- Gündem
- 08.05.2025 23:24
İTO’daki İran bilgilendirme toplantısında konuşan İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard, iki ülkenin potansiyelleri ile bölgedeki istikrarın ve gelişiminin temel direği olduğunu vurguladı
KENAN YEŞİL
İzmir Ticaret Odası (İTO) ev sahipliğinde İran bilgilendirme toplantısı düzenlendi. İTO’da düzenlenen toplantıya İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard, İTO Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, İran Ankara Büyükelçiliği Ticari Müsteşarı Seyd Hafez Musevi, İran İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müsteşarı Mahmud Ahmedi, İran İstanbul Başkonolosluğu Ticaret Müşaviri Keyvan Zadeh ve İTO üyeleri katıldı. Toplantıda Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin artırılması konuşulurken, her iki ülkenin özel sektör temsilcilerinin birbirleriyle kaynaştırılması masaya yatırıldı. Ayrıca, Türkiye ve İran’ın bölge için önemli bir potansiyele sahip olduğu ve potansiyelleri ile bölgedeki istikrarın ve gelişimin temel direği olduğu vurgulandı. Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, İran ile Türkiye arasındaki ticaret potansiyelinin yıllık 30 milyar dolar olduğunu söyledi. Ancak iki ülke arasında 2017 yılında gerçekleşen ticaret hacminin yaklaşık 11 milyar dolar olduğunu dile getiren Elmasoğlu, “2018 yılının ilk altı ayında 4.6 milyar dolarlık ticaret yapmışız. Ülkemiz başlıca altın, mücevherci eşyası, otomotiv yedek parçası, ağaç ürünleri ihraç ederken, ithalatımızın çok büyük bir bölümünü ham petrol ve doğal gaz oluşturuyor. Türk ürünleri İran pazarında rağbet görüyor ve İran piyasasındaki Türk malı imajı olumlu” dedi.
İZMİR’İN PAYI 200 MİLYON DOLAR
İran pazarında Ege Bölgesi’nin payının 330 milyon olduğunu dikkat çeken Elmasoğlu, “İzmir’in aldığı payın ise sadece 200 milyon dolar olduğunu belirtti. Türkiye’de İran sermayeli 4 bin 624 firma olduğuna değinen Elmasoğlu, bu firmaların sadece 160 tanesinin İzmir’de olduğunu dile getirdi. İran’da ise Tahran başta olmak üzere 200’ün üzerinde Türk sermayeli firma faaliyet gösterdiğini aktaran Cemal Elmasoğlu şöyle devam etti: “Çok düşük seviyede olan ticaret hacmimizi artırmamız gerekiyor. Yeni dönemde gerek İran’da gerekse ülkemizde ve tabii ki İzmir’de Türk ve İranlı işadamlarının ortaklık ve işbirliği yapmasını teşvik etmeliyiz. İran ile Türkiye’nin ekonomi ve ticaretin yanı sıra turizm konusunda da büyük bir işbirliği potansiyeli sahip. 2014 yılında ülkemizi ziyaret eden İranlı sayısı 1.6 milyon iken, 2017 yılında, bu sayı 2.5 milyon olmuş. Yapılan değerlendirmeler 2018 yılında İranlı turist sayısının 3 milyonu aşacağı yönünde. Turizm konusunda işbirliği yapmamız son derece önemli.”
TÜRKİYE ÖNEMLİ BİR İŞ ORTAĞIMIZ
Türkiye-İran arasındaki ticari ilişkilerlin çok önemli olduğunu belirten İran Ankara Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard, “İki ülke arasındaki ilişkilere baktığımızda 600 km ortak sınırı paylaşıyoruz. 15 komşu ülkemiz var ve en önemlisi Türkiye. Türkiye, her alanda önemli bir iş ortağımız ve komşumuzdur. İki ülkenin ekonomik potansiyeli bir birini tamamlayan potansiyeldedir. Transit ticaret açısından baktığımızda İran Türkiye için, Türkiye İran için önemli bir stratejik konumdadır. Turizm konunda İranlıların en çok ziyaret ettiği ülke Türkiye’dir. Enerji alanında baktığımızda da aynı şekildi. Önümüzdeki dönemlere baktığımız İran önemli enerji rezervlerine sahip. Enerji alanında İran’ın bulunduğu her proje önemlidir” dedi.
ÖZEL SEKTÖR VURGUSU
Özel sektör konusuna değinen İran Ankara Büyükelçisi Fard, Türkiye’nin özellikle İzmir’in güçlü ve tecrübeli bir özel sektöre sahip olduğunu vurgulayarak, “Devlet politikaları özellikle yeni devlet politikaları özel sektörü teşvik ve destekleyici politikalar yürütüyor. Özel sektörü teşvik ve desteklemek için elimizden geleni her şeyi yapıyoruz. Özel sektörün önemli olduğunu biliyoruz ve bu konu üzerinde çalışıyoruz. Türkiye özellikle İzmir güçlü ve tecrübeli özel sektöre sahip. Bir takım kolay ve uygulanabilir protokollerle güçlü bir işbirliği oluşturacaktır. Para güvende olduğu yere gider. Bunun için geçtiğimiz yıllarda çalışmalar yaptık. Özel sektörün gerek Türkiye’den gerek diğer ülkelerden daha güvenli ticaret yapabilmeleri için kurallar dizisi oluşturuyoruz” diye konuştu.
HEDEF 30 MİLYAR DOLAR
İki ülke arasındaki ticaret hacminin düşük olduğunu dile getiren Fard, “Hedeflediğimiz ticaret hacmi bugünkünün iki katıdır. Şu anda yıllık 12 milyar dolarında ticaret var. Hedefimiz ise 30 milyar dolar gibi rakamdır. Bazı kaynaklar 100 milyar dolar ticaret hacmini oluşturulabileceğini inanıyor. Ticaret hacmimizi artırmak için tecrübelerimizden öğrendik ki özel sektöründe desteklenmesi gerekiyor. Devletler iyi ticaret yapmazlar. Bu nedenle ilişkileri geliştirmek için belirlenen yol özel sektörü güçlendirmek ve teşvik etmekten geçiyor. Türkiye bu konuda tecrübeli ve İzmir bu konularda başarılı çalışmalar yapan bir yer. Bazı alanda ilişkilerimiz gelişiyor. Arzumuz tüm alanlarda ilişkilerin dengeli gelişmesini sağlamak. Politika ve askeri anlamda ilişkiler gelişiyor. Ticari anlamda da ilişkilerimizin gelişmesini istiyoruz. Özel sektör temsilcilerin hizmetindeyiz. Şu an turizm alanında dengesiz bir ilişkimiz var. Öyle bir çalışma yapacağız ki tüm alanlarda karşılıklı ilişkilerimiz dengeli yürüsün. Tahran ve Ankara’nın ilişkileri oldukça parlak ve iyi seviyede. İki ülke potansiyelleri ile bölgedeki istikrarın ve gelişimin temel direkleridir” şeklinde konuştu.
İKİ DOSYA İLE İTO’YA GELDİLER
Toplantıya iki farkla dosya ile geldiklerini belirten İran Ankara Büyükelçiliği Ticari Müsteşarı Seyd Hafez Musevi, bu dosyaları İTO’ya sunduklarını belirterek, “Bu dosyalardan birinde Türkiye için İran’ın neden önemli olduğunu anlatan bilgiler var. Diğerinde ise Türkiye’nin sahip olabileceği yatırım konularıyla ilgili bilgiler var. İki ülke arasında ticaret hacmi ile ilgili bilgiler var. İki ülke arasında ticari ilişkilerin gelişmesindeki engelleri bulmak ve bunlara çözüm üretmek hedefimiz. Türkiye ticari ilişkiler konusunda özellikle serbest ticaret konusuna önemli işler yapıyor” dedi. İran İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Ateşesi Mahmud Ahmedi, politikanın ekonominin hizmetinde olması gerektiğini vurgulayarak, “Rekabetçi bir ekonomi şartlarında özel sektörü desteklemeye çalışacağız” dedi. Ahmedi, İzmir’in önemli bir şehir olduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde İzmir’de bir ofis açmayı planladıklarını söyledi.