Hububat dahil oluyor

Lisanslı depoculuk ile pamukta büyük bir başarı yakalayan ELİDAŞ, bünyesini genişletiyor. Pamuk depolamada kapasitenin 30 bin tona çıkartılması hedeflenirken, hububat da lisanslı depoculuğa dahil olacak


  • Oluşturulma Tarihi : 16.10.2018 07:34
  • Güncelleme Tarihi : 16.10.2018 07:34
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Hububat dahil oluyor haberinin görseli

KENAN YEŞİL-ÖZEL HABER
Tarımda büyük devrim sloganıyla yola çıkıp 19 sivil toplum kuruluşu ve finans dünyasından ortaklıkla kurulan Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ (ELİDAŞ), Türkiye’nin ilk lisanslı pamuk deposu olma özelliğini taşıyor. İzmir’in Selçuk İlçesi’nde 2013 yılında açılan ELİDAŞ’ın 2015 yılında kapasitesi yüzde 50’yi aşarken, 2016’da 52 bin 72 balya pamuk ile doluluk oranı yüzde 81’e ulaştı. Üreticiyi suni fiyat dalgalanmalarından koruması nedeniyle üretici birliklerinin yoğun olarak kullanmaya başladığı ELİDAŞ, 2017 yılında ise yüzde 100 doluluk oranına ulaşarak büyük başarı yakaladı. Lisanslı depoculukta önemli bir başarıya imza atılması ve doluluk oranının tam kapasiteye ulaşması ile ELİDAŞ, genişleme kararı aldı. ELİDAŞ’ın yakaladığı bu başarının yanında lisanslı depoculuk için beklenen destekler yayınlanırken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de lisanslı depoculuğa desteklerini belirtti. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, “ELİDAŞ’ta genişleme çalışmaları için kolları sıvadık ve önceliğimiz imar almak. Hedefimiz ise pamuk depo kapasitesini 30 bin tona çıkartırken, hububatı da lisanslı depoculuğa dahil etmek” diye konuştu.
EK BİNA İÇİN KOLLAR SIVANDI
Geçtiğimiz yıl tam kapasiteye ulaşılmasının ardından genişleme kararı alan ELİDAŞ’ta, ek bina için kollar sıvandı. İlk öncelik olarak imar almaları gerektiğini dile getiren Kocagöz, “Öncelikle imar almamız lazım. İmarla uğraşacağız. O işe başladık. Eskiden orası Belevi Belediyesine aitti. Şimdi Selçuk Belediyesine geçti. Selçuk Belediyesi ile görüşmemiz gerekiyor. Görüşme yapacağız. Yeni imarla ilgili dosyada birkaç eksik var. Onları tamamlamamız gerekiyor” şeklinde konuştu. ELİDAŞ’ta genişleme işlemlerinin yapılmasının ardından pamuk kapasitesinin 30 bin tona çıkartılması hedeflenirken, hububatı da lisanslı depoculuğa dahil etmek istediklerini vurgulayan Barış Kocagöz, şöyle konuştu: “Biz lisanlı depoculuğa hububatı da eklemek istiyoruz. ELİDAŞ’ın bünyesine eklemek istiyoruz. Zeytinyağı şu an hububatın önünde değil. Önce hububat. Pamukta kapasitemizi 15 bin tondan 30 bine çıkartmak istiyoruz. Bu ikisini yaptıktan sonra zeytinyağı ile ilgili projeye başlayabiliriz. Hububatta yeni silo, pamukta kapasite artırmak istiyoruz. Bu ek binayı ve kapasite artışı gelecek sezona yetiştirmek en büyük arzumuz ama biraz zor görünüyor.  Şu an hızlı bir çalışma başlattık.”
KATKI SAĞLAYACAK
Hububatın lisanslı depoculuk bünyesine girmesi ile çok büyük katkılar sağlayacağını dile getiren Kocagöz, “Mevcut olarak Toprak Mahsulü Ofisi’nin (TMO) kurduğu lisanlı depoculuk şirketi Türkiye’de çok iyi ve sağlıklı bir şekilde çalışıyor. Orada iyi bir düzen oturdu. Hububat da aynı pamukta olduğu gibi hasat zamanında, büyük arz zamanında oluşan fiyat düşüşlerini lisanlı depoculuk ile engelliyor. Hububatın lisanlı depoculuğa dahil olmasıyla fiyat düşüşleri engellenecek. Pamukta gördüğümüz faydaları hububatta da göreceğiz. Hububat sağlıklı bir şekilde saklanıyor. Türkiye’de un sanayisi için önemli olan buğday aynı zamanda temel gıda maddesi olduğu için önemi çok fazla. Bölgemizde ise hububatla ilgili lisanslı depoculuk eksikliği var. Orta Anadolu’da, Güney Doğu Anadolu’da bu imkanlar çok fazla. Ama Ege Bölgesi’nde bunlar çok yok. Biz bunu hizmet olarak görüyoruz. Bölgemiz için önemli bir konu. Üreticiye de çok büyük katkı sağlayacak. Bunu sadece buğday olarak düşünmemek lazım. Üreticinin mısırını da saklama şansı olacak. Sanayicinin de tedarik şansı olacak. Mısırda yemlik tarafı da var. Hububatta lisanslı depoculuk aynı zamanda Ege Bölgesi’nde hayvancılığa da katkı sağlayacak” diye konuştu.