İdare Mahkemesi Türk Tabipleri Birliği’ni üçüncü kez haklı buldu 

Yaklaşık 4 yıldır Sağlık Bakanlığı’nın Beyaz Kod verilerini paylaşmasını talep eden TTB, “Beyaz Kod verilerini paylaşmak Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğudur” dedi 


  • Oluşturulma Tarihi : 03.05.2025 12:30
  • Güncelleme Tarihi : 03.05.2025 12:30
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
İdare Mahkemesi Türk Tabipleri Birliği’ni üçüncü kez haklı buldu  haberinin görseli

Türk Tabipleri Birliği (TTB), sağlık çalışanlarına yönelik şiddet başvurularının kaydedildiği Beyaz Kod verilerinin paylaşılması talebiyle 3 Mart 2022’de Sağlık Bakanlığı’na bir yazı yazmış, yazıya kanunen belirlenmiş süre içinde yanıt verilmemesi üzerine konuyu idare mahkemesine taşımıştı. Ankara 6. İdare Mahkemesi 19 Ekim 2022 tarihli kararında; Beyaz Kod verilerini istemenin TTB’nin görev tanımı kapsamında, verileri paylaşmanın ise Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu gereği olduğuna hükmetmişti.

TTB, mahkeme kararı üzerine 21 Temmuz 2023’te bakanlıktan bir kez daha Beyaz Kod verilerini istemiş, bakanlığın talebi bir kez daha yanıtsız bırakması üzerine 29 Eylül 2023’te idare mahkemesine ikinci defa dava açmıştı. Ankara 17. İdare Mahkemesi 29 Şubat 2024 tarihli kararında bir kez daha TTB’yi haklı bularak bakanlığın yükümlülüğünü hatırlatmıştı. TTB, ikinci mahkeme kararının ardından 29 Ağustos 2024’te bakanlıktan bir kez daha Beyaz Kod verilerini istemiş, bakanlığın talebi bir kez daha yanıtsız bırakarak zımnen reddetmesi üzerine 30 Ekim 2024 günü üçüncü defa yargı yoluna gitmişti.

USULEN DE HUKUKSUZ

Ankara 23. İdare Mahkemesi, 27 Mart 2025 tarihli kararında, Beyaz Kod verilerinin paylaşılması için yürüttüğü mücadelede TTB’yi bir kez daha haklı buldu. Bilgi Edinme Kanunu’nun bilgi edinme hakkına ilişkin maddelerine atıf yapan mahkeme, kanunda belirtilen istisnai durumlar dışında her türlü bilgi ve belgenin paylaşılmasının bakanlığın yükümlülüğü olduğuna dikkat çekerek zımnen ret işleminin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Kanun uyarınca başvuru retlerine ilişkin kararların gerekçeli olarak açıklanması zorunluluğunu da hatırlatan mahkeme, zımnen ret işleminin usulen de hukuksuz olduğunun altını çizdi.

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA