Sayfa Yükleniyor...
Ceza İnfaz Kurumları ile tutuk evlerinde bulunan, hükümlü ve tutuklarının eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında, işyurtlarında üretmiş oldukları 'El Sanatı Eserleri Fuarı' düzenlenen törenle açıldı
ONURHAN ALPAGUT
Ceza İnfaz Kurumları ile tutuk evlerinde bulunan, hükümlü ve tutuklarının eğitim ve iyileştirme faaliyetleri kapsamında, işyurtlarında üretmiş oldukları 'El Sanatı Eserleri Fuarı' Gündoğdu Meydanı'nda İzmir Valisi Mustafa Toprak'ın katılımıyla düzenlenen törenle halka açıldı.
Düzenlenen tören kapsamında, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından konuşmalar gerçekleştirildi. Fuar açılışının ardından İzmir Valisi Mustafa Toprak beraberindekilerle birlikte fuarı gezerek, stantlarda kendisine ikram edilen ürünlerden yedi. Fuar, 18 Kasım tarihine kadar İzmirlilerin ziyaretine açık olacak.
"EN BÜYÜK ETKEN İŞSİZLİK"
Etkinliğe katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eden İzmir Valisi Mustafa Toprak, Her nerede ve ne seviyede olursa olsun insanımızı yaşatmak, değerli kılmak devletimizin asıl olan görevidir. Burada önemli olan insanlarımızın cezaevlerine nasıl ve ne sebepten sürüklendiğini anlamak, analiz etmek ve bunların önüne geçmektir. Özellikle hükümlü ve tutuklu noktasına gelmiş kişilerin bu hale gelmesinde en büyük etkenlerden biride işsizliktir. Bu bağlamda düzenlenen fuarlar hükümlülerimizin hayata tutunabilmesini sağlamaktadır diye konuştu.
HAYIRLARA VESİLE OLSUN
İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğru ise, Ceza İnfaz Kurumlarındaki eğitim çalışmalarının temel amacı; bir şekilde suça sürüklenmiş veya hüküm giymiş insanlarımızın topluma yararlı birer birey olarak geri kazandırmaktır. Bugün başlayan etkinliğimiz, çalışmalarımızın somut bir örneğidir. Temel amaç: hükümlünün ıslahı, rehabilitasyonu ve yarın birlikte yaşayacağımız insanların tekrar aramıza katılmasını sağlamaktır. Bu bağlamda emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür eder, fuarın hayırlara vesile olmasını dilerim dedi.
SAYILARLA ANLATTI
Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enes Yavuz Yıldırım ise, Bu sene Antalya, İstanbul, Ankara ve Elazığ fuarlarımızdan sonra 5.fuarımızı İzmir'de düzenlemiş bulunuyoruz. İzmir'in güzel havasında ve meydanında bu anlamlı fuarı halkımızla buluşturmanın mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. İnfazın temel amacı: hükümlü ve tutukluyu belli bir süre bir yerde tutmaktan ziyade içeride geçirdiği süreyi en olumlu şekilde topluma kazandırılmasını sağlamaktır. Bu kapsamda ceza infaz sistemimiz insan odaklı çalışmayı hedefleyen bir kurumdur. Kurumumuzun hedefi: hükümlü ve tutukluya her türlü eğitim, psikososyal desteği sağlamaktır. Hedefimizi gerçekleştirmek üzere, Ceza infaz Kurumlarımıza gerek Milli Eğitim Bakanlığı gerek de üniversitelerle yapılan işbirlikleri sonucunda okuma yazma eğitiminden lisans ve üstü programlara kadar her türlü desteği hükümlü ve tutuklarımıza sağlamaktayız. Bu yoğun eğitim çalışmalarımız sonucunda geçen yıl ilk ve ortaöğretim dışında iki yıllık yükseköğrenime 900, dört yıllık yükseköğrenime 233 hükümlü devam etmiş olup, ayrıca 45 hükümlü yüksek lisans, 4 hükümlüde doktora çalışmalarına katılmıştır. Bu anlamda Ceza İnfaz Kurumları bir nevi okul işlevi görmektedir. Yine bu kapsamlarda geçen yıl Ceza İnfaz Kurumlarında 68 bin 374 tutuklu ve hükümlü meslek eğitim çalışmalarına katılmıştır. Diğer yandan Ceza İnfaz kurumlarımızda bulunan psikososyal servislerimizde görev yapan özel psikologlar tarafından hükümlülerimizle toplam 265 bin görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda açtığımız programlara 22 bin kişi katılmıştır. Tüm bu sayısal veriler hükümlü ve tutukların topluma kazandırılmasında ülkemizin geldiği noktayı göstermektedir. Temel hedefimiz; daha fazla sergi ve fuarlar düzenleyerek, Ceza İnfaz sistemimizi halkımıza tanıtmak olup, her yıl ülkemizin birçok yerinde fuar düzenleyerek toplumun tüm kesimlerine ulaşmaktır diye konuştu.
Ceza İnfaz Kurumları İş Yurtları Müdürlüğü tarafından, Türkiye'deki açık cezaevlerindeki hükümlülerin yaptığı giyim eşyaları, el sanatları ve gıda ürünleri, sosyal etkinlik çerçevesinde, Gündoğdu Meydanı'nda kurulan ahşap stantlarda satışa sunuldu. Kar amacı güdülmeden satılan ürünlerden elde edilen gelirin yüzde 20'si ise sergide eser sahibi olan mahkumlara dağıtılacak.
Haber Merkezi