- Gündem
- 19.05.2025 14:00
EİB, devlet yardımlarına başvuruların elektronik ortama taşınmasıyla üyelerinin yaşadığı sıkıntıları gidermek için KEPPORT arayüzünü devreye soktu. EİB Başkanı Jak Eskinazi, bir ilki gerçekleştirdiklerini söyledi
KENAN YEŞİL
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), üyelerinin elektronik ortamda ihracatçı birliklerine yaptıkları devlet yardımları dosya başvurularında sorunlarla karşılaşması sonrasında harekete geçti. Söz konusu sorunların ortadan kaldırmak için EİB, ihracatçı birlikleri üyelerinin web sitesi üzerinden erişecekleri ve başvurularını sorunsuz bir şekilde yapabilecekleri KEPPORT arayüzünü devreye soktu. Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin ücretsiz yararlanacağı KEPPORT isimli yazılımı tanıtmak üzere Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi toplantı düzenledi. Toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı- Eskinazi, Ekonomi Bakanlığının Türk ihracatçısına onlarca değişik kalemde, yıllık 4 milyar TL civarında devlet yardımı kullandırdığını belirterek, Bakanlık, dijitalleşmenin günümüzde baş döndüren gelişimine uyumlu olarak ihracatçılarımızın başvuru süreçlerini elektronik ortama taşıma kararı aldı dedi.
FİRMALAR ZORLANDI
Ekonomi Bakanlığınca yürütülen, devlet yardımlarına ilişkin mevzuatlarda değişiklikler yapıldığını belirten Eskinazi, firmaların geçerli ve uzun dönem doğrulanabilir imza profiline uygun elektronik imza üretmekte zorlandığını söyledi. Ege İhracatçı Birliklerinin 2017 yılında devlet yardımları ile ilgili 6 bin 457 dosyayı inceleyerek, 212 milyon 840 bin 778 TLlik devlet yardımının ihracatçılara ulaşımına aracılık ettiğini vurgulayan Eskinazi, Devlet yardımları, Ege İhracatçı Birliklerinin üyelerine sağladığı hizmetlerin içerisinde üyeye dokunan en önemli hizmetlerden biri konumunda diye konuştu. Devlet yardımlarına başvuruların elektronik ortama taşınması sonrasında yaşanan sistemsel hatalarının ortadan kaldırılması için harekete geçtiklerini vurgulayan Eskinazi, EİB olarak öncelikli hedefimiz, üyelerimizin devlet yardımlarından azami seviyede faydalanmalarını sağlamak. Devlet yardımlarına başvuruların elektronik ortama taşınması sonrasında yaşanan sistemsel hataların ortadan kaldırılması için hızlı bir aksiyon aldık ve devlet yardımları şubemiz geliştirdiği lokal çözümlerle birçok ihracatçı firmamızın başvurularını KEP üzerinden yapabilmesine aracılık etti. Ekonomi Bakanlığımız süreci dikkatli bir şekilde takip etti ve başvurularda yaşanan sorunlar nedeniyle firmalarımıza 1 ay ilave başvuru süresi verdi. Biz de bu süreçte KEPPORT isimli portalı geliştiren Vezir İletişim Ltd. Şti. firması ile iletişime geçtik. KEPPORT isimli portalın kullanım hakkını aldık ve üyelerimizin hizmetine sunduk. Ege İhracatçı Birlikleri üyeleri www.eib.org.tr web sitesi üzerinden KEPPORT sistemine girerek, başvuru evraklarını geçerli ve uzun dönem doğrulanabilir e-imza ile onaylayabilecekler. Bu portalın hizmet bedelini de Ege İhracatçı Birlikleri üstlenecek, üyelerimiz bir ücret ödemek zorunda kalmayacak diye konuştu.
EİB ÜYELERİNE BÜYÜK KOLAYLIK
Türkiyede bu hizmeti üyelerine veren ilk kurum olduklarını vurgulayan Eskinazi, KEPPORT sayesinde, ihracatçı firmalarımız belgeler üzerine atacakları elektronik imzalarda, zaman damgası ve SİL kayıtları gibi TÜBİTAKın belirlediği standartlardaki bilgiler yer alacağı için uzun dönem geçerli olması sağlanacak. Başka bir tabirle, ihracatçı firmalarımız ek bir yazılım satın almalarına gerek kalmadan ve uzun dönem imza maliyeti olmadan doğru ve geçerli imza atılabilecek. Tüm bu imzalama işlemleri, basit bir web sitesi arayüzünden, birden fazla dosyanın bir defada imzalanabilmesi sayesinde, çok kolay ve hızlıca gerçekleştirilebilecek. Her ne kadar sistemin kullanım son derece basit ve kolay olsa da, genel anlamda elektronik imza, sistemin kullanımı ve başvurularda dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda da gerekli eğitimler üyelerimize kurumumuz ve Vezir İletişim işbirliği ile verilecek. Türkiyede bu hizmeti üyelerine veren ilk kurum olduk ifadelerini kullandı.