İnşaat sektörüne koronavirüs ‘freni’

İZTO İnşaat Komitesi Meclis Üyesi Gültekin, koronavirüs nedeniyle ithalat yapılamadığını, inşaatçıların bazı ürünleri tedarik edemediğini ve çalışmaların yavaşladığını belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 24.03.2020 07:47
  • Güncelleme Tarihi : 24.03.2020 07:47
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İnşaat sektörüne koronavirüs ‘freni’ haberinin görseli
İnşaat sektörüne koronavirüs ‘freni’ haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN-ÖZEL HABER
Karşıyaka Yapı Müteahhitleri Derneği Başkanı ve İzmir Ticaret Odası (İZTO) İnşaat Komitesi Meclis Üyesi Niyazi Gültekin, koronavirüs nedeniyle şantiyelerde gerekli önlemlerin alınarak çalışmalara devam edildiğini ancak virüsün daha fazla ilerlemesiyle şantiyeleri tamamen durdurabileceklerini ifade etti. Dünya genelinde yayılan ve 11 Mart itibariyle Türkiye’de de görülen koronavirüsün (Kovid -19) inşaat sektöründeki etkileri hakkında bilgi veren Niyazi Gültekin, “Koronavirüs salgını nedeniyle gayrimenkul satışlarında bir durgunluk başladı. Bu durgunluk ilerleyen günlerde daha da artacak. Vatandaşlar dışarı çıkmadığı için satış ofislerindeki yoğunluk azalmaya başladı. İnşaat üretimi noktasında henüz bir etkisi yok. Şantiyelerde işçiler virüse karşı önlemlerini alarak çalışmaya devam ediyor. Virüs daha çok yayılırsa inşaatlardaki çalışmalara da ara verilebilir. İnşaat şirketlerinin büyük bir kısmı hem satış ofislerinde hem de şantiyelerde önlem alıyorlar. El dezenfektanları ve maske kullanılıyor. Ülke ekonomisinin tamamen durmaması için üretmeye devam ediyoruz. Ancak salgın çok fazla yayılırsa ister istemez şantiyeleri durdurmak zorunda kalabiliriz” dedi.



TEDARİK SORUNU YAŞIYORUZ
İnşaat sektöründe tedarik sorunu yaşandığını ve çalışmaların yavaşladığını belirten Gültekin, “Koronavirüs dolayısıyla ithalat yapılamıyor. İnşaatçılar bazı ürünleri tedarik edemiyor. Ayrıca çalışmalar da yavaşladı. Virüs tehlikesi daha uzun sürerse çalışmalar tamamen durabilir. Bu süreçte doğal olarak konut teslimleri de gecikecek. Müteahhitlerin bu sorununa karşı yasal bir düzenleme yapılarak inşaat bitirmede ek süre tanınmalı” önerisinde bulundu. 
FİYATLARDA DEĞİŞİM OLMAZ
Virüs salgınının gayrimenkul fiyatlarına pozitif veya negatif bir etkisinin olmayacağını belirten Gültekin, “Koronavirüs dolayısıyla yaşanan durgunluk geçici olacak. Şu anda ekonominin tamamında bir durgunluk var. Kimse bunu fırsata çevirmeye çalışmasın. Gayrimenkul fiyatlarında virüs kaynaklı bir değişim olacağını öngörmüyoruz. Yatırımcılar fiyatların düşmesini beklememeli, müteahhitler de bu dönemde fiyatları artırmamalı. Kimse panik hareket edip yatırım yapmamalı. Normal piyasada fiyatlanma nasılsa, salgın döneminde de o şekilde devam etmeli. Bu konuda meslektaşlarımızı da uyarıyoruz” ifadelerini kullandı.
ORAN YÜZDE 90’A ÇIKTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı Ekonomik Paket ile konut kredisinde kullanılan kredi miktarının yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarıldığını belirten Gültekin sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hükümet koronavirüs’e karşı bazı ekonomik önlemler aldı. İlk olarak Merkez Bankası faizleri 100 baz puan indirerek tek haneye indirdi. Daha sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 100 milyar TL’lik ekonomik paket açıkladı. Paketle beraber konut satışlarında kullanılabilir kredi oranı yüzde 80’den yüzde 90’a çıkarıldı. Bankalar da kredi koşullarının esnetilmesi ve kredi taleplerinin hızlı bir şekilde karşılanmasını tavsiye etti.”
TEKRAR ARTIŞA GEÇECEĞİZ
Şubat 2020 konut satış istatistiklerini de değerlendiren Gültekin, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Ekonomik krizin bitmesi ile beraber konut satışları artmaya ve stoklar erimeye başladı. Şubat ayında konut satışlarındaki artış devam etti. TÜİK verilerine göre Şubat 2020’de konut satışları yüzde 51,4 artarak 118 bin 753 olarak gerçekleşti. Konut kredisi faizlerinin 0,79’a düşmesinin etkisiyle ipotekli konut satışları geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 391 arttı. Konut satışları virüs kaynaklı olarak kısa süreli yavaşlasa bile virüs tehlikesinin geçmesi ile tekrar artışa geçecektir.”