- Gündem
- 10.05.2025 16:46
Alacaklarının ödenmemesi nedeniyle Zara ürünlerine, Alacağınız ürünü ben yaptım ama paramı alamadım yazılı etiketler koydu. İşçilerin Change.org sitesinde başlattığı imza kampanyası büyük vatandaşlardan destek gördü
SULTAN GÜMÜŞ
Bravo hazır giyim fabrikalarının kapanması nedeniyle işçiler, üç aylık maaşlarını ve tazminatlarını alamadı. Fabrikanın üretim yaptığı markalardan Zaranın sorumluluğu kabul etmemesi üzerine, firmanın ürünlerinin içine, Alacağınız ürünü ben yaptım ama paramı alamadım yazılı etiketler yerleştirildi. İşçiler change.org sitesinde de bir imza kampanyası başlattı. Kampanyaya şimdiden binlerce vatandaş destek verdi.
SADAKA DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ
İmza kampanyasında yer alan paylaşımda şunlar yer alıyor: Bizler Bravo ve BRV isimli aynı kişiye ait iki tekstil firmasının işçileriydik. Üretimi Zara/Inditex grubuna, Next ve Mango markalarına yapmaktaydık ve bu markaların sürekli olarak gözetimi altındaydık. Ancak alacaklı firmaların adamları işyerini basıp tüm makine ve değerli eşyalara el koydu. Patron ise ortadan kayboldu. İki ila üç aylık maaşlarımızı, kıdem ve ihbar tazminatlarımızı alamadık. Günümüzde dünyayı saran küresel üretim zincirinde bizimki gibi tedarikçi fabrikalar aslında küresel markaların fabrikalarıdır. Bizimki gibi fabrikalarda yapılan üretimden en çok parayı kazanan ve üretim koşulları üzerinde asıl söz sahibi olanlar hep bu markalardır. Bu gerçek günümüzde git gide kabul görmekte. Öyle ki Zara/Inditex, uluslararası IndustriAll sendikası ile Küresel Çerçeve Sözleşmesi imzaladı ve ürün tedarik ettiği fabrikalardaki işçilerin temel haklarından sorumlu olduğunu kabul etti. 2016 yılının Ağustos ayından beri sendikamız DİSK Tekstil, Temiz Giysi Kampanyası ve IndustriAll Küresel Sendikasının desteği ile bizim için söz konusu markalarla görüşmeler yürüttü. 12 ay boyunca bu görüşmelerin sonuçlanması için sabırla ve ümitle bekledik. Görüşmelerin ve diplomasinin zarar görmemesi için yaşadığımız sıkıntıları içimize attık, ses çıkarmadık. Ancak kocaman bir yılın ardından geldiğimiz noktada markalar toplam alacağımızın sadece çeyreğini biraz geçen bir miktarı ödemeyi kabul etti. Yani markalar sorumluluklarını kabul etti, ancak bize sadaka vermeyi layık gördü. Hepimiz yıllardır Zara/Inditex, Next ve Mango için çalıştık, ter döktük. Bu markaların o güzel giysilerini ellerimizin emeği, gözlerimizin nuru ile bizler yaptık. Bu markaları alın terimizin karşılığını, hakkımız olanı vermeye çağırıyoruz. Sadaka değil hakkımızı istiyoruz! Sizlerden de bu çağrımıza destek olmanızı bekliyoruz. İmza kampanyamıza www.change.org/p/bravoiscileri adresi üzerinden imza atarak ödemelerimizin yapılması konusunda bize destek olabilirsiniz. Ya da bu etiketin fotoğrafını çekerek #BravoİşçileriİçinAdalet hashtagi ile sosyal medyada paylaşabilirsiniz.
AMA PARAMI ALAMADIM
Bravo işçileri seslerini duyurmak için İzmir ve İstanbuldaki Zara mağazalarına giderek ürünlere, o ürünleri ürettiklerine dair etiket yerleştirdi. Bu etiketleri gören bazı tüketiciler sosyal medyadan paylaşarak sorunun çözülmesini istediler. İşçilerin hazırladığı ,Alacağınız ürünü ben yaptım ama paramı alamadım başlıklı etikette ise şu ifadelere yer verildi: Biz, aldığınız ürünü üreten Bravo fabrikasının işçileriyiz. Yıllarca Zara için üretim yaptık. Son 3 aylık maaşlarımızı ve kıdem tazminatımızı almadan, fabrika bir gecede kapandı. Lütfen Zaraya söyleyin paramızı ödesin!
İŞÇİ HAKKI ENGELLENEMEZ (((((KUTUUUUU))))
Kampanyaya imza atarak destek de bulunan vatandaşların görüşleri ise şöyle:
Dilek Demir: İşçinin alin terinin hakkını verin. İnsanca yaşamak herkesin hakkı.
Nazife Tekin: Zara urun kalitesi düştükçe fiyatı artıyor. Buna rağmen utanmadan isçilerin hakkini yiyor. Bundan sonra kapısından bile girmeyeceğim.
Sedat Erçik: İşçi hakkı engellenemez. Bir insanın alın teri kurumadan hakkını verin.
Selin Öter: Benimde babam bu şekilde emekçi. Ve inanın tüm babalar adına yüreğim sızladı. Yazık! Protesto edip işçilerin hakları ödenene dek bu firmalardan alışveriş yapmıyorum. Sizleri de davet ediyorum. Lütfen kapitalist düzene ayak uydurmak yerine insan olmaya yönelik davranışlarda bulunun.
Neslihan Ertuğrul Gören: Benimde babam bu şekilde emekçi. Ve inanın tüm babalar adına yüreğim sızladı. Yazık! Protesto edip işçilerin hakları ödenene dek bu firmalardan alışveriş yapmıyorum.
Merve Bektaş: Fahiş fiyatlarla ürün satmayı biliyorsunuz. İşçinin hakkı ödensin bu rezalet düzelene kadar hiçbir ürününü almıyorum.
Kazım Doğan: İşçiler, emekçiler birleştiğinde hakkını söke söke alabileceğini, dünyayı daha yaşanılır bir yer yapacağını anladığın da her şey daha da güzel olacak.