Sayfa Yükleniyor...
‘Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli Tanıtım ve Bilgilendirme Programı’nda konuşan Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Kılıçkaya, uyguladıkları program ile ihracatçıya 15 milyon TL’ye kadar destek verdiklerini söyledi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Ticaret Bakanlığı ve Ege İhracatçı Birlikleri iş birliğinde düzenlenen, ‘Yeni Nesil İhracat Destekleri ve Prefinansman Modeli Tanıtım ve Bilgilendirme Programı’, İzmir Ticaret Odası ev sahipliğinde İZTO Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmları bölümünde Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi birer konuşma yaptı. Toplantının açılışında konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “Küresel krizin, Avrupa’daki resesyonun, finansmana erişimdeki zorlukların pik yaptığı bir dönemde, daha çok yeni firmalara ve KOBİ’lere yönelik kurgulanan yeni nesil ihracat destekleri umuyoruz ki, Türk ihracatının ve istihdamının büyük bir kısmını göğüsleyen firmalarımızın da yararlanabileceği bir hale dönüştürülür” dedi.
KRİTERLER ESNEK OLMALI
Yeni nesil ihracat desteklerinde neler olması gerektiğine değinen Eskinazi, “Bugün Avrupa’da çeşitli gerekçelerle bazı büyük markalar satılıyor, bu markaların Türk ihracatçıları tarafından satın alınması noktasında yeni teşvikler gündeme gelmeli. Sadece kullanılacak kredide destek mekanizması var, ancak yeterli değil. Türk firmalarının yurtdışında daha fazla markayı satın alması için ivedilikle bir altyapı oluşturulmalı. Tasarım yarışmalarımızdaki kriterlerin daha esnek hale getirilmesi de bir başka temennimiz. Yurtdışındaki faaliyetlerde örneğin fuar destekleri döviz cinsinden kurgulanmalı, TL’ye endekslenmesi ve kurun oynak olması öngörümüzü zorlaştırıyor. Ege İhracatçı Birlikleri olarak gündemimizdeki bir diğer önemli başlık ise tarımsal iadelerin devam etmesi. Tarımsal iadelerde eski destekler kalkacağı için yeni desteklerin gündeme alınmasını istiyoruz. Tüm dünyada tarım ve organik ürünlerin önemi giderek artıyor. Ülkemize ait markaların yurtdışına pazarlanması kapsamında ciddi emek veriyoruz. Örneğin; organik ürün ihracatı yapan firmalarımızdan organik ürün sertifikası talep edilerek gümrük beyannamelerindeki FOB bedel üzerinden ilave yüzde 2 destek verilebilir. Enerji maliyetlerinin son dönemde oldukça yüksek olması nedeniyle iadeye tarımsal ürünlerin ihracatını kapsayacak şekilde FOB bedelin yüzde 1’i oranında enerji desteği uygulanabilir. Tarımsal ürün ihracatçısı firmalarca Eximbank’tan kullanılacak kredilerde indirim sağlayacak puan sistemi geliştirilebilir. Bu noktada hızlı adımlar atılması kendi öz kaynağımızı daha efektif kullanmamıza olanak sağlayacaktır. Önümüzdeki dönemde Avrupa ülkeleri, ABD, Çin, Asya-Okyanusya ülkeleri, Afrika kıtası özelinde çalışmalarımız devam edecek. Firmalarımızın hem sürdürülebilirlik hem dijitalleşmede aksiyon almaları için destek vermeyi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
15 MİLYON TL’YE KADAR DESTEK
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ise geçmişten bugüne destek oranlarını sadeleştirdiklerini ve yüzde 50 ile yüzde 80 olmak üzere ayırdıklarını, daha anlaşılır, daha sade, daha işlek ve esnek bir program hazırladıklarını söyledi. Küresel tedarik zinciri yetkinlik programı ile 15 milyon TL’ye kadar destek verdiklerini söyleyen Kılıçkaya, şunları dile getirdi: “Yurtdışından dağıtım kanalları oluşturmayı mevzuat kapsamında koruduk ve güçlendirdik. Yüzde 75’e kadar kira desteği veriyoruz. Eximbank ile çalıştığımız destekler var. Eximbank’ta alıcı kredileri üzerinden OECD ülkeleri arasındaki en düşük orandan krediyi kullandırıyoruz. İhracat, kredi sigorta desteklerinin özü budur. Marka ve Turquality destek programı iş geliştirme bir anlamda kurumsallaştırma projesidir. Destek oranları yaklaşık 15 senedir yüzde 50 olarak uygulanmıştır. Artık hedef ülkeler ile ilave 25 puan destekten yararlanılacak. 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararın kalbi bu şekildedir. Yeni nesil ihracat desteklerinden en önemlisi Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği’dir. Diğer yeni destekler de Çok Kanallı Zincir Mağaza Desteği ve İhracat Konsorsiyumları Desteği’dir. İhracatta pazar çeşitlemesi için 18 tane hedef ülke var. Bu konuda birçok organizasyon yapacağız.”
Haber Merkezi