Sayfa Yükleniyor...
Aydın’ın dağ köyünde yaşayan 39 yaşındaki girişimci Dursun Özdemir, evinin çatısında kuruttuğu incirlerinden cips elde ederek, incire değer kattı. Bugün çatıdan dünyanın birçok ülkesine incir cipsi ihracatı yapan Özdemir, “Ham maddenize değer katmazsanız, gelir getiremezsiniz” mesajı verdi
NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER
Türkiye’nin ve Türkiye üreticisinin en büyük sorunlarından bir tanesi, zengin coğrafyasının verdiği ham maddeyi hiçbir değer katmadan olduğu gibi satmak. Satılan ürünün yurt dışından işlenerek ülkeye daha fazla parayla geri satılması ise işin en acı boyutu. Bu noktadan hareket eden 39 yaşındaki Aydınlı girişimci Dursun Özdemir, bahçesindeki incire deyim yerindeyse değer artı değer katarak KariaFresh markasını yarattı. İnciri olduğu gibi yaş bir şekilde satmayı herkesin yapabileceğini düşünen Dursun, önemli olanın incirden katma değer yaratarak daha sağlıklı ve kaliteli ürün üretmek olduğunu söylüyor. Dursun, bu bilinçle evinin çatısında yaş inciri kurutarak cips elde ettiğini ifade ediyor. İnsanların, ürettiği incir cipsini çok sevdiğini ve incir cipsine talebin günden güne arttığını söyleyen Dursun, “incirden daha farklı ne üretebilirim?” diye düşünerek, girişimini genişletiyor. Özdemir, bugün incirden; incir cipsi, incir unu, incir çekirdeği yağı, incir sirkesi ve incir pekmezi şurubu elde ediyor. Özdemir, “İnciri toplayıp pazara götürmek yerine, bu üründen farklı ürünler çıkartmayı düşündüm. Ben bir toptancıya incirimi satmak yerine katma değerini yarattım” dedi. Ürettiği ürünlerin pazarını sosyal medyada oluşturduğunu da belirten Özdemir, “İncir cipslerini çevremde sata sata bir pazar oluşturdum. Daha sonra cipsleri sosyal medyada satmaya başladım” diye konuştu.
11 YILDIR DEĞER KATIYOR
Aydın’ın en güzel taze incirlerinden elde ettiği incir cipsini gelir kaynağı haline getiren girişimci Özdemir, 11 yıldır iç piyasayla birlikte Dubai başta olmak üzere Suudi Arabistan, Almanya, Hollanda, Bosna-Hersek, Danimarka ve diğer Avrupa ülkelerine ihraç ettiğini söyledi. Ailesi ve komşularının desteği ile ürettikleri incir cipsinin yanı sıra incir kabuklarını kurutarak incir unu, incir çekirdeği yağı, incir sirkesi, incir pekmezi şurubu da elde eden girişimci Özdemir’in hedefi, ilk göz ağrısı olan incir cipsini daha farklı bir boyuta taşımak. 50 kilo ile başladığı incir cips satışını, 1 tona ulaştıran Özdemir, ürününün kalitesi için satışları maksimum 3 tonda tutacağını ifade ediyor.
DALGA GEÇTİLER PES ETMEDİM
İncirden katma değer yaratmak için evinin çatısında inciri kurutmaya başladığı ilk zamanlarda çevresindekilerin güldüklerini, kendisiyle dalga geçtiklerini söyleyen Özdemir, bugün hepsinin kendisini takdir ettiğini dile getirdi. Kendini üretici ve girişimci olarak tanımlayan Özdemir, “Aydın’ın dağlık bir bölgesinde incirliğim var. Dağ köyünden çıkıp girişimci oldum. İlk başta çevremdekiler benimle dalga geçtiler ama ben pes etmedim. Dağ köyünde üretim yapanlar genelde inciri, incir olarak üretiyorlar. Bizim en büyük sorunumuz ham madde tedarikçisi olmamız. Ham madde tedarikçiliğinden kurtulmadığımız sürece bu ülke gelir kazanamaz. Ben buradan yola çıktım ve incirden katma değer yarattım. Yani kuru inciri kilo ile sattığınız zaman 36 TL kazanırsınız. Ancak bu incirden cips, incir tuzu, incir yağı gibi farklı ürünler elde edip sattığınız zaman kat kat daha fazla kazanıyorsunuz. Kısacası incire hep değer katmaya çalıştım ve bugün bunu başardığımı görüp, mutu oluyorum” diye konuştu.
ZOR BİR DÖNEMDE ÜRETTİM
İncirin para etmediği bir dönemde incire değer kattığını dile getiren Özdemir, “2008 yılında incir işine başladım. O zamanlar incir piyasası çok düşüktü, yani incirin para etmediği bir dönemdi. Ben de ne yapabilirim diye düşündüm. Çünkü bu ürünün Pazar payının artırılması ve bu üründen farklı bir şeylerin yapılması lazımdı, yoksa dediğim gibi incir gerçek anlamda para etmiyordu. Bahçeden topladığım taze incirleri ince ince kesip, rüzgar sirkülasyonun ve güneşin yoğun olduğu evimin çatısında kurutmaya başladım. Bu şekilde incir cipsini elde ettim. Çevremdeki insanlara tattıra tattıra doğru kıvamı da yakaladım. Önce çevreme, daha sonra uzak akrabalarıma bu ürünü gönderdim. İncir olayı bu şekilde farkı bir boyuta geldi” dedi.
ÜRÜN AĞIMI GENİŞLETTİM
Dünyada neredeyse gitmediği ülke kalmadığını belirten Özdemir, doğru ürünü üretip, doğru pazarı bulmak için bir sürü araştırma yaptığını dile getirdi. İnciri kuruttuktan sonra elde edilen cips Pazarını ise sosyal medyada oluşturduğunu belirten Özdemir, incirden elde ettiği ürün ağını da genişlettirdiğini söyledi. Özdemir, “Dünyada neredeyse gitmediğim ülke kalmadı. İncir cipsinden başka; incir unu, incir çekirdeği yağı, incir sirkesi ve incir pekmezi şurubu üreterek ürün ağımı genişlettim” dedi.
Haber Merkezi