- Gündem
- 05.07.2025 18:12
Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle yeniden oluşturulan Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi’nde, TMMOB ile TTB’ye yer verilmedi. TMMOB ve TTB, Anayasa’ya, yasalara ve kamu yararına aykırı olan bu düzenlemenin iptali için hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu
İşçi sağlığı ve iş güvenliği alanında çalışan meslek örgütleri ve sendikaların uzun süredir katılımcı ve bilimsel bir yapı çağrısı yaptığı Ulusal İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyi, 21 Haziran 2025’te yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle yeniden kuruldu. Ancak yeni yapılanmada Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Tabipleri Birliği’ne (TTB) yer verilmemesi büyük tepki çekti.
TMMOB ve TTB, konseyin bu haliyle bilimsel, yasal ve anayasal çerçeveden uzaklaştığını belirterek, düzenlemenin iptali için hukuki girişimde bulunacaklarını açıkladı. Açıklamada, yaşanan iş cinayetlerinin artışına dikkat çekilerek, bağımsız, demokratik ve mali açıdan özerk bir kurumun kurulması gerektiği vurgulandı.
Her iki kurum tarafından yapılan ortak açıklama şöyle:
“Yasama organınca Anayasa Mahkemesi kararının gereği yerine getirilip, İş Sağlığı ve Güvenliği Konseyinin bileşimine ilişkin ilgili bütün meslek örgütlerini, sendikaları ve diğer kuruluşları kapsayacak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği, ayrımsız tüm çalışanlar için bir hizmet değil, temel bir insan hakkı olarak görülmelidir. Çalışma yaşamına ve İşçi Sağlığı ve Güvenliğine ilişkin mevzuat, uluslararası normlara uygun olarak yeniden düzenlenmelidir. Sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalı ve örgütlenme teşvik edilmelidir. Tüm çalışanlar insana yakışır norm ve standartta bir sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmalıdır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması, temelde işverenin sorumluluğundadır. Bu sorumluluğun gereği olarak, işverenlere rehberlik ve danışmanlık yapan işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının iş güvenceleri sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetleri yerine tedavi edici sağlık hizmetlerine öncelik verilen uygulamalardan vazgeçilmeli, koruyucu sağlık hizmetleri geliştirilmelidir. Meslek hastalıklarının önlenmesi ve tespiti için yasal düzenlemeler yapılmalıdır. İşyerlerinde yapılan işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin denetim raporları; ilgili sendikalara ve meslek odalarına iletilmelidir. Ölümlü iş kazalarının yaşandığı işyerlerinde derhal iş durdurulmalı ve meslek örgütleri ile sendikaların da yer aldığı bağımsız bir inceleme heyeti tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda izin verilinceye kadar çalışma başlatılmamalıdır.”