III. IMASES İzmir’de yapıldı

III. Uluslararası Multidisipliner Akademik Çalışmalar Sempozyumu İzmir’de gerçekleştirildi. IMASES Düzenleme Kurulu Başkanı İgüs, bilim dünyasının artık multidisipliner bir yöne doğru evrildiğini belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 21.04.2019 13:05
  • Güncelleme Tarihi : 21.04.2019 13:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
III. IMASES İzmir’de yapıldı haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
III. Uluslararası Multidisipliner Akademik Çalışmalar Sempozyumu 19-21 Nisan 2019 tarihlerinde İzmir’de gerçekleştirildi. Stratejik ve Sosyal Araştırmalar (SSAD) Dergisi’nin düzenlediği ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nin desteklediği multidisipliner sempozyumda çok sayıda farklı disiplinlerden öğretim üyesi ve doktora öğrencileri kendi alanlarında sunumlar yaptı. İlki Almanya-Berlin, ikincisinin İstanbul’da yapıldığı IMASES Sempozyumunun üçüncüsünün İzmir’de gerçekleştirdiklerini ifade eden IMASES Düzenleme Kurulu Başkanı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Esma İgüs, özellikle multidisipliner bir sempozyum tercih etmelerinin nedenini; bilim dünyasının artık multidisipliner bir yöne doğru evrilmesinden kaynaklandığını ileri sürerek, sempozyum hakkında şunları söyledi: “Multidisipliner çalışmalarda bilimselliği artık daha çok yakalayabiliyorsunuz. Genel yaklaşımda da artık üniversitelerde bu şekilde bölümlerin kurulmasına yönelik görüşler var. Sempozyumda sunum yapılan konuları SSAD aracılığıyla da akademik camia ile buluşturuyoruz. Dergimiz hakem gözetiminde yayın yapan bir dergidir. Hakemler kendilerine gönderilen yazıları; belli bir süre içerisinde tekrar bize yayınlanabilir, düzeltilebilir ya da hiçbir şekilde yayınlanamaz ibaresi ile geri gönderiyorlar. Her bildirinin makale olarak yayınlanması kesin değil. Hakem gözetiminden geçtikten sonra bildiriler yayına girebilir.”
DESTEK ALMALIYIZ
Sempozyum esnasında sempozyumun tam metnini vermediklerini belirten Doç.Dr. İgüs, “Sempozyum sonrasında metinleri yayınlıyoruz.Çünkü metin içindeki komplikasyonlarıya da yanlış olan yerleri sunum yaparken fark edemiyorsunuz. Göremediğiniz algılayamadığınız noktaları, başka meslektaşlarınız görebiliyor. Bu yüzden böyle bir yolu tercih ettik. Multidisipliner kongrelerde bazı karışıklıklar ortaya çıkabiliyor. Programlar pervasızca bir arada yapılabiliyor. Kimya bildirisini tarih bildirisi ile yan yana koymanız sıkıntı doğurabiliyor. Sempozyumlarda birbirine yakın eşdeğer disiplinlerin olmasına bu bakımdan çok dikkat ediyoruz. Meslekte profesyonelleşme başladığı zaman şöyle bir handikaba yol açabiliyorsunuz; elinizdeki sihirli değnekle her şeyi çözebileceğinizi sanıyorsunuz. Ancak çözebilmek için başka disiplinlerden de destek almalısınız. Bu tip sempozyumlarda bunun farkına daha çok varıyorsunuz. Bizim de amacımız bu farkındalığı daha da artırmak yönündedir” şeklinde konuştu.



ALTYAPI DESTEĞİNİ TÜBİTAK SAĞLIYOR
Stratejik ve Sosyal Araştırmalar (SSAD) Dergisi Editörü ve IMASES Sekretaryası Dr. Mehmet Ali Karaman da 2016 yılında kurulan SSAD’ın; mart, temmuz ve kasım ayları olmak üzere senede üç kez yayın yaptığına değinerek şunları söyledi: “SSAD Dergipark tarafından desteklenen bir dergidir. Dergipark ise TÜBİTAK kontrolünde olan bir kurum. Dergipark’ta 5 binin üzerinde dergi yayını var. SSAD’ın bütün altyapı desteğini Dergipark karşılıyor. Uluslararası hakemli bir dergi olarak TÜBİTAK Dergipark üzerinden yayın yapıyoruz. Üçüncü sempozyumumuzu İzmir’de gerçekleştirdik. İstanbul’da yapılan IMASES’in ikincisinde 19 farklı ülkeden 200’e yakın bildiri yayınlandı. İzmir’de yaptığımız üçüncü IMASES’te bu sayıyı geçip daha fazla bildiriyi akademik camia ve öğrencilerin hizmetine sunmayı hedefliyoruz.  IMASES’te yurtiçi ve yurtdışından 12 farklı noktadan online sunumlar yapıldı.  IMASES artık yavaş yavaş kurumsallaşıyor. Gerçekleştirilen sempozyumlarda 500 kişi geleceğine 150 kişi gelsin ama maksat hasıl olsun istiyoruz” diye konuştu. İki gün süren sempozyumun ardından, hakem sürecinden geçecek olan makale ve bildiriler, SSAD dergisinde ve internet sitesinden akademisyen ve öğrencilerin kullanımına sunulacak.