İcra ve iflaslar durduruldu

Alacaklıları ve borçluları sevindiren karar Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile geldi. Daha önce Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Avukat Prof.Dr. Muhammet Özekes’in atıfta bulunduğu İİK’nın 330’uncu maddesi Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi


  • Oluşturulma Tarihi : 22.03.2020 14:03
  • Güncelleme Tarihi : 22.03.2020 14:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İcra ve iflaslar durduruldu haberinin görseli
İcra ve iflaslar durduruldu haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Dokuz Eylül Üniversitesi Medeni Usul ve İcra-İflas Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Avukat Prof.Dr. Muhammet Özekes, Türkiye’de görülen koronavirüs nedeniyle tüm adliyelerde yargı mensuplarının acele hizmetler hariç duruşmaları ertelemesi ile birlikte İcra ve İflas Hukuku açısından alınması gereken önlemleri dile getirdiği haberi geçtiğimiz günlerde yayınlamıştık. 22 Mart 2020 tarihli yayınlanan Resmi Gazete’de borçlu ve alacağı olanların ile ilgili müjdeli haber 2279 karar sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile geldi. 21 Mart 2020 tarihli ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasını taşıyan kararname ile “‘İcra ve İflas Takiplerinin Durdurulması Hakkında Karar’ın yürürlüğe konulmasına, 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunun 330’uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.” ifadelerine yer verildi. 



NAFAKA ALACAKLARI HARİÇ
Alınan kararın maddelerinde; “Kovid-19 salgın hastalığının ülkemizde yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirler kapsamında; bu kararın yürürlüğe girdiği tarihten 30/04/2020 tarihine kadar, nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere, yurt genelinde yürütülmekte olan tüm icra ve iflas takiplerinin durdurulmasına ve bu çerçevede taraf ve takip işlemlerinin yapılmamasına, yeni icra ve iflas takiplerinin alınmamasına ve ihtiyat haciz kararlarının icra ve infaz edilmemesine karar verilmiştir.”maddeleri yer almaktadır. 
TAM ZAMANINDA VE GEREĞİ GİBİ
Kararla ilgili görüşlerini sosyal medya hesabından paylaşan Avukat Prof.Dr. Muhammet Özekes, bir hukuki müessesenin ilk defa tam da zamanında ve gereği gibi uygulandığını belirterek, “İİK m. 330 daha önce paylaştığım üzere sadece borçluları koruma değil, sosyal bir icra hukuku ve aynı zamanda bir sosyal dayanışma hükmüdür” dedi.