İlaç krizi büyüyor

508 kalem ilaca gelen ve bugün uygulamaya konulan zamlarla ilgili konuşan İzmir Eczacı Odası Başkanı Sayılkan, “İlaçta ortak akılla bir fiyat politikası şart” açıklamasında bulundu


  • Oluşturulma Tarihi : 26.04.2022 05:35
  • Güncelleme Tarihi : 26.04.2022 05:35
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İlaç krizi büyüyor haberinin görseli

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Eczacılar, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) içerisinde kanser, diyabet, hormon, tüp bebek tedavisi ilaçları ile bazı antibiyotiklerin bulunduğu 508 kalem ilaca yüzde 1 ile yüzde 200 arasında değişen oranlarda zam yapıldığını ve zamların bugünden itibaren uygulamaya konulacağını belirtti. Sağlıkta ve ilaçta tasarrufun yapılmaması gerektiğine bir kez daha dikkat çeken İzmir Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, zamların neden yapıldığını şu sözlerle açıkladı: “İlaç fiyatları için şubat ayında 6,29 TL’den sabitlenen avro kuru, yıl boyu artan kur karşısında eridi. Dolayısıyla yapılan yüzde 37’lik zam birçok ilacın piyasaya çıkmasına yetmedi, yeni zam kaçınılmaz oldu.” Türkiye’de ilaçta bir fiyat politikasının olmamasından dolayı yurt dışında çıkan yeni nesil akıllı ilaçların ülkeye getirilmediğini de belirten Başkan Sayılkan, sağlık hizmetinde kısıtlama ya da tasarrufun olmaması gerektiğine vurgu yaptı.

İLAÇ KURU, NORMAL KURUN ÇOK ALTINDA

İlaç fiyatlarının sabitlendiği avro kurunun normal kur karşısında eridiğine dikkat çeken Başkan Sayılkan, “Her sene şubat ayında bir önceki yılın Euro kurunun yüzde 60’ı alınarak belirleniyor. 2021 aşırı artışla beraber bu kurun belirlenmesindeki rakam çok düşük kalınca birçok ilacın piyasada bulunurluğu ile ilgili ciddi sıkıntılar ortaya çıktı. Şöyle ki Türkiye’de ilaç fiyatları her sene avro kuru üzerinden belirleniyor ve bu fiyat bir yıl boyunca sabit kalıyor.Bu sene sabitlenen Euro kuru normal kurun çok altında kaldı. Hepimizin bildiği gibi avro kuru beklentilerin çok üstünde arttı. Bugün geldiğimiz noktada ilaçta sabitlenen Euro kuru 6,29 kuruş. Bu fiyat 2023 yılının Şubat ayına kadar sabit kalacak. Avro kuru ise 15,75-16 TL arasında gidip geliyor. Avro kurunun yanı sıra ilaçta dışa bağımlı bir ülke olmamız, ilaçların büyük çoğunluğunun ithal olması da bu zamları yapmamızı zorunlu kıldı” ifadelerini kullandı.

YÜZDE 37 ZAM KURTARMADI

Şubat ayında ilaç fiyatlarına yapılan yüzde 37’lik zammın artan avro karşısında yeterli kalmadığını dile getiren Başkan Sayılkan, zam gelen birçok ilacın zaten piyasada olmadığına vurgu yaptı. Başkan Sayılkan, “Zam gelen ilaçlara bakıldığında ağırlıklı olarak hormon ilaçları, insülinler ve diyaliz solüsyonları. Bu ilaçlar zaten bir süredir piyasada yoktu. 19 Şubat’ta yüzde 37 zam geldi, buna rağmen bu ilaçlar piyasaya çıkmadı, çünkü maliyetleri kurtarmıyor. Biz diyoruz ki insan sağlığını aksatmayacak şekilde bir düzenleme yapılmalı. İlaç üreticileri ve ithalatçılarla oturup bir ortak yol, ortak akıl bulunmalı. Senede birkaç defa bununla ilgili bir düzenleme yapılabilmeli” diye konuştu.

ZARARINA KİMSE İLAÇ GETİRMEZ

Bazı kimselerin ithalatçı ilaç firmalarını eleştirdiğini ve bu eleştirilere anlam veremediklerini söyleyen Başkan Sayılkan, “Kimse zararına yurt dışından ilaç getirmez” dedi. Başkan Sayılkan, şöyle konuştu: “Hem dışa bağımlı hem de Euro kuru ile ilgili 6,29 gibi düşük bir rakama bağlı olmamız bu zamları kaçınılmaz kılıyor. Yılda bir kere zam yapıp, bütün yıl bu fiyata bağlı kalınırsa bir yıl boyunca ya da yılın büyük bir döneminde ilaçların yokluğuyla ilgili istenmeden bir kriz ortaya çıkıyor. Bu kaçınılmaz bir şey. Bazıları ithalatçı firmaları eleştiriyor. Bu son derece enteresan, zira dövizin 16 TL olduğu bir yerde 6,29 TL’den zararına hiç kimse ilaç getirmez.Yani milyarlarca liralık ilacı yurt dışından hiç kimse zararına getirmez.”

BİR FİYAT POLİTİKASI ŞART!

Bir fiyat politikasının belirlenmesi gerektiğine de vurgu yapan Başkan Sayılkan, “İlaçların yurt dışındaki fiyat araştırması, maliyetin doğru hesaplanması ile ilaçları getiren insanları da zarar ettirmeyecek bir fiyat politikası belirlemek lazım. Ancak şu an bu fiyat politikasının çok uzağındayız. Israrla ve senede bir zam ve sabit avro kuru ile bu işi götürmeye çalışıyoruz. Bu da özellikle son 3-4 yıldır büyük sıkıntılar yaratıyor” ifadelerini kullandı.

YENİ NESİL AKILLI İLAÇLAR ÇIKTI AMA…

Yurt dışında çıkan ve insan sağlığını, kalitesini az yan etkilerle, hızlı bir şekilde iyileştiren yeni nesil akıllı ilaçların çıktığını ancak Türkiye’ye; ülke içindeki ilaç politikası sebebiyle getirilmediğini söyleyen Başkan Sayılkan, şu ifadeleri kullandı: “Şu noktaya özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. Yurt dışında bulunan yeni ilaçlar var, bu ilaçlar, ilaç politikası sebebiyle maalesef ki ülkemize getirilmiyor, getirilme düşüncesi dahi yok. Hekim arkadaşlarımız kongreler için yurt dışına gidiyorlar, bu kongrelerde hekimlere anlatılıp, sunulan yeni nesil ilaçlar, akıllı ilaçlar, çok düşük yan tesirli, çok hızlı sonuç alan ilaçlar var. Hekimlerimiz bu ilaçların neden ülkemizde olmadığını soruyorlar. Biz de kendilerine hiçbir firma 6,29 TL’den sabitlenen bir Euro kuru üzerinden o ilaçları getirmezdiyoruz.”

SAĞLIK HİZMETİNDE TASARRUF OLMAMALI

Türkiye’de sağlık hizmetlerine ayrılan parada hep bir kısıtlama ve tasarruf yapıldığını belirten Başkan sayılkan, “Bu ilaçların Türkiye’ye getirilmesi, insanlarla buluşturulması, sağlık hizmetine katkı sağlaması lazım. Ancak bizim genel olarak çok uzun zamandan beri sağlık hizmetlerine verilen parada hep bir kısıtlama, hep bir tasarruf ısrarında olduğumuz için hep bir baskılama ile o rahatlığı veremedik sağlık sektörüne… sağlık sektöründe özellikle bu akıllı ve yeni nesil ilaçların Türkiye’ye girmesinde önünü açmak lazım. Doğru olan ülke insanını yeni teknolojik ilaçları da hak ettiğidir. Tasarruf yapılacaksa başka yerlerden yapılmalı, ilaçtan ve sağlıktan tasarrufta ısrar etmemek lazım” diye konuştu.