Sayfa Yükleniyor...
Yunanistanda 2014 yılında uygulamaya konulan azınlık haklarındaki olumlu gelişmelere karşın, Müslüman Türk azınlığın sorunlarının devam ettiğini söyleyen İKÇÜ Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr. Levent Kayapınar, Yunanistan'da Batı Trakya dışında yaşayan azınlığın din, ana dilde eğitim, mezarlıkları kurma ve ibadet mekanları gibi haklarından yoksundur dedi
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) tarafından hazırlanan İnsan Hakları Açısından Yunanistan'ın Görünümü 2014 raporu, İzmir Ticaret Borsası Toplantı Salonunda Sivil Toplum Kuruluşlarının da katıldığı toplantı ile ilk kez kamuoyu ile paylaşıldı.
Yunanistan'ın Uluslararası İnsan Hakları kuruluşlarının raporlarında en çok ihlal gerçekleştiren ülkeler arasında yer alan Avrupa ülkelerinden olduğunu söyleyen Katip Çelebi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı Prof.Dr. Levent Kayapınar, Yunanistanın, nüfusunun yüzde 10luk kısmını oluşturan Müslüman göçmen ve mülteciler ile Batı Trakya Müslüman Türk azınlığa yönelik insan hakkı ihlallerine yönelik bilgileri açıkladı.
1 MİLYON 300 BİN KİŞİ YABANCI DURUMUNDA
Prof.Dr. Kayapınar, Yunanistanda yüzde 10a ulaşan Müslüman kesime insani ve dini haklarına gereken önemin verilmediğinin insan hakları raporlarında yer aldığını söyleyerek, 2014 yılında mülteci akımından dolayı insan haklarında gerileme söz konusu olmuştur. Kişi özgürlüğü açısından Yunanistan hapishanelerinde 11 bin kişi tutuklu bulunmaktadır. 9 bin toplam kapasitenin üstünde bir rakamdır. Yunanistan nüfusunun yüzde 7sini yabancılar oluşturmakta Yunanistan mülteci alan bir devlet olarak kendi içinde resmi vatandaşlık kazanma sağlayamayan bir devlettir. 1 milyon 300 bine yakın kişi yabancı durumunda yaşamaktadır diye konuştu.
BATI TRAKYA'DAKİ TÜRKLER HAKLARINI VE KİMLİKLERİNİ KAYBEDİYOR
Batı Trakya'daki Türklerin haklarını kimliklerini kaybetmekte olduğunun altını çizen Prof.Dr. Kayapınar, Müslüman Türk azınlığın hukuki olarak haklarına yönelik uluslararası antlaşmalara uyması gerekmekte. Lozan Anlaşmasının azınlıkları himaye etmesi ile ilgili olarak ana dillerinde eğitim yapması ve her türlü haklarının korunmasını öngörüyor. Türkiyede bulunan gayrimüslim akaliyetler hakkında tanınan hukuk tanınmıştır ve karşılıklık ilkesine bağlı olarak sunulmasını beklemekteyiz şeklinde konuştu.
ATİNA VE SELANİKTE MÜSLÜMAN MEZARLIĞI YOK
Prof.Dr. Kayapınar, Azınlıkların dini hakları tanıma konusunda Yunanistan hükümetleriyle öteden beri çatışma içinde olduğuna vurgu yaparak, Atina'da Osmanlıdan ayakta kalan Fethiye ve Dizdar Mustafa Camileri Müslümanların ibadet ihtiyaçlarını kısmen karşılayacak kapasitede olmasına rağmen kapalı tutuluyor ya da başka amaçlar altında kullanılmaktadır. Atina'da yaşayan Müslümanlar bodrum katlarında açtıkları yüzlerce mescitte ibadet etmekte ve şikayet gelirse de kapatılmaktadırlar. Aynı zamanda Atina ve Selanik'te Müslüman Mezarlığı bulunmamaktadır. Bu kişilerin cenazelerinin Batı Trakya'ya nakledilmesi gerekmektedir. Bu konuda transfer için cenaze aracı şart koşuluyor. Selanik Atina'da kalan Müslümanların cenazeleri de üç yıl sonra toplanarak yerine başka cenaze defnedilmesine izin veriliyor ifadelerini kullandı.
Prof.Dr. Kayapınar, son olarak ise Batı Trakyada girişimcilerin Türkçe tabela asmasının bile yasaklandığının ifade edildiğini sözlerine ekleyerek, Türk imam ve Türk öğrencilerin de din derslerini Yunanca alması gibi bir uygulamanın olmasının tezatlığına dikkat çekti.
Haber Merkezi