İklim değişikliğiyle mücadelede tarihi adım: Türkiye'nin ilk İklim Kanunu hazırlanıyor

AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında, iklim değişikliğiyle mücadeleyi yasal altyapıya kavuşturacak olan Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifi'ni hazırlıyor


  • Oluşturulma Tarihi : 22.01.2025 11:30
  • Güncelleme Tarihi : 22.01.2025 08:32
  • Kaynak : AA
İklim değişikliğiyle mücadelede tarihi adım: Türkiye'nin ilk İklim Kanunu hazırlanıyor

AK Parti, iklim değişikliğiyle mücadele için harekete geçti. AK Parti milletvekilleri, Grup Başkanı Abdullah Güler başkanlığında yasal altyapıya kavuşturacak olan Türkiye'nin ilk İklim Kanunu Teklifini TBMM'nin gündemine getirecek.

TÜRKİYE'NİN İLK İKLİM KANUNU

Çalışmaların tamamlanmasının ardından, TBMM Başkanlığı'na sunulacak olan teklif, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda görüşülecek. Teklifin kabul edilmesiyle birlikte, Türkiye'nin ilk İklim Kanunu yürürlüğe girecek ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik yasal bir temel oluşturulacak. Kanun tasarısında, iklim değişikliğiyle mücadele konusunda kamu kurumları, özel sektör ve bireylerin sorumlulukları ve yükümlülükleri detaylandırılacak. Bu yükümlülükler, coğrafi bölge veya sektör ayrımı gözetmeksizin herkes için geçerli olacak. Teklife göre, 2053 yılına kadar net sıfır emisyon hedefinin gerçekleştirilmesi ve sera gazı emisyonlarının azaltılması amacıyla, ilgili bakanlıklara Ulusal Katkı Beyanı ve stratejik belgelerdeki eylemler doğrultusunda görevlendirme yapılacak.

YEREL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EYLEM PLANLARI

Döngüsel ekonomi yaklaşımına uygun olarak, yenilenebilir enerji ve temiz teknoloji kullanımının artırılması sağlanacak. Ayrıca, yerel düzeyde İklim Değişikliği Eylem Planları hazırlanacak ve bu planlar, yerinden yönetim prensibi gözetilerek, bölgesel ihtiyaçlar ve riskler göz önünde bulundurularak oluşturulacak. Sıfır atık sisteminin uygulanması ve yaygınlaştırılması için gerekli düzenlemeler yapılacak. İklim değişikliğinin ekosistemler ve biyolojik çeşitlilik üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik önlemler alınacak ve sürdürülebilir ekosistem yönetimi için stratejiler geliştirilecek.

SERA GAZI EMİSYON İZNİ

Emisyon Ticaret Sistemi ve karbon kredileriyle ilgili yeni düzenlemeler getirilecek ve işletmelerin sera gazı emisyon izni almaları zorunlu hale getirilecektir. Ticaret Bakanlığı tarafından bir "Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması" kurulacak. İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında "yeşil yatırımlar" tanımlanacak ve teşvik edilecektir. İklim finansmanı, iklim değişikliği teşvikleri ve yeşil taksonomiye ilişkin çalışmalar yasal bir çerçeveye kavuşturulacak. Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan İklim Değişikliği Başkanlığının yetkileri ve gelir kaynakları netleştirilecek.

AA

Yazarımız Kim ?

AA