İSİG Meclisi yayımladı… Deprem bölgesinde yaşanan işçi cinayetleri

Deprem şehirlerindeki yeniden inşa faaliyetlerinde iki yılda yüzlerce inşaat işçisinin hayatını kaybettiğini belirten İSİG Meclisi, önemli veriler aktardı


  • Oluşturulma Tarihi : 09.02.2025 10:27
  • Güncelleme Tarihi : 09.02.2025 10:27
  • Kaynak : SULTAN GÜMÜŞ KAYA
İSİG Meclisi yayımladı… Deprem bölgesinde yaşanan işçi cinayetleri

0

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, deprem şehirlerinde yeniden inşa faaliyetinde ölen işçileri gündeme getirdi. 

Deprem sonrası yıkımlarda ve bina inşaatlarında sık sık işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uyulmadığını kaydeden İSİG Meclisi, “Bu noktada ilk süreçte bina yıkımı yapan iş makinesi operatörlerinin ölümleri sonrasında ise özellikle 2023 yılının Kasım ayının sonundan itibaren bina yapımında çalışan işçilerin ölümlerini tespit ediyoruz” dedi.

İKİ YILDA EN AZ 169 İNŞAAT İŞÇİSİ HAYATINI KAYBETTİ

2023 yılında 6 Şubat sonrası en az 51, 2024 yılında en az 107 ve 2025 yılının otuz yedi gününde en az 11 olmak üzere deprem şehirlerindeki yeniden inşa faaliyetlerinde iki yılda en az 169 inşaat işçisinin hayatını kaybettiğini belirten İSİG Meclisi, “Daha iyi anlaşılması açısından söyleyelim, son on beş aydır bu ölümler oransal olarak inşaat işkolundaki tüm iş cinayetlerinin yüzde 22’si düzeyindedir. En az dememizin nedeni şu. Ölen her 10 inşaat işçisi ölümünün 3’ünü sendikalardan, işçilerin mesai arkadaşlarından, hemşeri derneklerinden ve yerel kaynaklardan öğrendik. Bu ölümlerin bir kısmında işçinin isminin hiç ya da isim soy isim bilgilerinin tam olmaması da bu durumun bir göstergesi. Benzer bir şekilde iş cinayetinin oluş biçimini veya yaş bilgisini öğrenemediğimiz ölümler de var” sözlerini gündeme getirdi.

GAZİANTEP İLK SIRADA

İş cinayetlerinin nedenlerine bakıldığında ilk üç sırada yüksekten düşme, ezilme/göçük ve elektrik çarpmasının olduğunu aktaran İSİG Meclisi, “Tek tek olaylara baktığımızda da anlaşıldığı üzere basit ve ucuz önlemler alınsa bu ölümler engellenebilir. Burada aşırı-yoğun-fazla çalışma ve önlem almama ile sendikal örgütlülüğün hiç olmamasını gözlemleyebiliyoruz. Deprem bölgesindeki 169 inşaat işçisinin iş cinayetlerinin şehirlere göre dağılımı ise şöyle: 26 ölüm Gaziantep’te; 23 ölüm Adıyaman’da; 21 ölüm Hatay’da; 19 ölüm Şanlıurfa’da; 16’şar ölüm Diyarbakır ve Kahramanmaraş’ta; 15 ölüm Malatya’da; 11’er ölüm Adana ve Elazığ’da; 9 ölüm Osmaniye’de; 2 ölüm Kilis’te meydana geldi” bilgisini paylaştı.

İSİG MECLİSİ’NDEN MESEM DETAYI

Ölümlerin özellikle bazı inşaat havzalarında yoğunlaştığını hatırlatan İSİG Meclisi, “Örneğin Adıyaman Merkez İndere (Zey) Köyü TOKİ inşaatlarında son 10 ayda 10 işçi hayatını kaybetti. Biri MESEM’li olmak üzere bölgede en az 7 çocuk işçi hayatını kaybetti. Yine 18-29 yaş arası genç işçilerin ve 50 yaş üstü yaşlı işçilerin ölümleri oransal olarak Türkiye ortalamasının üzerindedir. Yine bu dönemde 7 Suriyeli, 4 İranlı, 1 Cezayirli ve 1 Iraklı olmak üzere 13 göçmen işçi hayatını kaybetti. Göçmen ölümleri de oransal olarak Türkiye ortalamasının üzerinde. Çocuk, yaşlı ve göçmen ölümleri kayıtdışı çalıştırmanın da bir göstergesidir. Yine ölen işçilere dair bilgilerden gözlemleyebildiğimiz kadarıyla işçilerin büyük çoğunluğu bölge insanıdır. Son olarak deprem bölgesindeki şantiyelerde çok sayıda ağır yaralanmalar oluyor ve işçiler sakat kalıp çalışamaz hale geliyor. Onlarca işçi aynı konteynerde kalıyor, yemek, mutfak, tuvalet ve hijjen sorunları yaşıyor. Elektriksiz konteyner koğuşlarda duş alma ve ısınma imkânının da olmadığını belirtelim” verilerini kaydetti.

 

SULTAN GÜMÜŞ KAYA

Yazarımız Kim ?

SULTAN GÜMÜŞ KAYA