraya kadar geldi. Milli servetimiz olan tarıma, tarım arazisine bir yatırım yaptı. Şu anki mevcut halini korusunlar ve bundan sonraki sürece düzenleme getirsinler. Biz de yardımcı olalım. Yıkmak kolay. Yıkarlarsa bahçeler moloz yığınına dönecek. Milli servet heba olacak. Çocuklar, insanlar mutsuz bir şekilde, ciddi bir hayal kırıklığıyla apartmanlara geri dönecek. Buradan kimse kazançlı çıkmamış olacak. Çözüm önerimiz; mevcut yapıları olduğu gibi bırakarak yeni düzenleme getirmeleri. Bu süreçte biz kabahatliysek herkes kabahatlidir” değerlendirmesinde bulundu.

CUMHURBAŞKANI’NA SESLENDİLER!

Yaşayacakları mağduriyetin büyük olduğunu belirten bahçe sakinleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, “Cumhurbaşkanımıza seslenmek istiyoruz. Bizler asgari ücretle çalışan, etimizden tırnağımızdan biriktirdiklerimizi bu bahçelere yatırdık. Amacımız kaybolan tarım arazilerini tarıma geri kazandırmak. Çocuklarımıza temiz bir hava, tarım için alan oluşturmak. Yaptığımız budur. Buralar yıkılırsa gerçekten ciddi anlamda bir mağduriyetimiz olacak. Sizden duruma el atmanızı istiyoruz” dedi.

Haber Merkezi