- Gündem
- 21.04.2025 10:12
Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin İzmir ve Manisa illerinin sınır bölgelerinde Yunusemre ve Kınık ilçelerinde tarım ve orman arazisi vasıflı bölgelerde kurmak istediği Rüzgar Enerji Santralleri(RES) projesi halkın kantarına çıkıyor
Küresel ısınmayla birlikte kurumlar alternatif enerji kaynaklarına yönelirken en çok tercih edilen yöntemlerden biriyse rüzgar enerjisi oldu. Özellikle İzmir’de kentin birçok noktasında Rüzgar Enerji Santralleri(RES) kurulurken orman ve tarım alanlarına kurulmak istenen projelere ise tepkiler geliyor.
Son olarak Ulusoy Un Sanayi ve Ticaret A.Ş, İzmir ve Manisa illerinin sınır bölgelerinde 3 etaplı RES projesi için geçtiğimiz aylarda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuruda bulunarak ÇED sürecini başlatmıştı.
Projenin ÇED süreci devam ederken, proje hakkında halkı bilgilendirmek ve halkın görüş/önerilerini almak amacıyla düzenlenecek olan Halkın Katılımı Toplantısı(HKT) tarihi belli oldu. Toplantı, 21 Aralık Perşembe günü gerçekleştirilecek.
Manisa ve İzmir illeri, Yunusemre ve Kınık ilçeleri, Recepli ve Örtülü Mahalleleri sınırlarında yer alacak olan toplamda 13,96 MWm/MWe kurulu güçte olacak olan RES projesi kapsamında Manisa ilinde Ulusoy 1-3 RES’i, İzmir Kınık ilçesinde ise Ulusoy Un RES kurulacak.
Proje raporunda en çok dikkat çeken husus ise proje alanlarının, İzmir-Manisa 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre, proje alanı “Orman, Tarım Arazisi” kullanımında kalması oldu.
Proje kapsamında türbinler arasında ulaşımın sağlanması için mevcut yolların iyileştirilmesinin yanı sıra; Manisa sınırında bulunan ULUSOY 3 ve İzmir sınırında bulunan ULUSOY UN RES projeleri arasında yaklaşık 865 metrelik ilave yol açılacak.
Proje alanı bazı koruma alanlarına komşu olurken Spil Dağı Milli Parkı’na da komşu olacak.
Proje maliyetinin ise 129 milyon 828 bin lira olması bekleniyor.