İSİG Meclisi gıda işkolunda yaşanan işçi ölümlerine dikkat çekti!

2013 yılından bugüne kadar ‘en az’ kaç gıda işçisi çalışırken yaşamını kaybetti? İSİG Meclisi o verileri açıkladı... Raporda İzmir, gıda üretiminin ve işçi ölümlerinin öne çıktığı şehirlerden biri


  • Oluşturulma Tarihi : 13.08.2024 12:23
  • Güncelleme Tarihi : 13.08.2024 09:23
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
İSİG Meclisi gıda işkolunda yaşanan işçi ölümlerine dikkat çekti!

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2013-2024 yılları döneminde gıda işkolunda meydana gelen iş cinayetlerini kamuoyuyla paylaştı.

Yaşanan iş cinayetlerinin yıllara, nedenlerine, cinsiyetlere, yaş gruplarına, örgütlülük durumuna ve şehirlere göre dağılımlarını gösteren İSİG Meclisi, 2013 yılından bugüne kadar ‘en az’ 407 gıda işçisinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini vurguladı.  

2013 YILINDAN BUGÜNE KADAR…

İSİG Meclisi’nin konuya ilişkin açıklaması şu şekilde:

“Yüzde 84’ünü ulusal basından; yüzde 16’sını ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, sendikalar ve yerel basından öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla, 2013 yılında 22 işçi, 2014 yılında 21 işçi, 2015 yılında 40 işçi, 2016 yılında 43 işçi, 2017 yılında 37 işçi, 2018 yılında 43 işçi, 2019 yılında 30 işçi, 2020 yılında 44 işçi, 2021 yılında 31 işçi, 2022 yılında 22 işçi, 2023 yılında 58 işçi ve 2024 yılının ilk yedi ayında 16 işçi olmak üzere; 2013 yılından bugüne kadar ‘en az’ 407 gıda işçisi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti!”

GIDA İŞKOLUNDA İŞ CİNAYETLERİNİN NEDENLERİNE GÖRE DAĞILIMI

Ezilme, Göçük nedeniyle 81 işçi; Trafik, Servis Kazası nedeniyle 71 işçi; Yüksekten Düşme nedeniyle 45 işçi; Zehirlenme, Boğulma nedeniyle 45 işçi; Patlama, Yanma nedeniyle 36 işçi; Kalp Krizi, Beyin Kanaması nedeniyle 32 işçi; Şiddet nedeniyle 25 işçi; Elektrik Çarpması nedeniyle 22 işçi; İntihar nedeniyle 12 işçi; Kesilme, Kopma nedeniyle 11 işçi; Kovid-19 nedeniyle 8 işçi; Nesne Çarpması, Düşmesi nedeniyle 6 işçi; diğer nedenlerden dolayı 13 işçi hayatını kaybetti!

Gıda işkolunda iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre dağılımı şöyle: 33 kadın ve 374 erkek işçi hayatını kaybetti! Ölen kadın işçiler silo; fırın; soğuk hava, fındık ve patates depoları; tavuk-hindi, makarna, konserve, süt, narenciye-kayısı paketleme, meyve suyu, dondurma, mantar ve şeker fabrikalarında çalışıyordu.

GIDA İŞKOLUNDA İŞ CİNAYETLERİNİN YAŞ GRUPLARINA GÖRE DAĞILIMI

14 yaş ve altı 7 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 17 çocuk/genç işçi, 18-29 yaş arası 88 işçi,
30-49 yaş arası 174 işçi, 50-64 yaş arası 79 işçi, 65 yaş ve üstü 7 işçi ve yaşı bilinmeyen 35 işçi hayatını kaybetti!

Ölen işçilerin 24’ü çocuk işçi. Yüzde 6’lık oranla gerek tüm işkollarına gerek sanayiye göre daha yüksek bir çocuk işçi ölüm oranı var. Yaşından dolayı çalıştırılması yasak olanlar dahil tüm çocuk işçiler, iş öğrenme ya da hafif işlerde değil, diğer işçiler gibi işin tamamını yaparken hayatlarını kaybettiler!

GÖÇMEN İŞÇİ DETAYI

Gıda işkolunda iş cinayetlerinde ölen göçmen işçilerin geldikleri ülkeler şöyle: 13 Suriyeli, 7 Afganistanlı, 2 Iraklı 2 Özbekistanlı, 2 Pakistanlı ve 2 Türkmenistanlı işçi hayatını kaybetti! Gıda işkolunda göçmen işçi ölüm oranı yaklaşık yüzde 7 ile tüm işkolları baz alındığında Türkiye ortalamasının yarım katı üzerindedir. Çoğunluğu kayıt dışı çalıştırılan göçmen işçilerin ana kitlesini Suriyeli ve Afganistanlı işçiler oluşturmaktadır.

HANGİ ŞEHİRDE KAÇ ÖLÜM YAŞANDI?

42 ölüm İstanbul’da; 24 ölüm İzmir’de; 17’şer ölüm Kocaeli, Konya ve Mersin’de; 16’şar ölüm Bolu ve Gaziantep’te; 15 ölüm Balıkesir’de; 13 ölüm Sakarya’da; 12’şer ölüm Denizli ve Manisa’da; 10 ölüm Bursa’da; 9’ar ölüm Aydın, Kahramanmaraş, Nevşehir ve Samsun’da; 8’er ölüm Adana, Antalya ve Muğla’da; 7’şer ölüm Çanakkale, Karaman ve Tekirdağ’da; 6’şar ölüm Ankara, Eskişehir ve Mardin’de; 5’er ölüm Elazığ, Hatay, Rize, Şanlıurfa ve Zonguldak’ta; 4’er ölüm Çorum, Erzurum, Isparta ve Malatya’da; 3’er ölüm Aksaray, Burdur, Kırklareli, Niğde, Sinop, Trabzon ve Uşak’ta; 2’şer ölüm Afyon, Ağrı, Bilecik, Çankırı, Giresun, Kayseri, Kütahya, Ordu, Tunceli, Yalova ve Yozgat’ta; 1’er ölüm Amasya, Artvin, Bartın, Bitlis, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Gümüşhane, Kars, Kırıkkale, Tokat ve Van’da; 1 ölüm Yurtdışında (Irak) meydana geldié

Tekirdağ-İstanbul-Kocaeli hattı, Sakarya-Bolu bölgesi, Bursa-Balıkesir havzası, İzmir-Manisa-Denizli bölgeleri ile Konya, Mersin ve Gaziantep gıda üretiminin ve işçi ölümlerinin öne çıktığı yerler!

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA