İSİG Meclisi’nden iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre dağılımı

Kadına yönelik şiddetin, kadınları yalnızca hane içinde ve sosyal yaşamda değil, çalışma yaşamında da kuşattığını vurgulayan İSİG Meclisi, 2024 yılında yaşanan iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre dağılımını aktardı


  • Oluşturulma Tarihi : 25.01.2025 12:30
  • Güncelleme Tarihi : 25.01.2025 09:31
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
İSİG Meclisi’nden iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre dağılımı haberinin görseli

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), 2024 yılında yaşanan iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre dağılımını kamuoyu ile paylaştı.

İSİG Meclisi’nin aktardığı rapora göre 2024 yılında 106 kadın işçi ve 1791 erkek işçi hayatını kaybetti!

ÖLÜMLER KAYDA ALINMIYOR

Bu yıl iş cinayetlerinde ölen kadın işçilerin; tarım, gıda, maden, ağaç, basın, eğitim, ticaret, metal, inşaat, gemi, sağlık, konaklama, güvenlik, belediye ve genel işler işkollarında çalıştığını belirten İSİG Meclisi, “SGK iş kazası istatistiklerinde kadın işçi ölümleri toplam ölümlerin yüzde 2’sidir. Oysa biz kısıtlı olanaklarımızla 3-4 kat daha fazla kadın işçi ölümü tespit ediyoruz. Bu ölümler esas olarak tarımda yoğunlaştığı (sigortasız olduğu) için kayda alınmıyor. Diğer yandan bildirimler yoluyla da birçok kadın işçi ölümünü kaydediyoruz. Buradan ‘kadın işçi ölümlerinin saklandığı, basına yansımadığı’ sonucuna ulaşabiliriz” sözlerine dikkat çekti.

TOPLU BİR KADIN İŞÇİ CİNAYETİNİN ÖZETİ

24 Aralık’ta, Balıkesir Karesi’de ZSR Patlayıcı Sanayi A.Ş. Fabrikası'nın kapsül üretimi yapılan bölümünde meydana gelen patlama sonucu ölen 11 metal işçisinin 8’inin kadın olduğunu hatırlatan İSİG Meclisi, “Kadın işçiler, parmakları nispeten daha küçük olup kapsül dolumunu daha rahat yapabildikleri gerekçesi ile bu bölümde çalıştırılıyordu. Savaşa mühimmat yetiştirmek için hızlandırılmış üretim, ulu orta duran aşırı patlayıcı stoku, günde 16 saatlik çalışma, yorgunluk, uykusuzluk ve sadece 21 bin lira bir ücret… İşte toplu bir kadın işçi cinayetinin özeti bu…” dedi.

VAHİM BİR ŞİDDET TABLOSU

Kadına yönelik şiddetin, kadınları yalnızca hane içinde ve sosyal yaşamda değil, çalışma yaşamında da kuşattığını vurgulayan İSİG Meclisi, “Çalışma yaşamında, kadına yönelik cinsel taciz ve şiddet sistematik bir biçimde ‘bireysel vakalar’ olarak ele alınıyor. Oysa, şiddetin mekanları arasında en az tartışılanı olsa da çalışma yaşamı hem sınıfsal hem de cinsel eşitsizliğin birleşimi olarak çok daha vahim bir şiddet tablosunun ortaya çıkmasına neden oluyor kadınlar için” mesajını iletti.

HER YERDE KADINLAR ALEYHİNE İŞLİYOR

Son olarak ise İSİG Meclisi, “Çalışma yaşamının erilliği, işyeri ortamı ve tasarımından, işyerlerinin yönetim yapısı, işyerindeki iş bölümü ve ilişkilere kadar her yerde kadınlar aleyhine işliyor. Cinsiyete dayalı emek sömürüsü, kadınların çalışma yaşamında fiziksel, cinsel, ekonomik, psikolojik ve dijital şiddete maruz kalmasına ve ayrımcılığa uğramasına neden oluyor. Kadınları zaman zaman çalışma yaşamının dışına da itebilecek toplumsal cinsiyet kökenli şiddet ve ayrımcılık, çalışma yaşamının kadınlar için sağlıklı ve güvenli olmamasının da en büyük nedenlerinden birisi. Bu nedenle, işyerinde kadına yönelik cinsel tacizi ve şiddeti de bir işçi sağlığı ve güvenliği sorunu olarak tanımlıyoruz” dedi.


 

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

İlginizi Çekebilir...

MHP'den Sedat Peker mesajı
  • Gündem
  • 08.05.2025 00:55
MHP'den Sedat Peker mesajı
Kabul Ediyorum
İlkses Gazetesi olarak sistemimizde sadece sizin izinleriniz doğrultusunda bilgilerinizi kullanıyoruz. Detaylı Bilgi cookie script