İMO: İş kazalarının tamamı önlenebilir!

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu, iş kazalarında sorumlulara ibret verici cezai yaptırımlar uygulanması ile ölümlü iş kazalarının engellenebileceğini belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 15.06.2020 11:23
  • Güncelleme Tarihi : 15.06.2020 11:23
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İMO: İş kazalarının  tamamı önlenebilir! haberinin görseli

ÇAĞLA GENİŞ
İzmir’in Bornova ilçesinde inşaat işçisi olan 32 yaşındaki Suat Güngör, geçtiğimiz günlerde çalıştığı binanın çatı katından dengesini kaybederek zemine düşmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Yaşanan olayın ardından bir kez daha gündeme gelen ‘iş cinayetlerine’ ilişkin TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu’ndan yazılı bir açıklama geldi. Açıklamada, iş kazalarında sorumlulara ibret verici cezai yaptırımlar uygulanması ve benzeri önlemler ile şantiyelerde ölümlü iş kazalarının engellenebileceğine vurgu yapıldı.
ÇOĞU YÜKSEKTEN DÜŞME!
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu tarafından yapılan yazılı açıklamada, “İş kazaları istatistiklerine göre ülkemizde ölümlü iş kazalarını en fazla yapı işleri sektöründe görülmektedir. Ölümlü yapı işleri iş kazalarının çoğunluğu yüksekten düşme sonucu meydana gelmektedir. Dolayısıyla Bornova’da yüksekten düşme sonucu inşaat işçisinin yaşamını yitirmesi beklenmedik bir olay değildir. Çok tehlikeli işyeri sınıfında yer alan ‘inşaat işlerinde yüksekte çalışma’ oldukça tehlikeli ve özel önlemler alınması gereken faaliyettir. Yapılacak olan yüksekte çalışmaların önceden planlanması ve organize edilmesi, bu planlama yapılırken acil durum planında yer verilmesi gerekmektedir. Yüksekte çalışılacak yerde işçilerin güvenliği öncelikle, güvenli çalışma iskeleleri ve korkuluklar, düşmeyi önleyici platformlar, bariyerler güvenlik ağları gibi toplu koruma tedbirleri ile sağlanmalıdır. Ehil bir kişinin gözetim ve kontrolü altında, ‘İskele Kurulum Elemanı’ mesleki yeterlilik belgesine sahip işçi tarafından iş iskelesi kurulmalıdır. Toplu koruma tedbirlerinin düşme riskini tamamen ortadan kaldıramadığı hallerde, uygun bağlantı noktaları veya yaşam hatları oluşturularak tam vücut kemer sistemleri veya benzeri güvenlik sistemlerinin kullanılması sağlanmalıdır. Yapı işleri sırasında yüksekte yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere oluşturulacak yatay ve dikey yaşam hatları için gerekli olan bağlantı noktaları ve yapısal düzenlemeler, projenin hazırlık aşamasında belirlenerek sağlık ve güvenlik planı ve sağlık ve güvenlik dosyasında yer almalıdır” denildi.
CEZAİ YAPTIRIMLAR ARTIRILMALI
İnşaat işlerinde yüksekte çalışma ile ilgili olarak öncelikle yapı müteahhidinin yükümlülükleri ve sorumlulukları olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İnşaat işlerinde yüksekte çalışma ile ilgili olarak öncelikle yapı müteahhidinin yükümlülükleri ve sorumlulukları vardır. Yapı müteahhidi, 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda öngörülen iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması için gerekli her türlü tedbiri almaktan sorumludur. İnşaat işlerinde iş kazalarının önlenebilmesi için işçi sağlığı ve iş güvenliği kültürünün, bilincinin ve duyarlılığının artırılması, şantiyelerde güvensiz ve sağlık çalışmaya kesinlikle izin verilmemesi, insan yaşamına değer verilmesi, yapım işleri yaklaşık maliyetlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği giderlerinin eklenmesi, yapım ihalelerinde İSG giderleri kaleminde kesinlikle kırım (eksiltme ve azaltma) yapılmamalı, ihalelerde yüklenici seçim kriterlerine işçi sağlığı ve iş güvenliği hususunun da yer verilmesi, kamu denetimlerin ve caydırıcı cezai yaptırımların artırılması, iş kazalarında sorumlulara ibret verici cezai yaptırımlar uygulanması ve benzeri önlemler ile şantiyelerde ölümlü iş kazalarının engellenebileceği kanısındayız.”