İSG Projesi’nde pilot il İzmir

Tekstil, Deri, Mobilya, Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı ve Kimya Ürünleri İmalatı Sektörlerinde İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin İyileştirilmesi Projesi, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıyla tanıtıldı


  • Oluşturulma Tarihi : 29.10.2016 09:03
  • Güncelleme Tarihi : 29.10.2016 09:03
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İSG Projesi’nde pilot il İzmir

TANER UYANIKER 

Tekstil, Deri, Mobilya, Gıda Ürünleri ve İçecek İmalatı ve Kimya Ürünleri İmalatı Sektörlerinde İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliğinin İyileştirilmesi Projesi (İSGİP), Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıyla tanıtıldı.

Deri ve kimya sektörleri için İzmir’in pilot il olarak seçildiği projede, iki sektörden seçilen beşer işletmede uygulamalar yapılacağı anlatıldı. Uygulamalar kapsamında firmaların iş sağlığı ve güvenliği (İSG) uzmanlarıyla 2010-2012 yılları arasında metal, maden, inşaat sektörlerine yönelik projede elde edilen tecrübeler sektöre uyarlanarak paylaşılacak.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ateş Demirkalkan, “İş sağlığı ve güvenliği çalışma hayatımızın önemli konu başlıklarından birisi haline geldi. Bu gerçeği dikkate alan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, can ve mal kayıplarını en aza düşürmek için iş sağlığı ve güvenliğine yönelik tedbirleri artırmak amacıyla, bu projeyi hayata geçirdi. Sektörlerin yoğun olarak faaliyet gösterdiği illerde yürütülecek proje kapsamında, deri imalatı ve kimya ürünleri sektörleri için pilot il olarak İzmir seçildi. Bizler sanayiciler olarak, gerek işyerlerimizin ve çalışanlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanması, gerek ülke ekonomimizin iş kazaları ve meslek hastalıkları dolayısıyla taşıdığı yükten kurtulabilmesi amacıyla söz konusu mevzuatın uygulanması ve bu kültürün yerleştirilmesi açısından ciddi sorumluluklar taşıdığımızın farkındayız. Bu toplantının da yine Bakanlığımız ve odamızın işbirliğinde düzenlenmesi bizleri ayrıca memnun etmektedir. Çünkü sorunların çözümünde işbirliğinin çok büyük önem taşıdığına inanmaktayız” dedi.

KATILIMA TEPKİ

Toplantıya gelmeden önce katılım konusunda bilgi aldığını belirten Demirkalkan, “Maalesef işte gördüğünüz gibi 15 kişi ile gerçekleşiyor. Kimya ve kauçuk sektörlerini oluşturan odamıza bağlı 4 tane sektör var. Bu 4 sektörden yaklaşık 350 üyemiz var. 15 kişinin katıldığını görünce gerçekten üzüldüm” diye konuştu.

Proje Koordinatör Yardımcısı Nihat Eğri ise, iş sağlığı ve güvenliği alanında yürüttükleri çalışmaların sonuçlarını sahada görebildiklerini dile getirdi. Daha önce güvenli iskele projesini uyguladıklarını ve sahada inşaat iskelelerindeki iyileşmenin görülebildiğini ve Çalışma Bakanlığı denildiğinde işverenlerin olumsuz düşündüğünü belirten Eğri, “Şuna emin olabilirsiniz ki genel müdürlük olarak bu proje ile yapacağımız çalışmada ceza uygulama gibi bir yetkimiz yok. Bir yerlere bir şeyler rapor etmemiz de söz konusu değil. Yol gösterici kimliğiyle buradayız. Kimya sektöründen firmaların katılmasını ve bize yardımcı olmalarını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“İŞVEREN, İSG MODELİNİ OLUŞTURMAK ZORUNDA”

'İşyerlerinde sıfır iş kazası ve sıfır meslek hastalığı' düşüncesiyle yola çıktıklarını ifade eden İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı İlknur Çakar ise, “Kanuna göre işveren ve alt işveren kendi firmasında iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir yönetim modeli oluşturmak zorunda. Eğer kanunun tüm maddelerini uygularsanız otomatik olarak iş sağlığı ve güvenliği yönetim modelini oluşturmanızı sağlıyor” diye konuştu.

2010-2012 yıllarında Avrupa Birliği'nin finanse ettiği İSGİP projesinde metal, maden ve inşaat alanında iş sağlığı ve güvenliği modelleri geliştirildiğini anlatan Çakar, “Bu projeyi ise milli imkanlarımızla gerçekleştiriyoruz. Kalkınma Bakanlığı kaynaklarıyla geliştirdiğimiz, imza süreci 2015 yılında tamamlanan proje, 2 yıl sürecek. Sektörleri belirlerken SGK'dan alınan iş kazaları verilerini kullandık. Metal, maden, inşaat en tehlikeli sektörler ancak daha önce bu sektörlerde çalışma yaptık. Bu projede gıda, tekstil, deri, kimya ve mobilya sektörlerini seçtik. Önceki projeyle '3t metodu' adını verdiğimiz farklı bir risk değerlendirme metodu geliştirdik. Bu projede, kimya ve deri sektörü için İzmir pilot il seçildi. İki sektörden seçeceğimiz beşer işletmeye, 6 günlük danışmanlık ve çalışma ziyaretleri gerçekleştireceğiz. İşletmelerdeki İSG profesyoneli arkadaşlarımızla geliştirilen 3t metodunu paylaşacağız. Yapılan çalışmalardan elde edilen verileri yurt çapına yayabilmek için e-öğrenme portalı oluşturacağız” dedi.

 

Haber Merkezi