- Gündem
- 14.05.2025 00:12
Konak Belediyesi ve Çevreci Eczacılar Kooperatifi arasında atık ilaçların toplanmasına yönelik projeye imza atıldı. Kooperatif Başkanı Çağında, atık ilaçların zararları hakkında bilgiler verdi
BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Konak Belediyesi ve Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP) arasında atık ilaçların toplanmasına yönelik olarak örnek bir projeye imza atıldı. Çevreci Eczacılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Eda Çağında, bu projenin diğer belediyelere örnek teşkil etmesi gerektiğinin altını çizerek “Konak Belediyesine çok teşekkür ediyoruz. Konak Belediye Başkanı Abdül Batur kendisine gittiğimiz andan itibaren bu işin yürümesi ve yapılması ile ilgili her türlü yolu açtı ve bizler hızlı bir şekilde bu ortak işe başlayabildik. Bundan sonra tüm İzmir’e oradan da bütün Türkiye’ye yayılmayı planlıyoruz” dedi ve atık ilaçların doğaya ve insanlara verdiği zararlardan bahsetti.
KONAK SINIRLARI İÇERİSİNDE
Çevreci Eczacılar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda eczacı olan Eda Çağında,
‘Çevreci Eczacılar’ın 2009 senesinde bir proje olarak başladığını ve o zamanlarda henüz kooperatif olmadığını söyleyerek “İlaçlar çöpe atılmasın, kimyasallar doğaya karışmasın diye Ege Üniversitesi, İzmir Eczacılar Odası, Türk Eczacılar Birliği gibi paydaşların olduğu bir projeyle ve gönüllü eczacılarla başladı bu iş. O dönemde eczaneler aracılığıyla halktan ilaçları topladık. Bir sene boyunca da bu şekilde devam etti ve ilaçlar imhaya gitti. Sonrasında da bu işe devam edelim diye bu işe en uygun yapı olan kooperatifimizi kurduk ve bu şekilde atık ilaçları toplamaya devam ettik” açıklamasında bulundu. “Aslında 2017 yılının sonuna kadar belediyelere verilen bir görev vardı, belediyelerin kendi bünyelerinde atık toplama merkezleri kurmaları gerekiyordu ve tehlikesiz evsel atık ilaçlar da buna dahildi” diyen Çağında, “Böyle olunca da biz belediyelerle bu konu hakkında görüşmelere başladık. Belediyelerle olan uzun görüşmelerimizden şimdiye kadar bir sonuç alamamıştık çünkü hiçbir belediye tam olarak ilaçlarla ilgili ne yapması gerektiğini, nasıl bir yol izlemesi gerektiğini bilmiyordu. Belediyelere görev verildikten itibaren de biz bu ilaçları halktan toplayamamaya başladık çünkü bunların belediyeye ait olan atık toplama merkezlerinde toplanması gerekiyordu. Şimdi Konak Belediyesi sınırları içerisindeki eczaneler aracılığıyla yine halktan toplamaya devam edeceğiz. Şuan bunun için yaklaşık 100 adet gönüllü eczanemiz var. Bu ilaçlar gönüllü eczaneler tarafından toplandıktan sonra ise belediyenin atık toplama merkezlerinde toplanıp Ankara’da bulunan imha tesisinde yok olacaklar. Bu proje, evlerimizde bulunan miadı geçmiş ya da geçmek üzere olan, yan etkisi bulunduğu için kullanılmayan her türlü ilaçlar için geçerlidir” şeklinde konuştu.
KISIRLIĞA SEBEP OLABİLİYOR
Eda Çağında, kullanılmayan ilaçların çöpe atıldığında ya da tuvaletlere döküldüğünde, ya toprağa karıştığını ya da içme sularımıza karıştığını da vurgulayarak “Bununla ilgili yapılmış olan çok ciddi ve çeşitli araştırmalar var. Özellikle İstanbul’daki Büyükçekmece Gölü’nde halka içme suyu olarak giden barajlarda yapılmış çalışmalar var ve bu sularda belirli kimyasallara rastlanmış. Ağrı kesiciler, hormon ilaçları, antibiyotikler gibi birçok ilacın etken maddelerine bu sularda rastlanmış durumda. Onun dışında toprağa karıştığında da sebzeler, meyveler ve hayvanlar gibi her türlü canlıyı etkileyen bir hale geliyor. Yine yapılan araştırmalarda bazı canlılarda kısırlığa kadar varan etkileri gözlemlenmiştir” dedi. İzmir’de henüz bu konuda sularda yahut toprakta yapılan bir araştırma olup olmadığını net olarak bilmediğini ifade eden Çağında, “Bir araştırma yapılmadıysa bile zaten bu gibi etkilerin önüne geçmek için bu proje ile gerekli önlemi de almış oluyoruz” diye konuştu.
KİMYASAL TARIM İLAÇLARI!
Sadece atık ilaçların değil kimyasal tarım ilaçlarının da kontrolsüz bir şekilde kullanıldığında aynı etkileri gösterdiğine dikkat çeken Çağında, “Bilinçsiz kullanılan tarım ilaçları da sebze ve meyvelere doğrudan etki ederek bizleri zehirliyor. Bu konuda da çok dikkatli olmalı ve iyi bir yıkama yapmadan yiyecekleri tüketmemeliyiz” diye belirtti. Çağında son olarak, “Biz bu protokolü Konak Belediyesi ile imzaladık ve diğer belediyelere de örnek olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü bu her belediyeye verilmiş bir görev. Çevreci Eczacılar Kooperatifi olarak Türkiye’nin her yerinden 900’den fazla üyemiz bize bu konuda destek olup atık ilaçlarını gönderiyorlar. Bu işin içerisinde eczanelerin olması çok önemli çünkü ilaç kutuları hiç açılmadan bile atılabiliyor. Örneğin hasta bir ilaçtan 3 kutu alıyor ve birini kullanıp diğerlerini atmak zorunda kalabiliyor. O ilaçların bu işin tehlikelerini bilmeyen birinin eline geçmesinin çok doğru olmayacağını düşünüyorum çünkü bu iş önlem alınmazsa el altından ilaç satmaya kadar gidebilir” uyarısında bulundu.