- Gündem
- 10.05.2025 11:01
ESİAD tarafından, “İklim Değişikliği ile Mücadele ve Sürdürülebilirlik Zirvesi” gerçekleştirildi. Zirvede konuşan ESİAD Başkanı Fadıl Sivri, sürdürülebilir kalkınma konusunda henüz başarılı olamadıklarını söyledi
KENAN YEŞİL
Avrupa Birliği İklim Diplomasisi haftası kapsamında Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren İzmir AB Bilgi Merkezi tarafından, “İklim Değişikliği ile Mücadele ve Sürdürülebilirlik Zirvesi” gerçekleştirildi. Zirvede konuşan ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, sürdürülebilir kalkınma konusunda henüz başarılı olamadıklarını söyledi. Dünyada günlük 1,90 doların altında kazanan 767 milyon, rutin olarak açlık çeken 793 milyon insan olduğunu belirten Başkan Sivri, “Son 50 yılda ortalama sıcaklık artışı 1 santigrat dereceyi geçti. Dünyamızda 2.7 milyar insan su sıkıntısı yaşıyor. Son 20 yılda çoğunluğu iklim değişikliği nedeniyle gerçekleşen doğal afetlerin yol açtığı zarar 2,3 trilyon doları buldu. Bu afetler nedeniyle bir yılda göç eden insan sayısı 22 milyonu aşmış durumda. Birleşmiş Milletler, 2016 senesinde çok yabancı olmadığımız 17 adet Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi belirledi. 2017 yılında OECD ülkelerin bu hedeflere yönelik performanslarını değerlendirdi. Türkiye sadece 8 göstergede iyi ve üzeri not almış durumda. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, işte bu noktada, üretimin ilk aşamasından tüketime yaşam biçimini değiştirmek anlamına geliyor. Siyasi irade, Ar-Ge, finansman ve tüketici olarak çeşitli açılardan bu dönüşümü gerçekleştirecek kapasite ve mekanizmayı oluşturmamız gerekiyor” diye konuştu.
İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI
Teknolojik dönüşüm ve ekonomik yansımalar ile çevre ve iklim değişikliğine dönük kaygılar nedeniyle iş dünyasının da elini taşın altına sokmasını gerektiğini kaydeden Başkan Sivri, “ESİAD olarak üyelerimizin yatırım kararlarında Endüstri 4.0 uygulamaları ve daha iklim dostu teknolojilere yönelimi görüyoruz. Ancak, çoğunluğunun özel sektör tarafından yapılması öngörülen düşük karbonlu ve yüksek verimli teknoloji yatırımlarının rekabetçilikle uyumlu bir şekilde desteklenmesi gerekiyor. Son dönemde mevzuatta Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine yönelik iyileştirmeler olsa da bu desteklerin daha geniş bir tabana yayılması, orta ölçekli ve KOBİ seviyesinde yaygınlaşması ihtiyacı var” yorumunda bulundu.
KALKINMAYI ARTIRMAK
ESİAD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Betül Elmasoğlu ise, kurdukları Sürdürülebilirlik Komitesi’nin Ege Bölgesi iş dünyasının sürdürülebilirlik ve kalkınma konusunda etkisini artırmasını amaçladığını dile getirdi. Elmasoğlu, “Bu zirve ile şirketlerin tepe yöneticilerinin kendi hikayeleri üzerinden, bakış açıları ve deneyimleri ışığında bize sürdürülebilirlik vizyonlarını aktarmalarını hedefliyoruz” şeklinde konuştu. Çevre ve iklim konusunda Türkiye’de kurumsal büyük şirketlerden başlayarak tedarik zincirlerine kadar yayılan bir farkındalık oluştuğunu kaydeden Elmasoğlu, ESİAD olarak kendilerinin de Sürdürülebilirlik Merkezi kurma konusunda çalışmaları olduğunu belirtti.
2030 HEDEFLERİ
AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Tibor Sztaricskai, “İklim değişikliği konusunda sadece devlet kaynaklarına bel bağlama yeterli olmaz. Ortak bir eylem olmak zorunda. Akademik dünya ile sivil toplum örgütleri birlikte olmalıyız. AB uzun süredir iklim değişikliği konusunda çalışmalar yapıyor. AB, iklimle ilgili Paris anlaşmasında sera gazı azaltılması için çok iddialı hedefler belirledi. 2020 hedeflerimizin neredeyse hepsini karşıladık. Yapmaz gereken çok daha fazla iş var. 2030 hedefleri için şimdiden çalışmalara başladık” dedi.