İş ve meslekle ilgili hastalıklara dikkat!

Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, işle ilgili hastalıklar, meslek hastalığı ve korunma yollarından bahsederek önemli bilgiler verdi


  • Oluşturulma Tarihi : 03.01.2020 07:16
  • Güncelleme Tarihi : 03.01.2020 07:16
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İş ve meslekle ilgili hastalıklara dikkat!

SULTAN GÜMÜŞ - ÖZEL HABER
Sanayileşme ve buna paralel olarak iş yerinde gelişen hastalıklar önemli sorunları da beraberinde getiriyor. Ülkemiz koşullarında bu konu daha da ciddiyet kazanmış, her yıl yüzlerce işçi, işle ilgili hastalıklar nedeni ile büyük kayıplarının yanı sıra, sakat kalmakta ya da ölmekte. Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Torun, işle ilgili hastalıklar, meslek hastalığı ve korunma yollarından bahsederek konuyu daha da detaylı ele aldı.
“MESLEK HASTALIĞI SAYICA DAHA AZDIR”
Öncelikle işle ilgili hastalık tanımından bahseden Torun, “Çok çeşitli nedenlere bağlı işyerinde oluşan hastalıklardır. Meslek hastalıkları ile aynı gruba sokulmamalıdır” dedi. ‘İşle ilgili hastalık ve meslek hastalığı ayrımı nasıl olmalıdır?’ sorusunu yanıtlayan Torun, “İşle ilgili hastalık (İİH) sayıca daha çoktur. Meslek hastalığı (MH) sayıca daha azdır. Ayırmak gerçekten kolay değildir. Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak görüldüğünden tanım yapmak zordur. İİH’da çalışma ortamı ve koşulları, hastalığın ortaya çıkmasını kolaylaştırıp, gelişmesini hızlandırır. İş ortamındaki etkenlerle çok güçlü özgül ilişkisi vardır diyebiliriz. Çalışma koşulları hastalığın oluşmasında en önemli etmendir” diye konuştu. Meslek hastalıklarını sıralayan Torun, “Kurşun zehirlenmesi MH, pnömokonyoz MH, gürültüye bağlı işitme kaybı MH, bel fıtığı MH, kızıl ötesi ışınlara bağlı katarakt MH, boyun ağrısı İİH, koroner kalp hastalığı İİH, kronik obstrüktif akciğer hastalığı. İİH” cümlelerini kullandı. İşle ilgili hastalık tiplerini de sıralayan Torun, “Olumsuz çalışma koşullarıyla ilişkili olabilen: Kalp hastalıkları, hipertansiyon; kas-iskelet sistemi hastalıkları, kalıcı bel yaralanmaları veya kas rahatsızlıkları, süreğen solunum, karaciğer, böbrek rahatsızlıkları, şeker hastalığı, alerjiler, üreme sağlığı sorunları, sıkıntıya bağlı hastalıklar” yorumunda bulundu.
SAĞLIK HİZMETİNİN MALİYETİ
İşle ilgili hastalıkların çalışana maliyetlerini aktaran Torun, şunları ekledi: “Doğrudan maliyeti; yaralanma veya hastalıktan dolayı çektiği acı ve sıkıntı, gelir kaybı, işini kaybetme olasılığı, sağlık hizmetinin maliyeti. Dolaylı maliyeti; doğrudan maliyetin 4-10 katı, hatta daha fazla, işe bağlı bir hastalık veya yaralanmanın çalışana o kadar fazla dolaylı maliyeti olabilir ki, genelde hesaplaması zordur. En bariz dolaylı maliyetlerinden biri, çalışanın ailesinin çektiği insani sıkıntıdır ki, parayla ödenmez. İşle ilgili hastalıkların işverene doğrudan maliyeti; yapılmayan iş için ücret ödeme, sağlık ve tazminat giderleri, hasar gören makine ve donanım tamiri veya yenisiyle değiştirilmesi, üretimde azalma veya geçici duraklama, eğitim ve yönetim giderlerinde artış, işin niteliğinde olası bir azalma, diğer çalışanların olumsuz etkilenmesi. İşle ilgili hastalıkların işverene dolaylı maliyeti; yaralanan / hastalanan işçinin yerine yenisini bulması gerekir. Yeni bir işçinin eğitilmesi ve uyumu için süre lazımdır. Yeni işçinin hastalanan işçiyle aynı hızda üretmesi zaman alır. Gerekli incelemelerin yapılması, raporların yazılması ve formların doldurulması zaman alır. Kazalar ve hastalıklar, iş arkadaşlarının kaygılanmasına, sıkıntıya yol açar. İş ilişkilerini olumsuz etkiler. İşyerinde olumsuz sağlık ve güvenlik koşulları, halkla ilişkileri de olumsuz etkileyebilir.”
KORUNMA, SAĞLIK VE GÜVENLİK…
Korunma, sağlık ve güvenlik uygulamalarından da bahseden Torun, “İşyerindeki tehlikeler önlenmeli – mümkünse kaynağında. Bütün maruziyet kayıtları yıllarca saklanmalı. İşyerindeki sağlık ve güvenlik riskleri konusunda hem çalışanlar, hem işveren bilgilendirilmeli. Hem çalışanların, hem yönetimin birlikte olduğu aktif bir iş sağlığı ve güvenliği kurulu olmalı. Çalışan sağlığı ve güvenliği için harcanan çabalar sürekli devam etmeli. İşyerinde etkili sağlık ve güvenlik programları, tehlikeleri ve yol açtıkları olumsuzlukları azaltarak işçilerin yaşamını kurtarmaya yardımcı olabilir. Sağlık ve güvenlik programları ayrıca çalışanların şevkini arttırıp, üretkenliğini de olumlu etkiler, bunlar da önemli kazanımlardır” açıklamalarında bulundu. Diğer dikkat edilmesi gerekenleri de belirten Torun, son olarak, “Sağlık gözetimi; işe giriş ve süreli muayeneler titizlikle yapılmalı, uygun bölümde çalıştırma yapılmalı, düzenli eğitimler, çalışanların bilgisi ve danışmanlığı, ergonomik çalışma sistemleri, korunmanın yanı sıra, hâlihazırda kas-iskelet hastalığı olanların iyileştirme ve yeniden uyumu gözetilmeli” sözlerini kullandı.
 

Haber Merkezi