Sayfa Yükleniyor...
İSİG Meclisi, Mesleki Eğitim Merkezi’nde yaşamını yitiren çocuk işçilere ve çalışmak zorunda kalırken hayatını kaybeden emekli işçilere dikkat çekti
Kasım ayında yaşamını yitiren işçilere yönelik bilgileri açıklayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), bu kez Mesleki Eğitim Merkezi’nde (MESEM) yaşamını yitiren çocuk işçilere ve çalışmak zorunda kalırken hayatını kaybeden emekli işçilere dikkat çekti.
İSİG’in açıklaması şöyle: “İş cinayetlerine sektörel olarak bakarsak sanayide 76 işçi, inşaatta 42 işçi, hizmette 26 işçi ve tarımda 20 işçi hayatını kaybetti… Ölen işçilerden tespit edebildiğimiz kadarıyla 2’si sendika üyesi, 162’sı sendika üyesi değil… Bu ay 9 göçmen işçi (4 Suriyeli, 1 Iraklı, 1’i Kırgızistanlı, 1’i Mısırlı, 1’i Rusyalı, 1’i Türkmenistanlı) hayatını kaybetti. Göçmen işçilerin 4’ü inşaat, 3’ü tarım ve 2’si sanayi sektöründe çalışıyordu… İş cinayetlerinde ölenlerin 10’u kadın işçiydi. Kadınların 6’sı hizmet, 2’si tarım ve 2’si sanayi sektöründe çalışıyordu… Patronların maliyet görüp İSİG önlemlerini almaması ya da yetersiz alması, devletin gerekli denetimleri yapmaması, aşırı-uzun-yoğun çalıştırma ve sendikal örgütlenmenin engellenmesi iş cinayetlerinin temel nedenlerini oluşturuyor.”
“Bu ay iş cinayetlerinin ilk sıradaki nedeni Trafik, servis kazaları ve öne çıkan işkolu taşımacılık” denilen açıklamada, “Özellikle uzun yol taşımacılığı yapan tır ve kamyon şoförleri uzun çalışma saatlerinde ve yedek şoför olmadan çalışıyor ve araçlarında barınıyorlar. Buna yollardaki aydınlatma vb. eksiklikler eklenince birçok ölüm gerçekleşiyor. İkinci sıradaki neden ise yüksekten düşmeler. Bu ölümlerin yüzde 66’sı da inşaatlarda meydana geldi. Uygun iskelelerin, korkulukların, emniyet kemerinin vb. olmaması bu ölümlerin temel nedenlerini oluşturuyor” bilgisi paylaşıldı.
Son olarak ise, “Kasım ayında yedi çocuk işçinin ölümüyle beraber bu yılın ilk on bir ayında ölen çocuk işçi sayısı 68’e ulaştı. Bu ay hayatını kaybeden 7 çocuk işçiden 2’si sanayide çalışan MESEM’li, 1’i sanayide çalışan göçmen işçi ve 4’ü inşaat işçisi… Diğer yandan emekli maaşlarının yetmemesi, EYT ve emeklilikte adalet tartışmaları devam ederken 50 yaş ve üstü ölen işçilerin sayısı en az 40. Yani Kasım ayında ölen her dört işçiden biri emekli/emeklilik çağında/yaşlı. Öyle ki artık her ay bu yaş grubunda (ve bazıları tehlikeli işlerde çalışan) birçok işçinin ölüm haberlerini alıyoruz” sözleri gündeme getirildi.
SULTAN GÜMÜŞ KAYA