- Gündem
- 21.07.2025 23:12
Sayfa Yükleniyor...
Türkiye’de 6,3 milyar dolarla özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olma özelliğini taşıyan Star Rafineri, hizmete açıldı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyaya çağrıda bulunarak “Herkesi benzer işbirliklerine davet ediyoruz” dedi
KENAN YEŞİL
SOCAR’ın 6.3 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirdiği, Türkiye’de özel sektörün tek noktaya yaptığı en büyük yatırım olan STAR Rafineri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla üretim faaliyetlerine başladı. Törene, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev, SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev, SOCAR Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev, SOCAR Türkiye CEO’su Zaur Gahramanov, STAR Rafineri Genel Müdürü Mesut İlter, Petkim Genel Müdürü Anar Mammadov ve Petlim Genel Müdürü Doğan Çırakoğlu da katıldı. 6.3 Milyar dolarlık dev yatırımın yanında Peklim Konteyner Terminali, Pektim Rüzgar Enerjisi Santrali, SOCAR Aliağa Genel Müdürlük Binası’nın da açılışı gerçekleştirildi.
KARDEŞLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ
Ekim 1991 yılında SSCB’nin dağılmasının ardından Azerbaycan’ın bağımsızlığını ilan ettiğini hatırlatarak sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Azerbaycan’ın 18 Ekim Bağımsızlık Günü’nü tebrik ediyorum. 27. yılı geride bıraktılar. Bugünkü Azerbaycan kardeşlerimizin en genç devletidir. Bugün Star Rafinerisi ile dünyaya örnek teşkil eden ilişkilerimizi bir adım öteye taşıyoruz. İlişkilerimizi sadece siyaset boyutuyla bırakmayıp güçlü bir ekonomik çerçeveye oturtuyoruz. Bu tesis enerji alanındaki dayanışmamamızı göstermek için yaptığımız çalışmaların en somut örneklerinden biri. Bakü-Ceylan-Tiflis Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz hattı projelerini hayata geçirmiştik. Daha sonra buna TANAP’ı da etkiledik. Star Rafinerisi ile birlikte kardeşliğimizi stratejik işlerle güçlendiriyoruz. Türkiye ile Azerbaycan’ın birlikteliğiyle hayata geçirdiğimiz her proje ülkelerimizin bölgesel güç olmasını tahkim etmektedir. Dünyanın ticaret savaşları ile krizler ile sarsıldığı bu dönemde birer birer açılışını yaptığımız bu tesislerin ülkelerimizi hem tek tek kendi gayeleri hem de ortak hedeflerine yaklaştırdığına inanıyorum. 6.3 milyar dolarlık bu yatırım dışında, konteyner limanı, petrokimya tesisleri. Yaklaşık 10 milyar dolarlık bir yatırım söz konusu. Ülkemizde önemli yatırımlara imza atan SOCAR, işte bu rafineriyi ülkemize kazandırmıştır. Son 30 yıldır gerçekleştirilen en büyük reel sektör yatırımı olan Star Rafinerisi, Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika bölgesindeki en büyük petrol tesislerinden biri olarak faaliyet gösterecek Böyle bir yatırım olunca bizim üzerimize düşen de bir görev var. Kendilerine ayrı bir destek vereceğiz. Marifet iltifata tabidir. Bu rafineri Türkiye’nin en büyük yerlileştirme projesidir. Bu tesisle Türkiye’nin 1.5 milyar dolar petrol ithalatının azaltılması hedefleniyor. Bin 100 kişi bu tesiste görev yapacak. Ege Bölgemizin refahını yükseltmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
REFAH İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Bölgedeki bütün ülkelerle benzer ilişkiler kurmak istediklerini söyleyen Erdoğan, “Bölgedeki bütün ülkelerin refahı ve istikrarı için çalışıyoruz. Gönül bölgedeki herkesle bu samimiyeti görebilmeyi ister. Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarına yönelik tek taraflı oldu bittilerle değil. Başarısızlığa mahkum bu girişimlerden üzüntü duyuyoruz. Gerilimden vazgeçemeyenler var. Türkiye olarak bu tür dayatmalara cevabımızı hem sahada hem diplomatik olarak vermeye devam edeceğiz. Ülkemizi ve kardeşlerimizi yok sayan hiçbir projenin başarı şansı olmadı. Dostluğa, dayanışmaya yönelik tüm tekliflere açık olduğunu belirtmek istiyorum. Herkesi benzer işbirliklerine davet ediyoruz. Türkiye ve Azerbaycan bölgemizin güvenliği ve istikrarı açısından olmazsa olmaz en önemli aktörler olduğu bellidir. Bu iki ülkenin destek vermediği hiçbir proje hedefine ulaşamaz. Azerbaycan topraklarının bir bölümünün işgal altında olması kabul edilebilir değildir. Uluslararası toplumun Karabağ ve dünyada ortaya çıkan haksızlıklara dur demesini bekliyoruz. Türkiye ve Azerbaycan olarak her şart altında ortak mücadeleye devam edeceğiz. Bu kutlu davada muvaffak olacağız” ifadelerini kullandı.
ALİYEV’DEN DOSTLUK VURGUSU
Törende konuşan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, “SOCAR Star Rafinesi projenin hayata geçmesinin esas sebebi Türkiye-Azerbaycan dostluğudur. Türkiye’de olmaktan dolayı çok mutluyum. Türkiye’ye 3’üncü gelişim. Kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da iki defa Azerbaycan’a geldi. Bu ziyaretler ilişkilerin güçlülüğünü gösterir. Azerbaycan’ın kurtuluş mücadelesinde sonra bağımsızlığını kazanması ile bağımsızlığını ilk tanıyan ülke Türkiye oldu. Bu çok şanlı bir tarihtir. O günden bugünü çok büyük işler yaparak ilişkilerimizi geliştirdik” dedi.
DÜNYA ÇAPINDA GÜCE SAHİP
Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde dünya çapında büyük güce sahip olduğunu vurgulayan Aliyev, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan sayesinde Türkiye dünya çapında önemli bir güç haline geldi. Dünyada Türkiye’nin güçlü olması bizi de sevindiriyor. Türkiye ne kadar güçlü olursa biz de o kadar güçlü olacağız. Türkiye ile Azerbaycan dünyada kardeşlik örneği sergiliyor. Dünyada Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirine bağlı olan ülke yok. Bu kardeşlik sayesinde bu yatırımlar oluştu. Bu bizim yurt dışına koyduğunuz en büyük yatırımımızdır. İki ülke arasında hayata geçirilen her bir projenin özünde kardeşlik var. Her bir proje dev bir projedir. Ülke için dünya için Avrasya için bunlar önemli yatırımlardır. Türkiye Azerbaycan güçlü iradesi ile Avrasya’nın enerji ulaştırma haritasını yeniden çiziyor. Bu haritalarda bizim imzamız var. Bu projeler maliyet getiren projelerdir. Kardeş ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağladık. Bu yatırımlarımız gelecekte daha da artacak” diye konuştu.
İZMİR’E HAYIRLI OLSUN
Kardeş iki ülkenin bir araya getirdiği bir eserin açılışına katıldıklarını söyleyerek sözlerine başlayan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Ülkelerimizin ekonomisine büyük bir katkı yapacak olan rafinerinin İzmir’e, ülkemize hayırlı olsun. Aliağa yarımadası ülkemizin önemli bir sanayi bölgesidir. 19 bin 500 kişi emekleriyle buraya katkı koydu. 2011 yılında başlanan ve 7 yılda tamamlanan bu eser rafinerimizin petrol işleme kapasitesinin yüzde 25’ini sağlıyor. 40 milyon ton tüketimimiz var bunun 10 milyon tonununu buradan karşılayacağız. Ülkeye 1,5 milyar dolarlık bir katkı sağlayacak. Çevreci bir yatırım olan bu tesis, ödüle layık bir niteliktedir” dedi.
EN BÜYÜK YATIRIMCIYIZ
SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev ise PETKİM’in payını Türkiye’de daha çok artırmak istediklerini kaydederek, Türkiye’de en büyük yurtdışı yatırımcısı olduklarını söyledi. Abdullayev, “Üretime başlayan bu tesis dışa bağımlılığı azaltacak. Yakın gelecekte Petkim’de yeni petrokimya tesisleri yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.
GÜVEN ÖRNEĞİ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, “Aliağa bugün Türk enerji tarihinde yeni bir döneme daha imza atıyor” diyerek, “Bir millet, iki devletiz. Bayraklarımızdaki yıldız bugün burada Star Rafinerisi ile daha fazla parlıyor. Bu tesisle cari açığımızı 1 milyar dolar daha azaltacağız. Türkiye ekonomisine duyulan güven SOCAR’ın yatırımı ile bir kez daha kanıtlandı” ifadelerini kullandı.
DÜNYAYA ÖRNEK PROJE
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da açılışta bir konuşma yaparak, “Dünyaya örnek olacak bir projenin açılışındayız. Bu büyük proje sadece sağlayacağı istihdam ile değil, dışa bağımlılığımızı azaltacağı için bizi heyecanlandırıyordu. Türkiye ve Azerbaycan arasındaki dostluğu dünya örnek almalı. Ekonomide yaşadığımız spekülatif dönemi geride bıraktık. Son bir ayda makro ekonomik göstergelerde en üst sıralardayız. Kararlılıkla hedeflerimize yürümeye devam edeceğiz. İhracata dayalı büyümeye yoğunlaşacağız” dedi.
“Hüsrana uğradılar”
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sabancı Kültür Sarayı’nda düzenlenen Dokuz Eylül Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katıldı. Enflasyonla mücadele konusuna değinen Erdoğan, “Ellerini ovuşturanlar hüsrana uğradı” dedi
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katıldı. Erdoğan, “Yeni dönemde öncelikle hedefimiz, eğitimi hem içerik, hem sistem olarak Türkiye’nin hedeflerine katkı sağlayacak seviyeye çıkarmaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaklaşık 90 bin öğrencisiyle faaliyet gösteren Dokuz Eylül Üniversitesinin başarısını daha ileriye taşıyacağına inandığını belirtti.
“DESTEK BEKLİYORUZ”
Eğitim ve öğretime yatırım yaptıklarını ancak gerekli sonuçları elde edemediklerini aktaran Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı ile istişare yaptıklarını ve istişare sonrası umudunun arttığını belirterek, “Atacağımız adımlarla yeni bir çıkış, diriliş gerçekleşecektir diye düşünüyorum. Alt yapı ve kapasite bakımında büyük mesafe kat etmemize rağmen içerik ve sistem konusunda sıkıntı var. Eğitim standardını sınavlara ihtiyaç duymadan dikey geçiş ile ne yazık ki zorlanıyoruz. Öncelikli hedefimiz eğitime hem içerik hem sistem olarak katkı sağlayacak seviyeye çıkarmaktır. Okul öncesinden iş hayatına uzanan tüm alanlarda eğitime bakış açımızı uygulamamız ve ülke ihtiyaçlarına göre geliştireceğiz. Bu meseleyi çözmeden diğer alanda istediğimiz sonuçlara ulaşamayız. Üniversitelerimizden kendi alanlarındaki reformlarımıza destek bekliyoruz. Bu konuda hocalarımız bizim için önemli rehberler. Kendi bireysel çekişmelerinin ideolojik saplantılarının, kariyer hırsıyla dolu kadroların bunu gerçekleştirmesi mümkün değil” dedi.
“2023 HEDEFLERİNE ULAŞTIRACAĞIZ”
Almanya Şansölyesi ile görüşmesi sırasında Almanya’daki üniversitelerde 3 milyon civarında bir rakamdan bahsedildiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizimse şu anda 8 milyon öğrencimiz bulunuyor. Demek ki biz şu anda iyiyiz. Nitelik noktasında sıkıntılarımız olabilir ama önümüz açık. 10 yıl sonra yapacağımız çalışalar inanıyorum ki sizi değerli hocalarımız sayesinde bu gençlik çok daha farklı şekilde yetişecek ve diğer ülkeleri aşacağız ve geçeceğiz. Önümüzdeki dönemde bizi akademik olarak özel sektörü de zorlu bir süreç bekliyor. Organize sanayi bölgeleriyle okullar iç içe geçirmekte kararlıyız. Teorik ve pratik buluşmasını buralarda sağlayacağız. Hep birlikte el ele vererek Türkiye’yi 2023 hedeflerine ulaştıracağız. Bölgemizde son çeyrek asırda yaşananlar bilhassa yakın tarihte şahit olduğumuz olaylar bir gerçeği hatırlatıyor. Bu gerçek; bu gölgede hayatınızı sürdürmek için güçlü ekonomiye, bağımsız ekonomiye sahip olacaksınız. Ayrıca tasarlayan, üreten, ihraç eden sanayiniz olacak. İlaveten bunları bilimle destekleyecek akademiye sahip olacaksınız. Bunlar yoksa size hayat hakkı tanımıyorlar” ifadelerini kullandı.
“BİZİ EV SAHİBİ YAPTI”
Türkiye’nin yıllarca ordusundan ekonomisine her alanda oyalandığını, geriletildiği, hedeflerinden uzaklaştırıldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İşte 2002 sonunda göreve geldiğimizde milli savunmamızın veya ordumuzun yüzde 20 ihtiyacını karşılar durumdaydık. Ama şimdi biz bunu yüzde 65’e çıkarmış durumdayız. Bugüne kadar kapılarına gidip alamadığımız savunmaya ve taarruza yönelik ihtiyaçlarımızda söyledikleri kongreden izin çıkmıyor. Şimdi o izin çıkmıyor dedikleri, kötü komşular bizi ev sahibi yaptı ve biz bunları öğretir hale geldik. Devam edeceğiz diğer eksiklerimizi de inşallah gidereceğiz. Yıllarca kendi iç kavgalarımızla o kadar çok enerji tükettik ki dışarıyı takip edecek takatimiz kalmadı. Ülkemize en büyük katkımız, bu tuzaktan milletimizi uzak tutmak olmuştur. Sınırlarımızda ne yaşarsak yaşayalım asıl hedeflerimizden kopmadık. Başımıza hangi bela musallat edilirse edilsin yolumuzdan sapmadık, gözümüzü o menzilden ayırmadık” diye konuştu.
“LAFLA OLMUYOR, İCRAATLA OLUYOR”
Moldova ziyaretiyle ilgili olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onlara yardım elimizi uzatıyoruz, hastanelerde kültür evlerine varıncaya kadar. Hafif bir el dokunması bile o insanları öyle mutlu ediyor ki. Yaklaşık 15 bin kişi meydanı doldurdu ben Türkçe hitap ediyorum ve onlar da anlıyor. Bu güzellikle oralarda bazı adımları atmamız gerektiğini bizzat yerinde görme fırsatı bulduk. Nerelerden nerelere uzanmışız. Biz elimizi buralardan çekmeyeceğiz. Büyük devlet olmak lafla olmuyor, icraatla oluyor. Buralara elimizin uzanması mutluluklarını artırıyor. Daha düne kadar teröristlerle kendi sınırlarımızda baş etmekte zorlanırken, bugün Irak’tan Suriye’ye teröristlere hayatı zindan ediyoruz. İnlerine gireceğiz dedik ve inlerine girdik. Şu anda artık kaçacak delik arıyorlar. İnsansız hava araçlarımızla (İHA) bütün koordinatlarımız belirleniyor, F16’lar gereğini yapıyor. Bazen İHA’lar işi bitiyor ve bunlar yerli. Türkiye’de üretiliyor. Nerden nereye geldik. İman öyle bir şeydir ki tekeden bile süt çıkartır. Düne kadar ekonomik şantajlarla siyasi irademize ipotek konulmasına rıza gösterirken bugün en zor şartlarda bile kendi yol haritamızı takip edebiliyoruz. Şu anda dünyanın 10 yatırımından 6’sına ev sahipliği yapıyoruz. Güvenliğimiz için sınır ötesi operasyonlarımızın yanında insani duruşumuzla dünyanın takdirini kazanıyoruz. Herkesin sırtını döndüğü Suriye’de umutlar hala canlıysa bunda en büyük pay Türkiye’ye aittir. İdlib, Afrin, Cerablus’ta da durum böyledir. 3,5 milyon Suriyeliye, 500 bin Iraklıya ev sahipliği yapıyoruz. Bütün bunları insani ve vicdani görevimiz olarak yapıyoruz” dedi.
YOLUMUZA DEVAM ETTİK
Ekonomiyle ilgili söylentilerle alakalı konuşan Erdoğan, “Son yıllarda döviz kuru yükseldi, Enflasyon kıpırdadı diye birileri hemen ellerini ovuşturmaya başladı. Biz gereken tedbirleri alıp rota ve uzun vadeli programlarla yolumuza devam ettik. Biz sağlam durunca ellerini ovuşturanlar da her zaman ki gibi hüsrana uğradı. İnşallah Türkiye bölgesinin ve dünyanın yükselen yıldızı olarak yatırım ve gelişmesine devam edecektir. Dünyanın 10 ekonomisinde biri olma hedefimizden taviz vermedik vermeyeceğiz. Bu mücadeleyi milletimizle son nefesimize kadar sürdüreceğiz. Bu süreçte bizi en mutlu eden Azerbaycan gibi dostlarımızın hep yanımıza görmemizdir” dedi.
YILDIRIM’DAN TAVSİYELER
Gençlere seslenerek tavsiyelerde de bulunan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Gençler, ilkokuldan itibaren eğitim öğretim sürecinden geçiyorsunuz. Bu süreç hayatınız boyunca devam edecek. Öğrenmek hiç bitmeyecek. Bu sıralar sizin için fırsattır, kendiniz çok yönlü yetiştirin. Çünkü işsizlik gençlerde dünyanın en büyük sorunu hale geliyor. Gençlerde Afrika’da yüzde 4, Ortadoğu’da yüzde 42, Avrupa ülkelerinde yüzde 24-34 arasında değişiyor. İyilerin arasında yer alabilmemiz için teknolojinin gerisinde kalmamamız gerekiyor. Her aşamada faydalanın ancak esiri olmayın. Zaman öldürme aracına dönüşmemeli. Bilgi artık çok değerli hale geldi. Büyük veri, akıllı yazılımlar, robot teknolojileri, yapay zeka, Endüstri 4.0 gibi kavramlar hayatımıza giriyor. Son yıllarda dünyanın en fazla ciro yapan şirketleri 150 yıllık geçmişe sahip şirketler değil, 20 yıllık geçmişi olan iletişim ve teknoloji şirketleridir. Sizler de çağın gerisinde kalmamak için okumalı ve öğrenmelisiniz. Öğrenmeyi bıraktığınız gün yaşlanacaksınız. Hayata olaylara mutlu ve umutlu bakın” şeklinde konuştu.
“HIZLA YOL ALDIK”
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Nükhet Hotar da, Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 36 yıldır Türkiye’ye, bilim dünyasına ve insanlığa hizmet verdiğini belirterek, “Sayın Cumhurbaşkanım sizin insan sağlığına verdiğiniz değeri ve hassasiyetinizi biliyoruz. Bizler de işçi güvenliği ve meslek hastalıkları konusunda Sayın Meclis Başkanımızın, her konuda olduğu gibi bu konuda da desteklerini alarak bir proje başlattık. İnşallah, önümüzdeki dönemde İzmir’de ihtisaslaşmış bir Meslek Hastalıkları Hastanesi’ni sizin teşriflerinizle açacağız. Gördüğünüz üzere; mensuplarımızla birlikte birçok alanda hızla yol almaya gayret ettik. Önümüzdeki dönemde ise daha farklı projeleri hayata geçirmek için çalışacağız. Depreme dayanıksız bina ve yurtlarımızla ilgili yenileme çalışmalarımızı hızla başlattık. Alsancak Stadyumu’nun yanındaki yerimizde etnografya müzesi kuracak; Anadolu tarihinin zenginliklerini burada muhafaza edeceğiz. Büyük Deney Hayvanları Laboratuvarı projesini hayata geçirecek; bilimsel araştırmaları yeni bir düzeye taşıyacağız. Yine çeşitli yarışma ve müsabakalarda ödül alan öğrencilerimizi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.