İklim değişikliği sorunu

İklim değişikliğinin tehdit eder hale geldiğini vurgulayan İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, “Önlem alınmazsa başta yaşam, tarım ve gıda güvenliği daha sonra ise gezegenin varlığı tehlikeye girecek” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 29.06.2018 12:01
  • Güncelleme Tarihi : 29.06.2018 12:01
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İklim değişikliği sorunu haberinin görseli

KENAN YEŞİL

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Başkanı Barış Kocagöz, iklim değişikliğinin beklenilenden çok daha hızlı bir şekilde ilerlediğini söyledi. İklim değişikliğinden kaynaklanan hava olaylarından tüm canlı varlığın etkilendiğini belirten Kocagöz, tarım ürünlerinin büyük zarar gördüğünü ve birçok insanın da hayatını kaybettiğini vurguladı. Son 45 yılda iklim değişikliğinin daha da hissedilir olduğuna dikkat çeken Kocagöz, “Artarak bozulan iklimimiz bize alarm veriyor. Önlem alınmazsa başta yaşam, tarım ve gıda güvenliğimiz, sonra da gezegenimizin varlığı tehlikeye girecek” diye konuştu.

BOZULAN İKLİM ALARM VERİYOR

Kocagöz, “Geçtiğimiz ay hepimiz şahit olduk ki iklim değişikliği gümbür gümbür geliyor. Aslında gezegenimizin yaşını göz önüne aldığımızda iklim değişikliği oldukça hızlı geliyor. Çünkü gezegenimizin toplam yaşını yaklaşık 4.5 milyar yıl olarak biliyoruz. Halbuki son 45 yıldır artarak bozulan iklimimiz bize alarm veriyor. Yani yaşının sadece 100 milyonda biri değerinde bir andan bahsediyoruz. Aslında bu şu demek; bir insanın 80 yıllık ortalama yaşamına oranlarsak, onun yaşamında sadece 25 saniyede olan bir olaydan bahsediyoruz. Yani bir kalp krizi kadar keskin ve ani. Tabi ki biz bunun ne kadar ivedi ve vahim olduğunu bir türlü idrak edemiyoruz. Sanırım bunu ancak krizin yıkıma dönüştüğü zamana denk gelen jenerasyon fark edecek. Çünkü insanlık olarak konunun vahameti ne yazık ki hala umurumuzda değil. Petrol türevi nakliye, enerji üretimi ve dolayısıyla sera gazları salınımı tam gaz devam ediyor. Halbuki her yıl bu bozumun artarak devam ettiğine hepimiz şahit oluyoruz” açıklamasında bulundu.

CANLI YAŞAMA ETKİ

Haziran ayında yaşanan hava olaylarını da dikkat çeken Kocagöz, “Hangi haziranda hepimiz bu denli yağmur, dolu ve sele şahit olduk? Eskiden 2-3 sel olurken şimdi en az 10 sel felaketi yaşıyoruz. Üstelik bu olayların alışmadığımız aylarda, hortum ya da dolu ile birlikte oluşması ciddi hasarlara yol açıyor. Bunun yanında, canlı yaşama da ciddi hasarlar veriyor. Haziran’ın ilk 3 haftasında Denizli, Manisa, Aydın, Afyonkarahisar, Bursa, Kocaeli, Bolu, Karabük ve Konya’da hayat bu yüzden felç olurken, selden 8, yıldırım çarpmasından da 11 kişi yaşamını yitirdi. Tüm bunların yanında tabi ki bu beklenmedik hava koşullarının tarım ürünlerinde de büyük zararı oldu” dedi.

GEZEGEN TEHLİKEDE

Mevcut durumun sürdürülebilir olmadığına dikkat çeken Kocagöz, uyarılarda bulunarak şöyle konuştu: “Hiçbir önlem alınmazsa ve kayıtsız kalınarak bugün olduğu şekliyle insanlık yaşamını sürdürmeye kalkarsa bu koşulların giderek daha da kötüleşeceği kesin gibi görünüyor. Bu nedenle, ülkemiz ve tüm ülkelerin sera gazı salınımlarını azaltmak adına yapabileceği her şeyi bir an evvel hayata geçirmesi gerekiyor. Başta yenilenebilir kaynaklar ile enerji üretimine süratle geçilmesinin sağlanması gerek. Ayrıca gaz salınımına neden olan tüm petrol türevi ve fosil yakıt kökenli tüketimin azaltılması için tüm dünya elinden geleni yapmalı. Aksi takdirde, başta yaşam, tarım ve gıda güvenliğimiz, sonra da gezegenimizin varlığı tehlikede.”