Sayfa Yükleniyor...
Buca Çiftçi Mallarını Koruma Meclis Başkanı Erhan Şen, son yıllarda sayıları giderek artan hobi bahçelerinin, birinci derece tarım alanlarına zarar vermeye başladığını vurguladı
SULTAN GÜMÜŞ / ÖZEL HABER
Günümüzde hızla değişen yaşam koşulları ve şehirleşme, insanların doğal ortamlara duyduğu ihtiyaç ve önemi artırdı. Bu nedenle son yıllarda, insanlar tarafından oldukça ilgi gören hobi bahçeleri kurulmaya başlandı. Ancak, hemen hemen Türkiye’nin birçok bölgesinde kurulmaya başlayan hobi bahçelerinin bilinçsizce yapılıyor olması, tarım alanlarına zarar vermeye başladı. Özellikle birinci derece tarım alanlarına yapılan ve sayıları giderek artan hobi bahçeleri, o tarım alanlarında yetişen ürünleri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı. Kooperatif adı altında satılan arazilere, 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’na aykırı olarak yapılan hobi bahçelerinin, birinci derece tarım alanlarının yok olmasına neden olduğunu vurgulayan Kaynaklar Mahallesi eski Muhtarı ve Buca Çiftçi Mallarını Koruma Meclis Başkanı Erhan Şen, “Birinci derece tarım alanlarında yetişen tarım ürünlerinin yok olmaması için hobi bahçelerinin imar geçmiş yerlerde yapılması gerekiyor. Aksi takdirde kanuna uygun olmadan, bilinçsizce kurulan hobi bahçeleri hem tarım ürünlerine hem de doğal çevreye zarar veriyor” ifadelerini kullandı. ‘Hobi Bahçesi’ adı altında ruhsatsız, izinsiz ve çarpık yapılar inşa edilerek imar affından yararlanıldığını savunan Şen, vatandaşın daha fazla kandırılmadan bu uygulamaya acilen son verilmesi gerektiğini kaydetti. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör ise tarım arazilerinin parsellenerek satılması işlemlerinin sürmesi halinde ikinci ‘Çiftlik Bank’ olayının yaşanabileceğine değindi.
“İNŞAATLAR TEHDİT ETMEYE BAŞLADI”
Bölgede yetişen mısır, pancar, beyaz fasulye, nohut gibi tarım ürünlerinin, yapılan hobi bahçeleri nedeniyle talan olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Erhan Şen, Kaynaklar kadar Torbalı’da da benzer durumların yaşandığını şu sözler ile ifade etti: “Torbalı’daki tarımsal üretim pek çok ili geride bırakıyor. Coğrafyası ve iklimiyle farklı sebze, meyvelerin yetiştirildiği ilçede tarımsal faaliyetler önemli bir geçim kaynağı olarak her yıl büyümeye devam ediyor. Ege bölgesinde domates, tane mısır ve pamuk üretiminde zirve olan ilçedeki üreticiler belirli kurumlardan hibe destekleri de alıyor. Tarım arazilerini korumaya ve verimliliğin arttırılmasına yönelik atılımların sürdüğü ovada tarım arazilerinin parça bütünlüğünü inşaatlar tehdit etmeye başladı.”
“ŞEHİRLEŞME İLE KARŞI KARŞIYA”
“Şehrin gürültü ve kalabalığından kurtulmak isteyenler son yıllarda merkeze uzak mahallelerden tarım arazisi satın alarak stres atmak amacıyla arazilerinde tarım yapmaya başladı” sözlerine yer veren Başkan Şen, “İzmir’in diğer pek çok ilçesinden gelen pek çok kişi Torbalı’dan, Kaynaklar’dan arazi alarak kendi dağ evlerini oluşturmaya başladı. Arazilerine ev yapanların dışında, gelen talep doğrultusunda hobi bahçelerinin de sayısı artmaya başladı. Ege’deki birçok verimli tarım arazileri de hobi bahçesi tehlikesi ve şehirleşme ile karşı karşıya. 200 ile 500 metrekare arasında parsellere bölünen ve kurulan kooperatiflere üye olanlara, noter aracılığıyla hisse satışı yapılan tarım alanlarının üzerine inşa edilen yapılar, bölge sakinlerinin de tepkisini çekiyor” dedi.
“VATANDAŞLARI KANDIRMAYA YÖNELİKTİR”
Hobi bahçelerinin meydana getirdiği sorunların altını çizen Şen, şunları ekledi: “Arazilerimiz tarımsal faaliyetlerde kullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda ‘Hobi Bahçesi’ adı altında ruhsatsız, izinsiz ve çarpık yapılar inşa edilerek imar affından yararlandırılıyor. Hobi bahçeleri denilen küçük yerler nedeniyle tarım arazileri bölünerek yok oluyor. Hobi bahçelerine karşıyız. Hiçbir şekilde tasnif etmiyoruz. Yasal olmayan bu tip uygulamalar ne yazık ki tarım arazilerine ciddi oranda zarar veriyor. Son yıllarda tarım arazilerinin korunmasına ilişkin çok sayıda yasa çıktı ve uygulamaya kondu. Ülkemizin her konuda üretmeye ihtiyacı var. ‘Hobi olsun’ diye tarım arazileri bölünemez ve üzerlerine derme çatma yapılar yapılarak işgal edilemez. Bazıları tarafından bilinçli olarak yapılan bu hobi bahçesi uygulaması tamamen vatandaşları kandırmaya yöneliktir. Hobi bahçeleri için tarım arazilerini yok etmeyelim.” İlçe tarımına zarar veren en önemli unsurlardan birinin de hobi bahçeleri olduğunu tekrar vurgulayan Şen, son olarak, “İsmine hobi bahçesi deniliyor ancak, içine bir bakıyorsunuz villa yükseliyor, havuz yapılıyor; ya da iki tane domates, üç tane biber ekerek koca tarım arazisi mahvediliyor. Biz bunun gerçekleşmesine müsaade etmeyeceğiz, üzerimize düşen neyse gereğini yapacağız. Lütfen diğer kurumlar da aynı hassasiyeti göstersin ve bu yapıların önüne birlikte geçelim” açıklamalarında bulundu.
İKİNCİ BİR ‘ÇİFTLİK BANK’ VAKASI
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör ise hobi bahçelerinin son yıllarda özellikle tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yürütüldüğü yerlerde yapılmaya başlandığını; ancak alanların 5403 sayılı ‘Toprak Koruma Kanunu’na göre, tarımsal faaliyet dışında kullanılmaması gereken alanlar olduğunu söyledi. Bu alanların küçük parsellere bölünerek satılmasının, gelecekte ciddi tehlikelere neden olacağını belirten Güngör, “Toprak Koruma Kanunu’na göre, buralarda 55 dekardan daha küçük alanlar yapamazsınız; fakat burada 500 metrekare, 1000 metrekare, 2 bin metrekare gibi küçük araziler oluşturuluyor. Yapılan çalışmanın yasal dayanağı yok. Bu alanları satın alanlar, hiçbir şekilde bu parsellere sahip olamıyorlar; sadece kooperatif hisselerine sahip oluyorlar” diye konuştu. Tarım arazilerinin parsellenerek satılması işlemlerinin sürmesi halinde ikinci ‘Çiftlik Bank’ olayının yaşanabileceğine değinen Güngör, “Buralardan toprak satın alanlar ciddi mağduriyet yaşayacak. Kooperatif lağvedildiği veya araziyi sattığı takdirde sorun çıkacak. İkinci ‘Çiftlik Bank’ mağduriyetinin yaşanması kaçınılmaz olacak. Çünkü kimse tarlanın gerçek tapusuna sahip değil sadece kooperatif hissesine sahip. Tarlanın tapularına sahip olmaları kanunen mümkün değil çünkü ‘Toprak Koruma Kanunu’nda yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü Menderes için 55 dekar. 55 dekardan küçük arazilerde hisse sahibi olamazlar, tapu sahibi olamazlar. Mümkün değil” dedi.
Haber Merkezi