Sayfa Yükleniyor...
Rize’nin İkizdere ilçesinden, Latmos Dağları’na, İkizköy’den Hatay’a… Mayıs ayında Türkiye’de hangi ekoloji mücadelesi dikkat çekti?
5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında birçok farkındalık çalışması ve açıklamalar yapılırken, Rize’nin İkizdere ilçesinden, Latmos Dağları’na değin… Mayıs ayında Türkiye’de öne çıkan ekoloji mücadelesi kazanımlarından bazılarını sizler için derledik.
MAYIS AYINDA NELER OLDU?
Anayasa Mahkemesi, Artvin’in Kafkasör Yaylası‘ndaki Cerattepe mevkiinde gerçekleştirilmek istenen maden faaliyetleri için verilen ÇED olumlu kararını iptal ederek, yerel mahkemenin kararı derhal uygulamasını istedi.
Hatay’ın Arsuz ilçesine bağlı Höyük Köyü’nde yapılmak istenen krom maden ocağına beş yıldır direnen yurttaşlar, yapılmak istenen ÇED toplantısını beşinci kez engelledi.
Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Rize’nin İkizdere ilçesinde yapımını üstlendiği lojistik liman inşaatına taş temin etmek için Eskencidere Vadisi’nde işlettiği taş ocağı projesi Danıştay engeline takıldı. Ancak bölgede yaşayan ve aynı zamanda İkizderelilerin avukatı da olan Yakup Şekip Okumuşoğlu, şöyle bir yorumda bulundu: “Bu bizi memnun etmeyen bir karar. Çünkü Kasım 2024’te bitecek zaten bu proje. Danıştay hukuku oluşturdu; ama her şey bittikten sonra neye yarayacak bu karar? Kararla birlikte, Ulaştırma Bakanlığı’na İkizdere’den rahatlıkla çıkıp gitme hakkı verildi. Zaten projenin sürdüğü üç yıl içinde hem şirketin hem de bakanlığın işleri bitmişti.”
İkizköy muhtarı Nejla Işık’a verilen para cezası iptal edildi: “Direne direne, birleşe birleşe, eninde sonuna bu davayı kazanacağız!”
Latmos Dağları'ndaki kapasite artışına mahkeme ‘dur’ dedi. Aydın 2'inci İdare Mahkemesi, verdiği kararda projenin bölgedeki zeytinlik alanları, tarım arazilerini, çevreyi, toprak ve su kaynaklarını olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Şile’de madenci şirkete ÇED toplantısı yaptırılmadı. HD Agrega Madencilik’in Şile’ye bağlı Teke Köy’de yapmak istediği ÇED toplantısı, yaşam savunucularının girişimiyle engellendi.
BÜLTEN