İmamoğlu protestolarının bilançosu: 263 kişi tutuklandı 

İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk ve terör soruşturmalarının ardından yapılan gösterilere katılan 263 kişi tutuklandı. 


  • Oluşturulma Tarihi : 28.03.2025 23:12
  • Güncelleme Tarihi : 28.03.2025 23:12
  • Kaynak : AA
İmamoğlu protestolarının bilançosu: 263 kişi tutuklandı 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, İstanbul Valiliği’nin 19-23 Mart tarihleri arasında düzenlediği toplantı ve gösteri yasağına uymadıkları iddiasıyla gözaltına alınan 134 şüphelinin emniyetteki işlemleri tamamlandı. Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde savcılıkça ifadeleri alınan 134 şüpheliden 73'ü tutuklanmaları, 61'i ise adli kontrol talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik, 53 şüphelinin tutuklanmasına hükmetti. Şüphelilerden 18'ine konutu terk etmemeyi içeren adli kontrol tedbiri uygulanmasına karar veren hakimlik, 63 şüpheliyi de diğer adli kontrol tedbirlerini uygulayarak serbest bıraktı. Soruşturma kapsamında toplumsal olaylara ilişkin İstanbul Sulh Ceza Hakimliğine sevk edilen toplam 263 şüphelinin tutuklandığı öğrenildi.

İSTANBUL'DA İZİNSİZ GÖSTERİLERE KATILAN 74 SANIK HAKKINDA DAVA AÇILDI

İstanbul’da izinsiz gösterilere katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 74 kişi hakkında dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, 59’u tutuklu olmak üzere 74 sanık hakkında 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldığı belirtildi. İddianamede, İstanbul Valiliği’nin 19-23 Mart tarihlerinde tüm toplantı, yürüyüş ve protestoları yasakladığı, buna rağmen yasakları ihlal ederek eylemlere katıldıkları tespit edilen sanıkların, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na aykırı hareket ettikleri ifade edildi. 
İstanbul genelinde farklı noktalarda söz konusu yasaklama kararlarına uyulmayarak çeşitli toplantı, gösteri ve yürüyüşler düzenlendiğinin belirlendiği aktarılan iddianamede, İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce kanuna aykırı olarak faaliyetlerde bulunan gruplar içerisinde yer alan şahısların deşifresine yönelik yapılan çalışmalarda şüphelilerin tespit edildiği belirtildi.
İddianamede, eylem görüntüleri üzerinde yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde her bir sanık yönünden ayrı ayrı araştırma tutanakları düzenlendiği, şahısların İstanbul Valiliğinin yasaklama kararına rağmen toplantı, gösteri ve yürüyüşlerde yer aldığının sabit olduğu aktarıldı.
Hazırlanan iddianamede, ifade tutanakları, sorgu zaptları, kollukça düzenlenen araştırma tutanakları, yasaklama kararı ve dosya kapsamına göre sanıkların, İstanbul Valiliğince alınan yasaklama kararına, dağılmaları yönünde ikaz edilmelerine rağmen kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşünde bulunmaya devam ettikleri, uyarılara rağmen dağılmamakta ısrar ederek 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda belirtilen suçu işledikleri yönünde yeterli şüphe oluştuğu kaydedildi.

SANIKLARI YARGILANMASINA 18 NİSAN’DA BAŞLANACAK

İddianamede sanıkların, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun "direnme" başlıklı 32. maddesinde yer alan "Kanuna aykırı toplantı veya gösteri yürüyüşlerine katılanlar, ihtara ve zor kullanmaya rağmen dağılmamakta ısrar ederlerse, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır." hükmü uyarınca, 6'şar aydan 3'er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Değerlendirilmek üzere gönderildiği İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianame kapsamında sanıkların yargılanmalarına 18 Nisan'da başlanacak.
Öte yandan, iddianamede dosya kapsamında haklarında yakalama emri düzenlenen ya da ayrıca değerlendirme yapılacak 25 şüpheli bakımından ise ayırma kararı verilerek, dosyanın ayrı soruşturma numarasına kaydedildiği bilgisi verildi.

Yazarımız Kim ?

AA