Sayfa Yükleniyor...
İzmir Fuarı'nın açılışını gerçekleştirdikten sonra kentteki temaslarını sürdüren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Bakan Özlü, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ve Başkan Kocaoğlu teröre karşı birlik ve beraberlik mesajı verdi
EMİRCAN IŞILDAK
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiyenin ilk açık inovasyon kampı Hackn Breakin kapanış konferansına katıldı.
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Kampüsü Teknopark İnovasyon Merkezinde düzenlenen programa, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, İYTE Rektörü Prof.Dr. Mustafa Güden ile davetliler ve öğrenciler katıldı. Kapanış programında konuşan Bakan Özlü, açık inovasyon kavramının önemine dikkat çekerek, açık inovasyon yoluyla üretilen bilgi ve teknolojinin ticarileşme potansiyelinin daha yüksek olacağını, inovasyon çalışmalarıyla birlikte daha büyük hedeflerin amaçlanması gerektiğini vurguladı. Özlü ayrıca son günlerde meydana gelen terör saldırılarına da değinerek, Türk milleti teröre yenilmeyecek dedi.
AR-GE HARCAMALARI ARTACAK
Kapanışta konuşan Özlü, Ar-Ge harcamalarının oranını arttırmayı amaçladıklarını ifade ederek, Geçmiş yıllarda bütçenin büyük kısmı savunmaya harcanırdı, artık eğitime harcıyoruz. 2002 yılında Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı yüzde 0,5ti. Şimdi yüzde birin üzerinde yer alıyor. Bilim ve teknolojide büyük sıçrama yapmanın, daha büyük hedeflere yönelmenin zamanıdır. Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yüzde 3ün üzerine çıkarmaya çalışacağız. Ancak Ar-Ge projelerini daha nitelikli hale getirerek ve ticarileşme oranını da artırarak üniversite ve sanayi işbirliğini geliştirmeye özel önem göstermeliyiz değerlendirmesini yaptı.
TÜRK MİLLETİ YENİLMEYECEK
Konuşmasına terör olaylarında şehit olanlara Allahtan rahmet dileyerek başlayan Bakan Özlü, güçlü Türkiye vurgusu yaptı. Özlü, terörün Türk milletini yıldıramayacağını belirterek, Ülkemizde son günlerde hain terör örgütlerinin ortaklaşa saldırılarında şehit düşen güvenlik güçlerimize Allahtan rahmet, ailelerine ve milletimize sabır, yaralılara acil sabırlar diliyorum. Türk milletinin yenilmeyeceğini, Türk devletinin eğilmeyeceğini ifade etmek isterim dedi.
İNOVASYONU ALIŞKANLIK HALİNE GETİRELİM
Ege Bölgesinin tarihi ve kültürel değerlerine atıf yaparak, inovasyonun ve bilimsel çalışmaların önemine değinen Özlü, Ülkemizdeki bu tür etkinliklerin hızla artacağına inanıyorum. Ancak açık inovasyon kavramı sadece kamp ve konferanslarla gündeme gelmesin. Bu kavramı iş dünyasının ve üniversitelerin bir kültürü, alışkanlığı ve geleneği hale getirmeliyiz. Ege kıyıları eski dönemlerden beri bilim ve felsefenin merkezlerinden biriydi. Antik Yunan dönemi demokrasinin, bilimin ve ekonominin bir arada ve eş zamanlı gelişebileceğini insanlığa hatırlatmaya devam ediyor. Antik dönemde Egenin iki kıyısında dünyanın en kaliteli zeytinyağları üretiliyordu. Ege halkları bu ticaretten yüksek gelir elde ediyordu. Gemiler de bu noktada çok belirleyiciydi. Ege halkları sahip oldukları bilgilerle çok daha uzun seferler yapabiliyorlardı. Bu, bilgilerin nasıl bir güç olduğunu gösteren güzel bir örnektir. Bilginin bu niteliği her geçen gün artıyor. Geçmişin bilim merkezileri Atina, Bağdat, Endülüse baktığımızda, bilim ve teknoloji ancak bir ekosistem içerisinde gelişiyor. Biz bilgi üretmeye, paylaşmaya, tartışmaya devam edeceğiz ifadelerini kullandı.
İNOVASYON-TİCARET VURGUSU
Özlü ayrıca bilgi ve teknolojinin ticarileşme potansiyeline de değinerek, Açık inovasyondan önce açık bilim kavramının ne kadar geliştiğine dikkat çekmek faydalı olacaktır. Bilim her geçen gün insanlığın ortak ürünü olmaya doğru ilerliyor. Artık inovasyon bir akademisyenin laboratuvarda ya da bir mühendisin iş yerinde tek başına yapacağı iş değildir. Farklı firmaları girişimci ve akademisyenleri bir araya getirmeliyiz. Bir şirket öz kaynak kullandığı gibi dış kaynakları da kullanabilir. Para için bunu yapabiliyorsak, paradan önemli olan bilgi için de bunu yapabiliriz. Farklı aktörlerin akışlarından yararlanmalıyız. İşbirliğini ön plana çıkaran bu modelde tek tek birey ve kurumların sahip olduğu kapasite aşılacak. Kazanan insanlık, bilim olacaktır. Açık inovasyon yoluyla üretilen bilgi ve teknolojinin ticarileşme potansiyeli daha yüksek olacaktır diye konuştu.
İNOVASYONU BAŞROLE GETİRMEK GEREK
İzmir Valisi Erol Ayyıldız ise, İzmir ile özdeşleşen İzmir Enternasyonal Fuarının açılışını yaptık. Fuarın bu yılki teması inovasyon olarak belirlendi. Bugün de ilk kez düzenlenen Türkiyenin ilk açık inovasyon kampının kapanış programında birlikteyiz. Günümüzde inovasyon rekabetçi her türlü sosyal yapının özü haline gelmiştir. Yeni bir bakış açısına sahip insanları yetiştirmek, eğitimi en üste koymak, inovasyonu başrole getirmek gerekmektedir. İYTE, İzmirin gurur kaynaklarından biridir. Eğitim camiamıza, bilim insanlarımıza, üniversitelerimize büyük görevler düşüyor. Biz idareciler de her zaman onlara hizmet vermek zorundayız sözlerini sarf ettik.
İYTE Rektörü Mustafa Güden ise, İYTEnin Türkiyede mühendislik ve fen alanında derinlemesine büyüyen tek üniversite olduğunu sözlerine ekledi.
HACKN BREAK
İzmirde geliştirici, tasarımcı, girişimci ve start-up'lardan oluşan genç, üretken bir kitleyi, mentor ve melek yatırımcılarla bir araya getiren bir açık inovasyon kampı olan Hackn Break, katılımcılara tasarım ve yeni fikir geliştirmeye yönelik maraton, workshop, eğitim ve teknoloji girişim sunumları ile rekabet dolu anlar yaşatırken, aynı zamanda kültürel faaliyetlerle eğlendirmeyi de hedefliyor. Hackn Breakin gerçek hayat problemlerine çözüm üretmek amacıyla hayata geçirildiği ifade edildi. Ege İhracatçı Birlikleri, Google, Enerjisa, Temsa, Logo, Feast ve Pınarın tam desteğiyle gerçekleşen Hackn Breakte, etkinliğe katılan onlarca start-up bir araya gelerek ürün ve servislerini birbirleri ile paylaştı ve olası iş birlikleri için fırsat yakaladı.
Haber Merkezi