Sayfa Yükleniyor...
Çiğli AOSBde metal sanayinde hizmet veren Gürmak Amortisör Otomotiv San. Ve Tic. A.Ş. firmasında çalışan işçiler, sendikal faaliyet yaptıkları gerekçesi ile işten çıkarıldıklarını iddia ediyor. Fabrikanın önünde toplanan ve fabrikada üretime girmeyen işçiler işten çıkarılan arkadaşlarının bir an önce işlerine geri dönmesi için eylem yapıyor
ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi (AOSB)nde metal sanayinde hizmet veren Gürmak Amortisör Otomotiv San. Ve Tic. A.Ş. firmasında çalışan işçiler fabrikada sendikal faaliyet yaptıkları gerekçesi ile işten atılan arkadaşlarının işlerine tekrar dönmesi için üretimi durdurma kararı aldı. Fabrikanın önünde ve bahçesinde toplanan işçiler üretime girmeyerek arkadaşlarının işlerine en kısa zamanda geri dönmesini istiyor.
Grev Sözcüsü Enes Durmaz, arkadaşlarının sendikal faaliyet sonucunda işten çıkarılması grev ve eylem kararı aldıklarını belirterek, Fabrika olarak üretimi durdurma kararı aldık. Perşembe günü saat 02.50 itibari ile üretimi durdurduk. Fabrikanın yüzde 95i üretimi durdurdu. Bugün 6ıncı günümüzdeyiz. Sendikal faaliyet dolayısıyla işten çıkarılan arkadaşlarımızın geri alınması için eylem yapıyoruz. Sendikalı olarak pazartesi günü iki arkadaşımız çıkarıldı. Çarşamba günü iki öncü arkadaşımız işten çıkarıldı. Öncü arkadaşlarımız çıkarılınca bu olayın patlak verdiğine kanaat getirerek üretimi durdurma kararı aldık. İlk gün eyleme fabrikanın yüzde 95i katıldı. Daha sonra vazgeçenler ve patronlar tarafından ikna edilenler oldu. Şu anda eylemimize fabrika çalışanlarının yüzde 60ı 70i seviyesinde devam ediyoruz. Eyleme devam eden arkadaşlarımızın hepsi sendikalıdır. Biz ilk gün patrona taleplerimizi ilettik. Birinci madde olarak atılan arkadaşların işe geri alınması ikinci olarak bu olay kaynaklı hiçbir arkadaşımızın mağdur olmaması üçüncü madde olarak da ücretlerin ve sosyal hakların iyileştirilmesi ve bunların bir sözleşme ile protokol altına alınıp korunmasını istedik diye konuştu.
SERVİSİN İÇİNDE ŞEMSİYE AÇIYORDUK
Çelik-İş sendikasına bağlı olarak çalıştıklarını söyleyen Durmaz, daha önce 2007 yılında da aynı fabrikada örgütlenmek isteyen işçilerin patron tarafından işten çıkarıldıklarını iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdü: İkinci kez böyle bir olayla karşılaşıyoruz. Fabrikamızda şartlar 1,5 sene önce çok çok kötüydü. İşe gidip geldiğimiz servislerimiz bile çok kötüydü. Yağmur yağdığı zaman servisin içinde şemsiye açıyorduk. Yemeklerimiz kötüydü. Bize sabahları çay verilmiyordu. Sadece sıcak su veriyorlardı. Sallama çay tabir ettiğimiz çayı içiyorduk. Bir süre sonra sabah mutfağı kapattılar bize sıcak suda vermediler. O zaman üretimi durdurduk. Bunun sonucuna çay hakkımızı geri kazandık. Bunun üzerine bize poğaça da vermeye başladılar. Bu olaydan sonra patron bu olaya öncü olan arkadaşları gözlem altına aldı. Psikolojik baskı oluşturmaya başlayınca bizde kendi aramızda örgütlenmeye başladık. Komitelerimizi oluşturmaya başladık. Çelik-İş sendikasına üye olduk.
14 YILLIK ELEMANA 10 TL ZAM YAPILDI
Durmaz, direnişlerine ilk günkü azimle devam ettiklerini söyleyerek, 14 yıldır çalışan arkadaşımız burada 1.300 TL maaş alıyor. Bir arkadaşımız bu yüzden bunalıma girdi ve işi bıraktı. Patron bu arkadaşımıza 10 TL zam yapıyordu. O da gidip patrona 10 TLyi iade ediyordu. Sonunda dayanamadı. 14 yıllık hakkını bırakıp gitti. Fabrikada sigortada gözüken işçi sayısı 90 civarındadır. Bizler haklarımızı alıncaya kadar her şeyi göze aldık şeklinde konuştu.
İŞTEN ÇIKARILANLARIN İŞE GERİ DÖNMESİNİ İSTİYORUZ
Hak-İşe bağlı Çelik-İş Sendikasının Örgütlenme Uzmanı Doğu Cem Gümüş ise Çiğli AOSBde bugüne kadar sendikal faaliyetlerin gerçekleştirildiğini belirterek, Patronların kötü niyeti her yerde olduğu gibi Çiğli AOSBde de açığa çıkmış durumdadır. Burada Gürmak fabrikasında da benzer bir kötü niyet ile karşı karşıyayız. Sendikal faaliyet yaptığı anlaşılan ve anayasal haklarını kullandığı anlaşılan arkadaşlarımız işten çıkarılmışlardır. Özellikle atılan iki arkadaşımız fabrika içinde teknik konuma sahip olan arkadaşlarımızdır. Yaptıkları iş açısından nitelikli iş gücüne sahip arkadaşlardır. Lakin işverenin buradaki arkadaşların sendikal faaliyetlere tahammülü olmadığı buradaki insanların işten çıkarılması ile anlaşılmıştır. Atılan arkadaşlarımızın işe geri alınmasını talep ediyoruz. Ancak işveren kötü niyetine devam ediyor şeklinde konuştu.
İŞÇİLER KOŞULLARIN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTİYOR
Gümüş, işçilere yapılan tebligatlarla, mobbing uygulandığını, şantaj yaparak kıdeminizi ihbarınızı vermeyiz diyerek yapılan baskılara karşı ise işçilerin direndiğini belirterek, Tüm bunların yanı sıra eylemin ikinci gününden itibaren işyeri içindeki ayrımcılık açığa çıkmış oldu. İçeride şu anda çalışır durumda olan ve sendikal faaliyete katılmayan arkadaşların hak etmiş oldukları avans ücretleri hesaplarına yatırıldı. Ama buradaki 40a yakın işçi arkadaşımızın hak ettikleri ücretleri yatırılmadı. Kanuni olarak da bu bir suç teşkil ediyor. İşveren bu suçu işlemeye devam ediyor. Yapılan eylemimiz sendikal bir eylemdi. Fakat şimdi bu ayrımcılık ile yasal bir meşruluğu oluştu. Artık burada çalışan işçiler bu koşulların değiştirilmesini istiyorlar. 8 ay önce ilk atılan arkadaşımızdan bu yana geldiğimiz bu güne kadar kararlılıkla mücadelemize devam edeceğiz. Kazanan mutlaka işçi arkadaşlarımız olacaktır ifadelerini kullandı.
Haber Merkezi